Διατροφή του παιδιού – Οι φλεγμονώδεις τροφές και η νέα διατροφική τάση

διατροφή του παιδιού

Η διατροφή του παιδιού προσδιορίζει την υγεία τους όχι μόνο τώρα αλλά και μετά την ενηλικίωση. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής σε συνδυασμό με την κακή διατροφή δημιουργεί ένα βεβαρυμμένο παρελθόν που κάθε γονιός πρέπει να προσέξει.

Τι γίνεται όμως με τον ορισμό της “υγιεινής διατροφής” όταν αυτή έχει ρυθμιστεί από την πλύση εγκεφάλου των τηλεοπτικών “υγιεινών” συμπερασμάτων και την πεπαλαιωμένη ιατρική που σε πολλές προωθούμενες πρακτικές και αντιλήψεις έχει διαψευστεί πλήρως και αρνείται να προσαρμοστεί με τα νέα δεδομένα; Αυτή τη στιγμή διεθνώς υπάρχει ένας “διατροφικός πόλεμος” με την “παλαιά ιατρική” και με επιστήμονες που παρουσιάζουν τρομακτικά στοιχεία για μερίδα τροφίμων που μέχρι σήμερα πλασάρονται ως υγιεινά…

Στο άρθρο αυτό θα σας παρουσιάσουμε όλη τη νέα τάση που βασίζεται σε έρευνες και δηλώσεις κορυφαίων επιστημόνων και ενδεχομένως αυτά που θα διαβάσετε να σας ταράξουν. Όχι δεν πρόκειται για μια ακόμη θεωρία συνομωσίας. Στο κάτω μέρος του άρθρου θα βρείτε πηγές των πληροφοριών και ονόματα γιατρών που υποστηρίζουν όσα θα διαβάσετε καθώς επίσης και δημοσιεύσεις κορυφαίων επιστημονικών πηγών.

Η πραγματικότητα μπορεί να είναι δύσκολη και αν είστε από τους γονείς που επιλέγετε υγιεινά μεν γεύματα για τα παιδιά σας αλλά βασίζεστε στο ότι θεωρείται “εμπορικά υγιεινό”… θα βρεθείτε σε ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα και θα αναρωτηθείτε “και τότε τι να φάμε;”. Ψυχραιμία… η λογική είναι η καλύτερη τροφή.

Το γκρέμισμα των παλιών αντιλήψεων για τη διατροφή του παιδιού

Πόσο υγιεινό μπορεί να είναι ένα σκεύασμα ολικής αλέσεως όταν μέσα του περιλαμβάνει φλεγμονώδη τσόφλια καρπών που κανείς άλλος οργανισμός στον πλανήτη δε τρώει; Η νέα τάση στην επιστήμη προειδοποιεί… τα ολικής…. μπορεί να είναι και ΟΛΙΚΗ εμπορική “μπούρδα” που κάνει κακό στην υγεία. Η φύση για να προστατέψει τους καρπούς της δημιουργεί τα λεγόμενα τσόφλια, Τα περιβλήματα περιέχουν όλη την άμυνα του φυτού για να προστατέψει τον καρπό του. Σκεφτείτε έναν σκαντζόχοιρο… θα τολμούσατε να τον πιάσετε ακουμπώντας την παλάμη σας στα αγκάθια του; Σκεφτείτε ένα τριαντάφυλλο… θα το πιάνατε ποτέ από τα αγκάθια; Ε τότε η νέα επιστημονική τάση σας καλεί να σκεφτείτε…. τα ολικής αλέσεως κάνουν στο στομάχι των παιδιών σας (αλλά και στο δικό σας), ότι τα αγκάθια στο χέρι σας…

Τα ολικής προωθήθηκαν ως μόδα λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες. Εν μέρει αυτό είναι αλήθεια, οι φυτικές ίνες μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά, τι γίνεται όμως όταν πάνω σε αυτές υπάρχουν όλα τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται ή το φυτό από μόνο του δημιουργεί φλεγμονώδεις ουσίες για να προστατέψει τον καρπό του; Δεν έχουν γίνει ποτέ σοβαρές μελέτες για το θέμα αυτό. Αντιθέτως έρευνες έχουν δείξει ότι ενώ τα ολικής που είναι πραγματικά ολικής, βοηθούν εν μέρει την υγεία μας, τα ολικής του εμπορίου όχι μόνο δεν διαθέτουν περισσότερες φυτικές ίνες αλλά έχουν δεχτεί τόση επεξεργασία που αυξάνουν περισσότερο την γλυκόζη στο αίμα!

Ισορροπημένη υγεία σημαίνει υγιή βακτήρια μέσα μας. Τα μιτοχόνδρια έχουν αναγνωριστεί πλέον ως ένας από τους σπουδαιότερους παράγοντες υγείας. Τα μιτοχόνδρια αυτά δεν είναι χαρούμενα όταν τους παρέχουμε φλεγμονώδης τροφές. Τα τσόφλια σε αρκετές περιπτώσεις είναι φλεγμονώδεις τροφές. Φαντάζεστε ότι μία μεγάλη βιομηχανία θα κάνει διαχωρισμό;

Οι επιστήμονες της νέας τάσης θεωρούν επικίνδυνα τα εμπορικά δημητριακά ολικής καθώς και τα αλεύρια ολικής άλεσης, ενώ κρούουν και τον κώδωνα του κινδύνου για τη συχνή κατανάλωση δημητριακών καθώς αυξάνουν τη γλυκόζη στο αίμα και ενώ ναι μεν περιέχουν φυτικές ίνες, τα θετικά τους είναι πολύ λίγα σε σχέση με τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν.

Η βρόμη που ήρθε και στην Ελλάδα ως μόδα από την Αμερική, προσφέρει φυτικές ίνες μαζί με γλουτένη. Η φήμη της ότι δεν επηρεάζει το σάκχαρο διαψεύδεται διεθνώς και ένα από τα πιο συχνά προβλήματα των ανθρώπων που την καταναλώνουν είναι το ανεξήγητο “πρήξιμο”. Πέρα από τη γλουτένη , 1 κούπα βρόμης περιέχει 23γ υδατάνθρακες. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν βοηθάει όλους τους διαβητικούς και σε μερικούς μάλιστα προκαλεί πιο κακές μετρήσεις στο σάκχαρό τους. Πέρα από αυτό η υπερπαραγωγή στη βρόμη προκαλεί την ανάγκη χρήσης πολλαπλών φυτοφαρμάκων που καταλήγουν στο πιάτο των παιδιών σας. Πρέπει να πετάξετε τη βρόμη ; Όχι… αλλά δεν είναι σίγουρα το κατάλληλο καθημερινό πρωινό σας!

Το παλιό γνωστό μας σιτάρι κυκλοφορεί πλέον φορτωμένο με μπόλικα φυτοφάρμακα και τροποποιημένους σπόρους για να μην το πλησιάζουν μικροοργανισμοί. Η τροποποίηση αυτή στο σπόρο, έχει αποδειχτεί πως περνάει και στο στομάχι μας, σκοτώνοντας καλά βακτήρια και δημιουργώντας πρήξιμο και μακροπρόθεσμα διαβήτη τύπου 2 και άλλα προβλήματα.

Πέραν των παραπάνω, όλα τα επεξεργασμένα προϊόντα με βρόμη ή στάρι στο εμπόριο, περιλαμβάνουν αμέτρητα χημικά που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα μιτοχόνδρια μας. Περιλαμβάνουν επίσης ζάχαρη και χημικά γλυκαντικά που δημιουργούν μια μικρή βόμβα για το στομάχι των παιδιών. Υπολογίζεται ότι ένα παιδί στο δυτικό κόσμο σήμερα ξεκινώντας το πρωινό του γεύμα με μια φέτες ψωμιού του εμπορίου που μπορεί να διαφημίζονται ως υγιεινές… λαμβάνει 2 κουταλιές ζάχαρη με το καλημέρα και επιπρόσθετα μπόλικη φλεγμονή. Μέχρι το τέλος της ημέρας ακόμα και ένα παιδί που υποθετικά δέχεται υγιεινά τρόφιμα από τους γονείς του, μπορεί να καταναλώσει χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς…περίπου 20 κουταλιές ζάχαρη!

Η λύση; Μείωση στην κατανάλωση δημητριακών και επεξεργασμένων τροφών. Αποφυγή των “καθιερωμένων” σιτηρών. Μπορείτε να ετοιμάσετε μέσα σε 1 ώρα για τα παιδιά σας, απίθανα μπισκότα με φρούτα και βάση ζύμης που δεν περιέχει αλεύρι ή περιέχει αλεύρι που από φυσικού του δεν έχει γλουτένη, όπως λιναρόσπορο, καρύδα και άλλα. Αναζητήστε επίσης βιολογικά προϊόντα που έχουν πολύ λιγότερα φυτοφάρμακα και αποδεδειγμένα περισσότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες. Μάθετε στο παιδί σας να τρώει άφθονα λαχανικά και φρούτα. Δημιουργήστε γρήγορα στην κουζίνα σας όμορφες συνθέσεις φαγητού με πολλά χρώματα από φυσικά μη επεξεργασμένα συστατικά. Κάντε τη διατροφή του ένα πολύχρωμο παιχνίδι….

Επιστροφή στα αυγά

Μια από τις πιο υγιεινές επιλογές πρωινού είναι το δυσφημισμένο αυγό! Το αυγό έχει αθωωθεί πλήρως. Όχι μόνο περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που θα ζήλευαν αρκετά από τα διαφημισμένα “υγιεινά” φαγητά, αλλά τα τελευταία χρόνια οι μελέτες δείχνουν ότι δεν επηρεάζει τη χοληστερόλη αρνητικά και προκαλεί μεγάλα οφέλη στην υγεία μας. Το αυγό περιέχει και πρωτεΐνη, πολύτιμη για τα παιδιά σας.

Τα έλαια που μόνο υγιεινά δεν είναι….

Διαβάστε προσεκτικά τα συστατικά στις συσκευασίες φυτικών ελαίων που διαφημίζονται ως “με ελαιόλαδο”. Η αξία του ελαιόλαδου και η σημασία του στην υγεία των παιδιών και των ενηλίκων είναι διεθνώς αναγνωρισμένη. Δυστυχώς στο πλαίσιο της βιομηχανοποίησης της ίδιας μας της υγείας, το ελαιόλαδο θεωρήθηκε παχυντικό και ακόμη και σήμερα αρκετοί γιατροί θα πουν “με μέτρο” ενώ οι επιστήμονες της νέας τάσης θα πουν “καταναλώστε το αρκετά…είναι καλό λίπος. Θα κάνει καλό στην υγεία σας”. Η δαιμονοποίηση του λίπους έγινε μια καθιερωμένη λογική που εν τέλει δημιούργησε παχυσαρκία και μόνο. Εις βάρους του πιο υγιεινού λαδιού στον πλανήτη…αναδείχτηκαν δηλητήρια ως υγιεινά έλαια. Θα τα βρείτε μέσα στα ίδια προϊόντα που διαφημίζονται ως υγιεινά και περιλαμβάνουν ελάχιστον ελαιόλαδο και μπόλικο ηλιέλαιο, κραμβέλαιο, φοινικέλαιο όλα τους…φλεγμονώδη. Σκεφτείτε λοιπόν μέσα σε ένα πρωινό πιάτο με μια φέτα ψωμιού εμπορίου ολικής και λίγο φυτικό βούτυρο “με ελαιόλαδο” πόση φλεγμονή μπορεί να βάλει ένα παιδί στο στομάχι του και τι θα προκαλέσει αυτό στην ισορροπία των βακτηρίων του. Πέρα των παραπάνω το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο αλλά και οι ίδιες οι ελιές που συχνά ξεχνάμε, περιλαμβάνουν πολυφαινόλες που θεωρούνται κορυφαίες για την υγεία μας.

Οι γιατροί της νέας τάσης θα σας πουν ότι το ζωικό βούτυρο ειδικά αυτό της βιολογικής προέλευσης, είναι ένα καλό λίπος που κάνει καλό στην υγεία…όσο κι αν αυτό σας φαίνεται περίεργο. Φυσικά δε σημαίνει αυτό ότι πρέπει να καταναλωθεί άμετρα και συνδυασμένο με οτιδήποτε. Μια φέτα ψωμιού λιναρόσπορου με αγνό βούτυρο θα είναι ένα δώρο για την υγεία του παιδιού σας, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο “φλεγμονέλαιο”.

Ένα παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι με την πέτσα, με πλήρη λιπαρά, είναι επίσης μια καλή επιλογή πρωινού για τη διατροφή του παιδιού , συνδυασμένο με ένα φρέσκο φρούτο ή και ένα κουταλάκι μέλι.

Διατροφή του παιδιού – Πως θα ακολουθήσετε τα νέα δεδομένα

Αν αποφασίσετε να πάτε με τη νέα τάση θα πρέπει να γυρίσετε…έναν αιώνα πίσω. Θα πρέπει να σκεφτείτε με τη λογική “τι έτρωγαν οι παλιοί”. Αναζητήστε καλές πηγές πρωτεΐνης που χρειάζεται σίγουρα το παιδί σας και όχι απαραίτητα μόνο από ζωικά προϊόντα. Μια φοβερή πηγή φυτικής πρωτεΐνης για παράδειγμα είναι αυτή του αρακά! Δώστε στο παιδί σας πλήθος φυσικών μη επεξεργασμένων τροφών που θα λειτουργήσουν ως προβιοτικά και θα προστατέψουν την υγεία του διαχρονικά. Κεφίρ, ξινόγαλο, ελαιόλαδο, γιαούρτι, λαχανικά, αυγά, φρούτα πρέπει να παίζουν τον πρώτο ρόλο. Εξαφανίστε στο μέτρο του δυνατού τη ζάχαρη από την κουζίνα σας και κάντε ένα δώρο ζωής στο παιδί σας. Φυσικά ως παιδί δεν είναι δυνατόν να μη φάει ζάχαρη ποτέ ή να μη βρεθεί μπροστά στον πειρασμό της επεξεργασμένης “λιχουδιάς”. Αυτό όμως θα πρέπει να είναι η εξαίρεση και σίγουρα δε θα πρέπει να γίνει μέθοδος επιβράβευσης. Μην αφήσετε το παιδί σας να πιστέψει ότι αν έχει καλή συμπεριφορά θα επιβραβευτεί με ένα εμπορικό κρουασάν ή μπισκότο για παράδειγμα.

Η νέα τάση επίσης καταρρίπτει την λογική της πολυφαγίας και του συχνού γεύματος… Τα πολύ συχνά γεύματα δεν αφήνουν περιθώριο στον οργανισμό να ρίξει τα επίπεδα γλυκόζης και ο διαβήτης τύπου 2 έχει γίνει επιδημία πλησιάζοντας όλο και περισσότερο τις νεαρότερες ηλικίες. Πως τρώγαν οι παλιοί; Τρώγαν κάθε 3 ώρες; Όχι φυσικά… Μάθετε στο παιδί σας να τρώει μόνο όταν πεινάει και ότι το φαγητό δεν είναι χόμπι ούτε υποχρεωτικό ανά τρίωρο. Οι μελέτες διατροφής πληθυσμών με τα περισσότερα χρόνια ζωής, έχουν συγκεκριμένα κοινά χαρακτηριστικά… λίγη και φυσική τροφή με φυσικά φαγητά και μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών τροφών σε σχέση με τις ζωικές. Επίσης κίνηση. Ωθήστε το παιδί σας σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κίνηση.

Ο μύθος των γλυκαντικών και η επικινδυνότητα τους

Ένα από τα πιο αθώα γλυκαντικά, φυτικής προέλευσης είναι η στέβια. Η στέβια δεν διαταράσσει σε μικρές ποσότητες τα μιτοχόνδρια και μπορεί εν μέρει να αντικατασττήσει τη ζάχαρη. Επειδή όμως η στέβια μόνη της έχει ιδιαίτερη γεύση που συνήθως δεν αρέσει, σε όλα σχεδόν τα προϊόντα εμπορίου που διαφημίζονται “με στέβια” θα δείτε ότι η στέβια αυτή συνοδεύεται με μια μεγάλη παρέα χημικών γλυκαντικών που συχνά περιλαμβάνει και ασπαρτάμη η οποία έχει συνδεθεί με σοβαρότητα προβλήματα υγείας, ακόμη και καρκίνο. Άλλα πιο αθώα γλυκαντικά όπως η σουκραλόζη, σε πολλούς ανθρώπους εκτινάσσουν τα επίπεδα σακχάρου στα ύψη ενώ η συχνή κατανάλωση τους επηρεάζει αρνητικά τα μιτοχόνδρια. Η λιγότερο ένοχη ουσία που συνοδεύει τη στέβια είναι η  ερυθριτόλη η οποία βελτιώνει τη γεύση της στέβιας. Η εριθρυτόλη δεν είναι επίσης αθώα καθώς μελέτες τη συνδέουν με διάφορα αρνητικά στην υγεία μας, πολύ πιο αθώα όμως από την ίδια τη ζάχαρη ή την ασπαρτάμη, τη δεξτρόζη και δεκάδες ακόμη χημικά γλυκαντικά.

Σημειώστε ότι σε αρκετές έρευνες υπάρχουν εκπληκτικά ευρήματα που δείχνουν ότι η κατανάλωση γλυκαντικών αυξάνει την αίσθηση της λιγούρας με αποτέλεσμα ενώ διαφημίζονται ως διαιτητικά…να προκαλούν έμμεσα την αύξηση βάρους. Η αίσθηση της πείνας που προκαλούν πιθανώς σχετίζεται με την καταστροφή των μιτοχονδρίων μέσα μας.

Δοκιμάστε μικρές ποσότητες βιολογικής καθαρής στέβιας διαφορετικά ενδεχομένως είναι πιο ασφαλές να χρησιμοποιήσετε κανονική ζάχαρη σε μικρές ποσότητες ή ζάχαρη καρύδας ή ζάχαρη από χαρούπι. Μικρές ποσότητες ζάχαρης δε θα βλάψουν το παιδί σας περισσότερο από μικρές (ή συχνά χωρίς να το γνωρίζετε μεγάλες) ποσότητες χημικών…

Διατροφή του παιδιού – Οι παγίδες

-Η νέα τάση μερίδας επιστημόνων περιλαμβάνει και ένα ακόμα δύσκολο κομμάτι. Τη χρήση φυτοφαρμάκων σε φυσικές φυτικές τροφές και τη χρήση αντιβιοτικών και άλλων ουσιών σε ζωικές τροφές. Δυστυχώς οι βιολογικές τροφές είναι ακριβότερες, αλλά όχι πάντα. Σε αρκετές περιπτώσεις πλέον σε εξειδικευμένα καταστήματα βιολογικών, θα βρείτε αρκετά φρούτα σε χαμηλότερες τιμές από τα βιολογικά αλλά και από τα συμβατικά των σούπερ μάρκετ! Κάντε την έρευνα σας και θα εκπλαγείτε! Αν το πορτοφόλι σας δεν σας επιτρέπει να στραφείτε αποκλειστικά στα βιολογικά, κάντε το στο μέτρο του δυνατού με έξυπνες έρευνας αγοράς.

-Η εμμονές λόγω πανικού μπορεί να οδηγήσουν σε ψυχολογικά προβλήματα εσάς και το παιδί σας. Μην λειτουργήσετε ακραία. Κάντε απλά θετικές αλλαγές και βελτιώσεις

-Σκεφτείτε έξυπνα… Αυτή τη στιγμή η Μεσογειακή διατροφή αναγνωρίζεται ως κορυφαία για την υγεία και τη μακροζωία διεθνώς. Πανεπιστημιακοί του Χάρβαρντ την εφαρμόζουν στην καθημερινότητα τους για να προστατέψουν την υγεία τους την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα αρχίζει να επικρατεί η Αμερικανική τάση διατροφής με τα εκατοντάδες επεξεργασμένα που οδηγούν μαθηματικά την υγεία μας σε όλεθρο… Επεξεργαστείτε την πραγματική, αυθεντική Μεσογειακή διατροφή που δεν περιελάμβανε συχνό κρέας, αλλά είχε καλά λίπη, φυσικούς υδατάνθρακες, χειροποίητες γεύσεις, λίγη ζάχαρη και όχι συχνά, τροφές εποχής με ποικιλία που εναλλάσσονταν και μετρημένα γεύματα. Συνδυασμένη μια τέτοια διατροφή με κίνηση και δραστηριότητες αλλά και με έμφαση σε βιολογικά προϊόντα, θα κάνει τη διαφορά!

-Μην αφήσετε το παιδί σας να εθιστεί σε γλυκές γεύσεις και να είναι για μια ζωή εξαρτημένο από τη ζάχαρη. Η διατροφή του παιδιού σας δε μπορεί πρακτικά να έχει μηδέν ζάχαρη αλλά η μη συχνή χρήση της μπορεί να κάνει τη διαφορά.

-Αποενοχοποιείστε το καλό λίπος! Τα καλά λιπαρά είναι ευλογία για την υγεία μας, συνδυασμένα με φυτικές ίνες και φυσικούς μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες

-Όπως παραπάνω….-Αποενοχοποιείστε και τους φυσικούς υδατάνθρακες! Σκεφτείτε πόσο αστείο είναι να αναζητάτε φυτικές ίνες σε ένα κουτί δημητριακών γεμάτο ζάχαρη και χημικές ουσίες όταν αυτές βρίσκονται στα ίδια τα φυτά…

-Μην παίρνετε όρκο για τα προϊόντα “χωρίς γλουτένη”. Τα προϊόντα αυτά προκύπτουν από δεκάδες χημικές διεργασίες (πολλές φορές με τοξικά χημικά) ώστε να αφαιρεθεί η γλουτένη. Οι μικρές ποσότητες γλουτένης είναι διαχειρίσιμες από τον οργανισμό ενώ αν θέλετε πραγματικά προϊόντα χωρίς γλουτένη ή με ελάχιστη, αναζητήστε αλεύρι με λιναρόσπορο, αλεύρι αμυγδάλο, αλεύρι από φαγόπυρο κ.α. Θα εκπλαγείτε από το πόσο εύκολα μπορείτε να κάνετε το ψωμί μιας εβδομάδας μέσα σε 1 ώρα χωρίς κανένα χημικό και χωρίς γλουτένη…από φυσικού του! Θα είναι ένα δώρο για τη διατροφή του παιδιού σας. Με αλεύρι από λιναρόσπορο μπορείτε να φτιάξετε ακόμη και πίτες ενώ με ζύμη από κόκκινη φακή μπορείτε να φτιάξετε κρέπες και βάσεις για πραγματικά υγιεινή πίτσα και πίτες!

-Η ολιγοφαγία δεν βλάπτει! Κορυφαίοι πανεπιστημιακοί πλέον μιλούν δημόσια για το μύθο των συχνών γευμάτων που οδηγούν προοδευτικά στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Αναφορικά λοιπόν με τη διατροφή του παιδιού, μην ανησυχείτε για το πόσο συχνά τρώει το παιδί σας αλλά για το πόσο καλά τρώει!

-Μάθετε στο παιδί σας να μην τρώει αργά το βράδυ πριν τον ύπνο. Δεν είναι επίσης απαραίτητο να τρώει μόλις ξυπνήσει! Αρκετές νέες μελέτες δείχνουν ότι το πρωινό 1-2 ώρες μετά το ξύπνημα λειτουργεί πιο ευεργετικά για την υγεία μας από το πρωινό….στο κρεβάτι ή αμέσως μετά το ξύπνημα.

-Συνδυάστε, δημιουργήστε, προσελκύστε το παιδί σας στην κατανάλωση φυσικών καθαρών τροφών. Δώστε στο τραπέζι σας μεγάλη ποικιλία με φυσικές τροφές εποχής.

-Βρείτε έξυπνα tips για να προσπεράσετε εμπόδια. Για παράδειγμα αν θέλετε να κάνετε στο μικρό σας αγγελούδι ένα σάντουιτς με αυγό, λαχανικά και μυρωδικά, αλλά δεν έχετε δικό σας υγιεινό ψωμί, χρησιμοποιήστε φύλλα ραντίσιου για περιτύλιγμα! Το μωβ χρώμα του, η γεύση του, είναι πιθανό να ενθουσιάσουν το παιδί σας ενώ τα θρεπτικά του συστατικά είναι εξαιρετικά.

Πηγές:

  1. https://www.scientificamerican.com
  2. https://www.health.harvard.edu/
  3. https://www.health.harvard.edu/
  4. https://www.theguardian.com/
  5. Dr Chatterjee
  6. chemtrust.org
  7. Healthline.com
  8. Jessie Inchauspé (Διάσημη βιοχημικός)
  9. Μίντυ Πελζ (Διάσημη διαιτολόγος)
  10. Ντέιβιντ Σινκλέρ (Ιατρός – Ερευνητής Χάρβαρντ)
  11. Δρ Γουίλιαμ Λι (παγκοσμίου φήμης γιατρός, επιστήμονας και συγγραφέας μπεστ σέλερ των New York Times, ερευνητής για καρκίνους)
  12. Jason Fung (Ιατρός νεφρολόγος, συγγραφέας διατροφής, ερευνητής

Οι παραπάνω πληροφορίες αντλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από συνεντεύξεις των αναφερόμενων γιατρών

Μοιραστείτε το

Picture of Ομάδα σύνταξης

Ομάδα σύνταξης

Οι πιο επίκαιρες και επιστημονικές πληροφορίες για καλή διατροφή και υγεία.

Η γνώμη σας