Γλυκές μπάρες πρωτεΐνης, vegan και για διαβητικούς

Θα χρειαστείτε περίπου 40 λεπτά για να κάνετε τις μπάρες αυτές για ποσότητα μιας εβδομάδας (περίπου 7-10 κομμάτια). Και ενώ όπως θα δείτε παρακάτω θα απαιτηθούν αρκετά υλικά, η ποσότητα των υλικών θα είναι μικρή και έχοντας τα υλικά θα μπορείτε να τις κάνετε για καιρό.

Αρχικά θα χρειαστείτε πρωτεΐνη κάνναβης και αρακά τις οποίες αν κάνετε μίξη έχετε υπερπλήρη πρωτεΐνη με όλα τα αμινοξέα. Σας προτείνουμε τις συσκευασίες βιολογικών του ενός κιλού που θα βρείτε σε καταστήματα βιολογικών και online, καθώς συμφέρουν. Επίσης θα χρειαστείτε ένα αλεύρι χαρουπιού που θα βρείτε σε καταστήματα βιολογικών.

Αναλυτικά λοιπόν για τη βάση θα χρειαστείτε τα εξής:

5 scoop πρωτεΐνη ανάμεικτη κάνναβης/αρακά

1 κ.σ μέλι

1/2 φλ αλεύρι αμυγδάλου (ή αλεσμένα αμύγδαλα)

1/2 φλ αλεύρι χαρουπιού

1 κ.γ κόμμι ξανθάνης (προτείνουμε βιολογικό)

1 κ.γ μπέικιν

Στέβια σε αναλογία 3-4 κουταλιών ζάχαρης, ανάλογα με τη στέβια που έχετε

Βανίλια (προτείνουμε 1 κ.γ υγρής βανίλιας bio χωρίς ζάχαρη)

Αν θέλετε έξτρα θρεπτική αξία προσθέστε 2 κουταλιές νιφάδες πτισάνης (κριθαριού)

Γάλα αμυγδάλου όσο πάρει

Για τη σοκολάτα

1/3 σοκολάτας 99% bio

2 κ.σ κακάο

1 κ.σ λάδι καρύδας

1 κ.γ κόμμι ξανθάνης (προτείνουμε βιολογικό)

Λίγη βανίλια

Στέβια για αναλογία 4-5 κουταλιών ζάχαρης

1/3 φλ γάλα αμυγδάλου

2-3 κουταλιές χυμού μήλου αν επιθυμείτε έξτρα γλύκα και ιδιαίτερη γεύση στη σοκολάτα που θυμίζει λικέρ.

Εκτέλεση για τη βάση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα υγρά και εκτός του κόμμι ξανθάνης και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια βάζουμε το μέλι και τη βανίλια και προσθέτουμε αργά αργά γάλα αμυγδάλου μέχρι η ζύμη μας να σφίγγει σε κομμάτια. Δε θα γίνει ενιαία. Θα πρέπει να είναι σχετικά υγρή αλλά να σπάει αν προσπαθήσουμε να την πλάσουμε. Ρίχνουμε σε διάφορα σημεία της ζύμης το κόμμι ξανθάνης και πλάθουμε καλά για 1 λεπτό. Προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα αμυγδάλου (1/4 φλ) και ξαναπλάθουμε.

Δοκιμάστε μικρή ποσότητα της ζύμης για να είστε σίγουροι ότι είναι όσο γλυκές θέλετε. Σημειώστε ότι μετά το ψήσιμο η γλύκα τους θα είναι περίπου στο μισό. Αν τις θέλετε περισσότερο γλυκές προτιμήστε να προσθέτε στέβια, όχι μέλι.

Πλάθουμε τη ζύμη σε ενιαίο σχήμα και περιμένουμε 5 λεπτά. Η ζύμη τώρα πρέπει να είναι σφιχτή. Πλάθουμε τις μπάρες σε ότι σχήμα θέλουμε, αρκεί να είναι λεπτές 2-3 εκατοστά ώστε να ψηθούν καλά και να μη βγουν υγρές.

Σε μια λαδόκολλα σε ταψί τοποθετούμε τις μπάρες που πλάθουμε και ψήνουμε στους 150 για 20-25 λεπτά. Για να γίνουν πιο τραγανές μπορούμε να τις βάλουμε στον αέρα στα τελευταία λεπτά. Οι μπάρες πρέπει να είναι στεγνές αλλά αφράτες. Αν κρίνουμε δυναμώνουμε τη θερμοκρασία. Λόγω της ιδιαιτερότητας της ζύμης ανάλογα με το φούρνο θα χρειαστεί την πρώτη φορά να παρατηρήσετε το ψήσιμο και να ρυθμίσετε ανάλογα. Αν ψήνετε σε μικρό φούρνο (πχ ρομποτάκι), ψήστε για 15 λεπτά το ένα μέρος και γυρίστε τις μπάρες από την άλλη πλευρά για άλλα 15 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμες βγάλτε το ταψί και αφήστε τις μπάρες να κρυώνουν καθώς θα ετοιμάζετε τη σοκολάτα.

Σημείωση: Μπορείτε να πλάσετε τις μπάρες σαν μπιφτέκια και να τις κόψετε αφού ψηθούν σε σχήματα που επιθυμείτε και στη συνέχεια να κάνετε τη διαδικασία με τη σοκολάτα.

Προετοιμασία σοκολάτας

Η σοκολάτα αυτή γίνεται εύκολα. Σε μια κατσαρόλα βάλτε λίγο νερό να ζεσταίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία και μέσα στην κατσαρόλα τοποθετήστε ένα μικρό πυρέξ σκεύος. Μέσα στο πυρέξ ρίξτε όλα τα υλικά και ανακατεύετε μέχρι να λίωσουν όλα και να έχετε υφή μιλκσεικ σοκολάτας. Κλείστε το μάτι της κουζίνας και με ένα πηρούνι πάρτε μια μια τις μπάρες και βουτήξτε με τη σειρά στη σοκολάτα. Τοποθετήστε στο ψυγείο. Η σοκολάτα θα παγώσει σύντομα. Μπορείτε να τις διατηρήσετε για μέρες σε κλειστό σκεύος στο ψυγείο.

Χρήσιμες πληροφορίες

-Οι μπάρες αυτές περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών. Αν δεν καταναλώνετε συχνά ισχυρές φυτικές ίνες, ενδεχομένως να νιώσετε πρήξιμο, μη σας ανησυχήσει αυτό. Κάθε φορά που θα τρώτε η αίσθηση αυτή θα ελαττώνεται. Αν φυσικά έχετε γενικότερο πρόβλημα με τις φυτικές ίνες τότε δεν είναι κατάλληλες για εσάς.

-Λόγω πλούσιων φυτικών ινών και πρωτεΐνης οι μπάρες αυτές δε θα ανεβάσουν ιδιαίτερα τα επίπεδα γλυκόζης σε διαβητικούς τύπου 2 εφόσον δυο ώρες πριν ή μετά δεν έχουν καταναλώσει άλλα τρόφιμα που ανεβάζουν τη γλυκόζη. Οι φυτικές ίνες θα καθυστερήσουν την απορρόφηση του υδατάνθρακα και η γλυκόζη δε θα κάνει μεγάλη άνοδο.

-Οι συγκεκριμένες μπάρες προκαλούν κορεσμό και μια από αυτές σε μέγεθος μπισκότου θα σας χορτάσουν ικανοποιητικά για ώρες.

-Είναι καλές πηγές όχι μόνο φυτικών ινών και πρωτεΐνης αλλά και μαγνησίου, σιδήρου, αντιοξειδωτικών κ.α

Μοιραστείτε το

Picture of Ομάδα σύνταξης

Ομάδα σύνταξης

Οι πιο επίκαιρες και επιστημονικές πληροφορίες για καλή διατροφή και υγεία.

Η γνώμη σας