Διατροφολόγος ετών 101, αυστηρά διαλειμματική και χορτοφαγία

Η εικόνα του εκπλήσσει…στη συνέντευξη που παραχώρησε ήταν ετών 100, σήμερα (2024) είναι 101. Είναι καθηγητής διατροφολογίας και δεν έχει φάει στη ζωή του ποτέ κρέας καθώς οι γονείς του ήταν χορτοφάγοι. Έζησε με υδατάνθρακα και καταρρίπτει όλους τους μύθους περί υδατάνθρακα. Ο ίδιος όμως έχοντας τις γνώσεις εξηγεί ότι ο υδατάνθρακας που έτρωγε ήταν μόνο φυσικός, δεν έφαγε ποτέ στη ζωή του επεξεργασμένες τροφές, δεν κάπνισε, δεν έχει πιεί γουλιά αλκοόλ.

Ανάμεσα στα σημαντικά της διατροφής ο αιωνόβιος Dr. John Scharffenberg ξεχωρίζει τα ωμέγα 3, που δύσκολα κάποιος μπορεί να συμπληρώσει χωρίς ψάρια ενώ οι περισσότεροι διατροφόλογοι απορρίπτουν την ολικά χορτοφαγική διατροφή λόγω των Ω3 λιπαρών. Χωρίς Ω3 ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν λειτουργεί σωστά, πολλές λειτουργίες του οργανισμού δεν ολοκληρώνονται όπως πρέπει και γενικότερα ο σχηματισμός όλων των Ω3 λιπαρών οξέων μόνο από φυτά, θεωρείται σχεδόν ακατόρθωτος καθώς οι ποσότητες που πρέπει να καταλωθούν είναι πρακτικά τεράστιες.

Δεν έχουμε όμως μέχρι σήμερα δεδομένα για το τι συμβαίνει όταν από τη βρεφική ηλικία κάποιος άνθρωπος δεν λαμβάνει ω3 από ζωικές πηγές. Η διαύγεια και η μνήμη του αιωνόβιου Dr. John Scharffenberg προβληματίζει. Για τα Ω3 ο ίδιος είπε ότι φρόντιζε καθημερινά να τρώει ξηρούς καρπούς όπως καρύδια.

Κλειδί στην εξέλιξη της υγείας του στάθηκε η διαλειμματική νηστεία που ακολούθησε από μωρό. Αυστηρά 2 γεύματα την ημέρα μέσα σε 6 ώρες. Πρωινό και μεσημεριανό.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι καταναλώνει καθημερινά ζάχαρη την οποία όπως λέει αγαπά. Την καταναλώνει το πρωί αλλά προσέχει την ποσότητα λίπους που λαμβάνει.

Είναι γνωστό πλέον ότι το καλό λίπος εφόσον δεν συνδυάζεται με ζάχαρη, λειτουργεί θεραπευτικά. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια νέα διατροφική τάση που σε αρκετά case studies με προβλήματα υγείας, αποδίδει θεαματικά αποτελέσματα.

Ο αιώνοβιος καθηγητής καταθέτει τη δική του άποψη που επίσης φαίνεται να δουλεύει. Η μέθοδος του να τρέφεται με κυρίως φυσικό υδατάνθρακα και να φροντίζει να λαμβάνει πρωτεΐνη από φυτά και ω3, με χαμηλή κατανάλωση λίπους, στο πλαίσιο διαλειμματικής νηστείας με λακτο-χορτοφαγία, δείχνει να απέδωσε τα μέγιστα.

Το μόνο πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε στα γεράματα του είναι καταρράκτης τον οποίο αντιμετώπισε χειρουργικά. Χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια 2 συμπληρώματα μόνο καθώς όπως λέει λόγω γήρατος ο οργανισμός του δε μπορεί πλέον να απορροφήσει και να συνθέσει για να έχει επάρκεια σε βιταμίνη D και Β12.

Σημαντικό μέρος στη συνέντευξη του κατέλαβε η αναφορά του στο επιστημονικό “κατεστημένο” και στο πως καθιερώθηκαν διατροφικές τάσεις και αντιλήψεις από μια ομάδα επιστημόνων που αναλύουν έρευνες, βγάζουν συμπεράσματα και τα συμπεράσματα αυτά γίνονται επιστημονικά standards της εποχής μας. Όπως ο ίδιος είπε, η ομάδα αυτή σχετίζεται σκανδαλωδώς με φαρμακοβιομηχανίες και συχνά αποφασίζει να καθορίσει “δεδομένα” που ευνοούν την πώληση φαρμάκων. Παράδειγμα έφερε τις τιμές χοληστερόλης που έχουν καθιερωθεί σε εξετάσεις.

Ο ίδιος αναφέρει ότι δε πίστεψε ποτέ στην αντίληψη των πολλών και συχνών γευμάτων γιατί τα επιστημονικά στοιχεία ήταν ανεπαρκή και δεν δέχτηκε ποτέ την αθωότητα των επεξεργασμένων τροφών.

Συμπερασματικά, ο Dr. John Scharffenberg είναι ζωντανή απόδειξη ότι ο ανθρώπινος οργανισμός έχει πολλαπλούς τρόπους να επιβιώνει υγιώς αρκεί η διατροφή να είναι “μελετημένη” και τα γεύματα λίγα και με μεγάλη ποικιλία. “Προσπαθούσα να τρώω όσο το δυνατόν πιο διαφορετικά πράγματα γίνεται αλλά όχι ζώα” συμπληρώνει.

Δείτε τη συνέντευξη του

Μοιραστείτε το

Picture of Ομάδα σύνταξης

Ομάδα σύνταξης

Οι πιο επίκαιρες και επιστημονικές πληροφορίες για καλή διατροφή και υγεία.

Η γνώμη σας