Επεξεργασμένα τρόφιμα: Ο γιατρός που έκανε πείραμα στον εαυτό του

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Πολύς ο λόγος για τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Ο Chris van Tulleken έχει πτυχίο ιατρικής (Πανεπιστήμιο Οξφόρδης) και διδακτορικό στη μοριακή βιολογία. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο University College του Λονδίνου και ασκούμενος λοιμωξιολόγος. Συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Έχει παρουσιάσει εκπομπές για παιδιά και ενήλικες στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του BBC, και ζει με την οικογένειά του στο Λονδίνο. Πρόσφατα βρέθηκε καλεσμένος στο γνωστό Youtube show “Diary of a CEO”.

Αφορμή για την παρουσία του στην εκπομπή, στάθηκε το νέο του βιβλίο “Ultra-Processed People” (Υπερ-επεξεργασμένοι άνθρωποι). Ο διάσημος γιατρός και ερευνητής έγινε ουσιαστικά ο ίδιος αντικείμενο πειράματος, δοκιμάζοντας για ένα διάστημα να καταναλώνει επεξεργασμένες τροφές, παρακολουθώντας παράλληλα το αποτέλεσμα στην υγεία του!

Το πείραμα του συχνά έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα στην υγεία του ήταν τραγικά. Όπως ανέφερε έκανε αυτό που κάνει ένας νεαρός Βρετανός. Κατανάλωνε 80% επεξεργασμένα τρόφιμα… Πριν ξεκινήσει αυτή τη διατροφή έκανε εξετάσεις ακόμη και στον εγκέφαλο του για να υπάρχει σύγκριση μετέπειτα.

Αυτά που του συνέβησαν ως αποτέλεσμα ήταν τα εξής:

  • Το βάρος του αυξήθηκε με ραγδαίο ρυθμό
  • Ενεργοποιήθηκαν στην πορεία εγκεφαλικές λειτουργίες που αφορούν τον εθισμό
  • Οι ορμόνες του άλλαξαν. Μετά το τέλος κάθε γεύματος, οι ορμόνες που δημιουργούν αίσθημα πείνας, δεν υποχωρούσαν!
  • Αϋπνία
  • Ψυχική διαταραχή
  • Υπερφαγία

Επεξεργασμένα τρόφιμα – Εθισμός και εταιρείες

Ο γιατρός έκανε λόγο για πανδημία επεξεργασμένου φαγητού που οδηγεί σε εθισμό και διατροφικές διαταραχές. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 80% των θερμίδων που καταναλώνει ένας άνθρωπος, προέρχεται από επεξεργασμένο φαγητό, δήλωσε.

Το 75% των θερμίδων που καταναλώνονται παγκοσμίως, προέρχονται από 6 μόνο εταιρείες, σημείωσε!

Μεγάλο μέρος της συνέντευξης αφιερώθηκε στους ανθρώπους που έχουν περιορισμένη οικονομική δυνατότητα, μια κατάσταση που τους οδηγεί στην κατανάλωση τροφών εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας.

Στην εκπομπή ο Chris van Tulleken κλήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένα προϊόντα όπως η κόκα-κόλα διαίτης. Επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο προϊόντα όπως αυτό χαρακτηρίζονται υγιεινά μόνο και μόνο επειδή δεν περιέχουν ζάχαρη ή λίπος χωρίς να υπάρχει γνώση του πραγματικού περιεχομένου και της ποιότητας του.

Σχολίασε τα χημικά που περιέχει η κόκα-κόλα όπως η τεχνητή γεύση, η ασπαρτάμη (γλυκαντικό), και άλλα. Υπενθύμισε ότι πλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει παραδεχτεί πως τα χημικά γλυκαντικά ΔΕΝ είναι πιο υγιεινά από τη ζάχαρη.

Επιπρόσθετα ο Chris van Tulleken επιβεβαίωσε τα στοιχεία οργανισμών ότι μέσα στα επόμενα 12 χρόνια το 51% του πληθυσμού της γης θα είναι παχύσαρκο.

Τα ζώα και η ανυπαρξία παχυσαρκίας

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η αναφορά του Chris van Tulleken στα άγρια ζώα. Αναφέρθηκε στο πως τα ζώα όπως για παράδειγμα αγελάδες ή κατσίκες μετακίνουνται σε διάφορες περιοχές και τρώνε μια τεράστια ποικιλία αυθεντικών τροφών στη φύση.

Η παχυσαρκία στα άγρια ζώα δεν υπάρχει, ανέφερε ο Chris van Tulleken

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Το πείραμα με τα παιδιά

Το σώμα ζητά αυτό που χρειάζεται για να θεραπευτεί μέσω της τροφής, άφησε να εννοηθεί ο Chris van Tulleken, αναφερόμενος σε επιστημονικό πείραμα όπου παιδιά με προβλήματα υγείας κλήθηκαν να επιλέξουν μόνα τους για ένα διάστημα ανάμεσα σε συγκεκριμένες τροφές που θεωρητικά θα βελτίωναν το πρόβλημα τους, χωρίς όμως να γνωρίζουν ποια τροφή είναι αυτή που θα τα βοηθήσει. Τα παιδιά μπορούσαν να δοκιμάσουν και να επιλέξουν ελέυθερα ανάμεσα στα δεκάδες φαγητά και ροφήματα.

Ο Earl, ένα από τα παιδιά επέλεξε ανάμεσα στα δεκάδες τρόφιμα να καταναλώνει καθημερινά ένα ρόφημα πλούσιο σε βιταμίνη D. O Εarl είχε έλλειψη αυτής της βιταμίνης και αντιμετώπιζε λόγω της έλλειψης διάφορα άλλα προβλήματα. Μετά από λίγο καιρό όταν η έλλειψη έπαψε να υφίσταται, ο Earl σταμάτησε μόνος του να καταναλώνει το ρόφημα.

Όλα τα παιδιά που μελετήθηκαν στο πλαίσιο του πειράματος, επέλεξαν τελικά τη σωστή τροφή για να αντιμετωπίσουν αυτό που οργανισμός τους είχε ανάγκη, συμπλήρωσε

Το σημαντικό στο πείραμα αυτό είναι ότι η γιατρός που διεξήγαγε τη μελέτη, έδινε στα παιδιά πολλές επιλογές αλλά όλες ήταν επιλογές καλού φαγήτου. Τα παιδιά δεν είχαν καμία πρόσβαση σε βιομηχανικά επεξεργασμένο φαγητό, σημείωσε.

Θα πρέπει να μπουν σωστές ετικέτες στα επεξεργασμένα τρόφιμα, τόνισε ο Chris van Tulleken.Οι βιομηχανίες θα πρέπει να απέχουν από το σχεδιασμό πολιτικής σχετικά με το φαγητό, συμπλήρωσε.

Δείτε τη συνέντευξη

(Μπορείτε να ενεργοποιήσετε υπότιτλους στο video και να επιλέξετε αυτόματη μετάφραση στα Ελληνικά, που θα σας δώσει μια σχετικά κατανοητή ελληνική απόδοση από το μηχανισμό του youtube)

Μοιραστείτε το

Picture of Ομάδα σύνταξης

Ομάδα σύνταξης

Οι πιο επίκαιρες και επιστημονικές πληροφορίες για καλή διατροφή και υγεία.

Η γνώμη σας