Fast food και προβλήματα υγείας. Νέα δεδομένα

fast food

Πόσες φορές την ημέρα καταφεύγετε στο fast food και τι σχέση έχει αυτό με την υγεία σας; Μεγάλη σχέση, λέει η Abigail Horn, επικεφαλής επιστήμονας στο Ινστιτούτο Επιστημών Πληροφοριών του USC (ISI).

Η Χορν ηγήθηκε μιας διεπιστημονικής ομάδας που περιελάμβανε ερευνητές από τρία πανεπιστήμια, USC, MIT και Sabancı University στην Τουρκία. Εργάστηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της κομητείας του Λος Άντζελες. Θέλησαν να εξακριβώσουν εάν τα δεδομένα κινητικότητας των smartphone (δηλαδή η τοποθεσία) θα μπορούσαν να παρέχουν έναν τρόπο μέτρησης των δυναμικών περιβαλλόντων τροφίμων των ανθρώπων, σε κλίμακα σε μεγάλους και διαφορετικούς πληθυσμούς και διαφορετικά φυσικά περιβάλλοντα.

Το ερώτημα

Το ερώτημα ήταν: μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δεδομένα κινητικότητας για να μετρήσουμε τις επισκέψεις των ανθρώπων σε καταστήματα τροφίμων;

Τοποθεσία

«Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το φυσικό περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές αποφάσεις των ανθρώπων και ως εκ τούτου τα αποτελέσματα της υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή τους, αλλά αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ο βαθμός στον οποίο αυτό είναι αλήθεια», δήλωσε η Horn, η οποία είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Βιομηχανικής και Μηχανικής Συστημάτων Daniel J.

Τα φυσικά περιβάλλοντα τροφίμων είναι οι πραγματικοί χώροι όπου οι άνθρωποι αποκτούν τροφή. «Τα καταστήματα τροφίμων στη γειτονιά τους, ή γύρω από το χώρο εργασίας τους, ή οποιαδήποτε τοποθεσία κατά μήκος της καθημερινής τους διαδρομής. Πράγματα όπως παντοπωλεία, εστιατόρια ή γωνιακές αγορές», εξήγησε.

Αυτά τα περιβάλλοντα έχουν αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τη διατροφή των ανθρώπων και, ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα της υγείας – συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή – με διάφορους τρόπους. Πρώτον, είπε η Χορν, «Όταν οι άνθρωποι έχουν χαμηλή φυσική πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα, αυτό μπορεί να προκαλέσει ανθυγιεινές επιλογές από ευκολία ή ανάγκη». Και δεύτερον, «Οι άνθρωποι μπορούν να παρασυρθούν από περιβάλλοντα τροφίμων. Έτσι, για παράδειγμα, εάν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας βλέπετε καταστήματα γρήγορου φαγητού ξανά και ξανά, αυτό μπορεί να προκαλέσει ορισμένες συμπεριφορές» (δηλαδή, να φάτε περισσότερο γρήγορο φαγητό).

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που εξετάζουν τα περιβάλλοντα τροφίμων της γειτονιάς των ανθρώπων και τα συσχετίζουν με τις επιλογές τροφίμων και τις ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή.

Η Χορν εξήγησε: «Την τελευταία δεκαετία περίπου, πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια έχουν επενδυθεί σε παρεμβάσεις δημόσιας υγείας σε οικιακά περιβάλλοντα τροφίμων. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την κατασκευή ενός παντοπωλείου σε μια έρημο τροφίμων [μια γειτονιά με περιορισμένη πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα] ή τον εφοδιασμό των γωνιακών καταστημάτων σε αυτή τη γειτονιά με φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Αλλά, συνέχισε, «Δεν υπήρξε μετρήσιμος αντίκτυπος στην αύξηση των αγορών υγιεινών τροφίμων ή των αποτελεσμάτων υγείας των ανθρώπων. Τι συμβαίνει λοιπόν εδώ;»

Η Kayla de la Haye είναι ένα από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας που θα μπορούσε να βοηθήσει στην απάντηση αυτής της ερώτησης. Είναι διευθύντρια του Ινστιτούτου Ισότητας Συστημάτων Τροφίμων στο USC Dornsife Center for Economic Research και έχει υπόβαθρο στη δημόσια υγεία, τη διατροφή και την ψυχολογία. «Ένας από τους ρόλους μου σε αυτή την έρευνα ήταν να φέρω εμπειρογνωμοσύνη στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με το τι να φάνε και τις συνέπειες των διατροφικών περιβαλλόντων που κατακλύζουν τους ανθρώπους με ανθυγιεινές επιλογές και τους θέτουν σε κίνδυνο για πολλές ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης».

Τα  smartphones πρόδωσαν τα δεδομένα

Για τους περισσότερους από εμάς, το smartphone μας παρακολουθεί πάντα την τοποθεσία μας και πιθανότατα μοιραζόμαστε αυτά τα δεδομένα με πολλές εφαρμογές. Οι εταιρείες δεδομένων τοποθεσίας συγκεντρώνουν αυτά τα δεδομένα – που ονομάζονται “δεδομένα κινητικότητας” – και τα πωλούν για διαφήμιση. Αλλά όλο και περισσότερο, διατίθεται για έρευνα, όπως από το Spectus.ai μέσω του Προγράμματος Κοινωνικού Αντικτύπου, μέσω του οποίου ελήφθησαν τα δεδομένα για αυτή τη μελέτη.

Ο Esteban Moro ηγήθηκε της ομάδας στο MIT που θα βοηθούσε στην πρόσβαση και την ανάλυση αυτών των δεδομένων. Ο Moro, ερευνητής στο MIT Connection Science, δήλωσε: «Η ομάδα μας έχει μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση και τη χρήση δεδομένων κινητικότητας σε προβλήματα όπως ο διαχωρισμός, οι μεταφορές, ο πολεοδομικός σχεδιασμός και η εμπορική δραστηριότητα. Είμαστε ειδικοί στην ανάλυση μεγάλων συνόλων δεδομένων της ανθρώπινης συμπεριφοράς και τη μετατροπή τους σε διορατικά εργαλεία για αστικά προβλήματα. Έτσι, ο κύριος ρόλος μας σε αυτή την έρευνα ήταν να παρέχουμε και να αναλύουμε δεδομένα κινητικότητας σε όλο τον πληθυσμό σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων».

Συγκέντρωση όλων των δεδομένων

Χρησιμοποιώντας δεδομένα απογραφής για την κομητεία του Λος Άντζελες για να υποδείξουν τις γειτονιές των σπιτιών και μεγάλα δεδομένα κινητικότητας για να παρακολουθήσουν τις καθημερινές τροχιές, οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν όλη την εγγύτητα – τις «εκθέσεις» – που θα έπρεπε να έχουν οι άνθρωποι στα καταστήματα τροφίμων καθ ‘όλη τη διάρκεια των ημερών τους.

Η ομάδα εξέτασε συγκεκριμένα τα καταστήματα fast food, επειδή το γρήγορο φαγητό καταναλώνεται συνήθως και συνδέεται στενά με τον κίνδυνο ασθένειας. Χρησιμοποιώντας δεδομένα “σημείου ενδιαφέροντος”, εντόπισαν καταστήματα γρήγορου φαγητού στην κομητεία του Λος Άντζελες. Για να φέρουν το κομμάτι της υγείας του παζλ, απέκτησαν πρόσβαση σε δεδομένα έρευνας από το Τμήμα Υγείας της κομητείας του Λος Άντζελες.

«Το Τμήμα Υγείας της Κομητείας του Λος Άντζελες κάνει μια έρευνα υγείας του πληθυσμού του Λος Άντζελες κάθε τρία χρόνια. Δημιουργήσαμε μια συνεργασία μαζί τους και ήταν σε θέση να μοιραστούν μαζί μας ανώνυμα δεδομένα σε ατομικό επίπεδο σχετικά με τα κοινωνικοδημογραφικά στοιχεία, τα ποσοστά παχυσαρκίας, τα ποσοστά διαβήτη και πολύ σημαντικό, τη συχνότητα πρόσληψης γρήγορου φαγητού για ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού του Λος Άντζελες », δήλωσε η Horn.

Αναλύοντας τα δεδομένα, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι η γειτονιά σας έχει σημασία όταν πρόκειται για τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή, αλλά και η μετακίνησή σας, η διαδρομή που ακολουθείτε για να εκτελέσετε τις καθημερινές σας δουλειές, πώς φτάνετε από το σημείο Α στο σημείο Β και σε όλη τη διαδρομή προς το σημείο Ζ στην ημέρα σας και ποια είναι αυτά τα σημεία.

fast food – Τα αποτελέσματα;

“Γνωρίζουμε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των επισκέψεων σε καταστήματα γρήγορου φαγητού και της πρόσληψης γρήγορου φαγητού, καθώς και μεταξύ της πρόσληψης γρήγορου φαγητού και των ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή, αλλά ουάου, αυτή η πηγή δεδομένων κάνει πολύ καλή δουλειά για να το συλλάβει!” δήλωσε η Horn.

Ο Moro εξήγησε: «Το πιο εκπληκτικό αποτέλεσμα είναι ότι τα δεδομένα κινητικότητας λειτουργούν σαν ένα «ειλικρινές σήμα», δηλαδή οι επισκέψεις σε καταστήματα γρήγορου φαγητού ήταν καλύτερος προγνωστικός δείκτης της παχυσαρκίας και του διαβήτη των ατόμων από την αυτοαναφερόμενη πρόσληψη γρήγορου φαγητού, ελέγχοντας άλλους γνωστούς κινδύνους.

Η De la Haye τόνισε: «Αυτή η εργασία αποδεικνύει ότι τα δεδομένα κινητικότητας μεγάλης κλίμακας είναι στην πραγματικότητα ένας πολύτιμος δείκτης για το πού και τι τρώνε οι άνθρωποι και τον κίνδυνο για ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή».

Τι ακολουθεί μετά τα fast food

«Αυτό για το οποίο είμαι ενθουσιασμένος ως ερευνητής», δήλωσε ο Χορν, «είναι ότι αυτό ανοίγει δεδομένα κινητικότητας για κάθε είδους έρευνες στο περιβάλλον των τροφίμων. Πράγματα όπως: πού παίρνουν οι άνθρωποι φαγητό σε διαφορετικές ώρες της ημέρας; Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Πότε επηρεάζονται περισσότερο από τις διαθέσιμες (ή μη διαθέσιμες) επιλογές; Μπορούμε πραγματικά να το διερευνήσουμε αυτό με μεγάλα δεδομένα κινητικότητας, επειδή μας επιτρέπει να εξετάσουμε τις διατροφικές συμπεριφορές σε μεγάλες και νέες διαστάσεις: σε κλίμακα σε ολόκληρο τον πληθυσμό, σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες, διαφορετικό περιβαλλοντικό περιβάλλον και για μεγάλες χρονικές περιόδους».

Μοιραστείτε το

Ομάδα σύνταξης

Ομάδα σύνταξης

Οι πιο επίκαιρες και επιστημονικές πληροφορίες για καλή διατροφή και υγεία.

Η γνώμη σας