Φάβα με κόκκινη φακή

Οι κόκκινες φακές ανήκουν στα όσπρια και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ενώ διαθέτουν καλά διατροφικά χαρακτηριστικά όπως πρωτεΐνη και βιταμίνες ενώ έχει χαμηλά λιπαρά.

Με κόκκινη φακή μπορείτε να κάνετε μια πεντανόστιμη φάβα αν έχετε βαρεθεί την συνηθισμένη και μάλιστα μπορείτε να την κάνετε πιο γρήγορα καθώς οι συγκεκριμένες φακές μαλακώνουν πιο εύκολα. Η φάβα σας θα είναι έτοιμη πολύ πιο γρήγορα από τη συνηθισμένη. Έχετε επίσης υπόψη ότι το χρώμα της φάβας θα είναι σχεδόν ίδιο με της παραδοσιακής και όχι κόκκινο!

Υλικά για 4 μερίδες

-Μισό σακούλι κόκκινες φακές (προτιμήστε βιολογικές)

-1 φλ. ελαιόλαδο

-2 κρεμμύδια μέτρια

-1 σκελίδα σκόρδο προαιρετικά

-Πιπεριές πράσινες και κόκκινες

-Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

-Μουσκέψτε σε νερό για 1 ώρα τις κόκκινες φακές και στη συνέχεια πλένεται σε σουρωτήρι με άφθονο νερό για 2-3 λεπτά.

-Ζεματίστε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και αν θέλετε το σκόρδο, στο ελαιόλαδο

-Χαμηλώστε τη θερμοκρασία (στο 1/3 της μέγιστης θερμοκρασίας του ματιού της κουζίνας). Ρίξτε τις κόκκινες φακές και ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά για 20-30 δευτερόλεπτα.

-Προσθέστε νερό σε αναλογία 2 φορές περίπου το ύψος που καταλαμβάνου οι φακές στην κατσαρόλα

-Αφού αρχίσουν να βράζουν, προσθέστε αλάτι και πιπέρι όσο επιθυμείτε (συνήθως 1 κουταλιά γλυκού αλάτι γεμάτη είναι ιδανική για την ποσότητα αυτή)

-Σκεπάστε την κατσαρόλα αφήνοντας ελάχιστο κενό και αφήστε να σιγοβράζουν. Ανά 10 λεπτά περίπου ελέγξτε μήπως κολλήσουν και ανακατέψτε ελαφρά. Αν αρχίσουν να κολλάνε προσθέστε νερό.

-Σιγοβράστε για περίπου 45 λεπτά. Αν η κουζίνα σας δεν έχει μεγάλη ένταση στη θερμοκρασία, αυξήστε τη θερμοκρασία στο μάτι με προσοχή μη κολλήσει η φάβα.

-Μόλις όλα τα υλικά έχουν πηχτώσει και μοιάζουν με αραιό πουρέ και όσο ακόμη υπάρχει υγρό (λάδι και νερό) στο πάνω μέρος κλείστε το μάτι και βάλτε την κατσαρόλα σε άλλο σημείο. Ανακατέψτε μια τελευταία φορά καλά και σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Σε περίπου 15 λεπτά θα έχει χυλώσει και η φάβα θα είναι έτοιμη.

Μοιραστείτε το

Picture of Ομάδα σύνταξης

Ομάδα σύνταξης

Οι πιο επίκαιρες και επιστημονικές πληροφορίες για καλή διατροφή και υγεία.

Η γνώμη σας