Γήρανση με αργούς ρυθμούς…Τι λέει νέα μελέτη

Γήρανση

Όλοι θέλουν γήρανση με αργούς ρυθμούς ή ακόμη και καθόλου! Μια πρωτοποριακή επιστημονική ανακάλυψη υποστηρίξει την καλύτερη γήρανση με έναν συναρπαστικό τρόπο που υποστηρίζεται από την έρευνα.

Τα σενολυτικά συστατικά

Αν δεν έχετε ιδέα τι σημαίνει αυτή η λέξη, προφέρεται «sen-oh-lit-ick» και πρόκειται να φέρει επανάσταση στην ανθρώπινη γήρανση.

Για να καταλάβετε γιατί τα σενολυτικά συστατικά πρέπει να λαμβάνονται από οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την καλή γήρανση, πρέπει πρώτα να κατανοήσετε την επιστήμη του τι μας κάνει να γερνάμε.

Γήρανση

Το σώμα σας αποτελείται από περίπου 37 τρισεκατομμύρια κύτταρα. Και κάθε μέρα, δισεκατομμύρια από τα κύτταρα σας πεθαίνουν. Αλλά αυτό είναι σπουδαίο πράγμα!

Το σώμα σας εξαλείφει συνεχώς τα παλαιότερα κύτταρα που δεν είναι πλέον λειτουργικά για να επιτρέψει σε νεαρά νέα κύτταρα να τα αντικαταστήσουν. Αυτό διασφαλίζει ότι σχεδόν όλα τα κύτταρα στο σώμα σας εκτελούν σωστά τις διάφορες λειτουργίες υγείας τους, διατηρώντας τα κύτταρα σας νεαρά και ικανά να εξυπηρετήσουν μια λειτουργία για την υγεία σας.

Αυτή η διαδικασία του σώματός σας να εξαλείφει κύτταρα που δεν λειτουργούν πλέον και να αναγεννά υγιή νέα κύτταρα για να πάρουν τη θέση τους ονομάζεται απόπτωση.

Και για να καταλάβουμε γιατί αυτή η φυσική διαδικασία μας κρατά στη φυσική μας ακμή, ας χρησιμοποιήσουμε μια αναλογία κηπουρικής.

Τα περισσότερα φύλλα ενός φυτού είναι υγιή πράσινα φύλλα, με μερικά ξερά ή κίτρινα φύλλα επίσης διάσπαρτα. Αυτά τα αντιαισθητικά φύλλα δεν προσθέτουν κάτι στην υγεία του φυτού.

Στην πραγματικότητα, περιορίζουν την υγεία του φυτού, επειδή το φυτό εκτρέπει ενέργεια και πόρους για να τα κρατήσει ζωντανά, παρόλο που δεν εκτελούν πλέον μια χρήσιμη λειτουργία για την υγεία του φυτού. Και καταλαμβάνουν επίσης μια θέση στο φυτό όπου θα μπορούσε να εμφανιστεί υγιής νέα ανάπτυξη.

Αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι κλαδεύουν τα φυτά.

Με το κλάδεμα του μικρού αριθμού ανθυγιεινών φύλλων σε ένα φυτό, βοηθάτε ώστε όλη η ενέργεια, η διατροφή και οι πόροι του φυτού πηγαίνουν σε φύλλα που εκτελούν μια πραγματική λειτουργία για το φυτό και ελευθερώνοντας τοποθεσίες για νέα, πιο υγιή ανάπτυξη .

Και όταν είμαστε νέοι, το σώμα μας είναι συνήθως εξαιρετικό στο «κλάδεμα» αυτών των παλαιότερων, μη λειτουργικών κυττάρων μέσα μας.

Καθώς μεγαλώνουμε και καθώς το σώμα μας γίνεται λιγότερο ταλαντούχο στο «κλάδεμα» αυτών των παλαιών κυττάρων για να μας κρατήσει υγιείς και να λειτουργούμε καλά, ένας δυσμενής τύπος κυττάρων μπορεί να αρχίσει να συσσωρεύεται στο σώμα μας που έχει συνδεθεί έντονα με αμέτρητα αρνητικά συμπτώματα γήρανσης. Πρόκειται για γηρασμένα κύτταρα, γνωστά και ως “κύτταρα ζόμπι”.

Γηρασμένα κύτταρα & Γήρανση

Τα γερασμένα κύτταρα ονομάζονται κύτταρα ζόμπι επειδή μένουν μέσα μας πολύ καιρό ενώ το σώμα μας θα πρέπει να τα εξαλείψει. Είναι ηλικιωμένα είναι μη λειτουργικά και δεν βοηθούν πλέον την υγεία μας, αλλά επιμένουν, καταναλώνουν την ενέργεια και τους διατροφικούς μας πόρους χωρίς να παρέχουν οφέλη για την υγεία σε αντάλλαγμα.

Τα γηρασμένα κύτταρα είναι σχεδόν σαν ελεύθερα φορτηγά στο σώμα μας. Απομυζούν την ενέργεια και τους πόρους μας, αλλά δεν κερδίζουν τη θητεία τους.

Μας προκαλούν συμπτώματα όπως:

-Περιστασιακή δυσκαμψία και δυσφορία γίνονται μέρος της καθημερινότητάς σας.
-Λιγότερη ενέργεια, τόσο σωματική όσο και ψυχική.

Διαλειμματική Νηστεία & Γηρασμένα Κύτταρα

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετές μελέτες έχουν δείξει μια πολλά υποσχόμενη σχέση μεταξύ της διαλειμματικής νηστείας και της εξάλειψης των γηρασμένων κυττάρων. Επομένως, αυτή είναι μια εξαιρετική στρατηγική για να εμποδίσει τη συσσώρευση των γηρασμένων κυττάρων.

Ωστόσο, η συσσώρευση των γηρασμένων κυττάρων έχει τόσο ισχυρές σχέσεις με την κακή γήρανση που θα πρέπει να την καταπολεμήσετε με διάφορες συνήθειες υγείας, όχι μόνο με διαλειμματική νηστεία.

Και μόλις την τελευταία δεκαετία, ανακαλύφθηκε ένα νέο ισχυρό εργαλείο για την εξάλειψη των γηρασμένων κυττάρων.

Οι έρευνες

Δύο από τα κορυφαία ιδρύματα ιατρικής έρευνας στις ΗΠΑ – The Mayo Clinic και Scripps – δημοσίευσαν μια αρκετά εκπληκτική έρευνα.

Εντόπισαν συστατικά που βοηθούν το σώμα μας να εξαλείψει φυσικά τα γηρασμένα κύτταρα!

Και στα χρόνια που πέρασαν, πολλές άλλες μελέτες έχουν δείξει τη δύναμη αυτών των ελάχιστα γνωστών συστατικών.

Συστατικά όπως:

Φισετίνη (Μια φλαβονόλη που βρίσκεται σε ορισμένα φρούτα όπως ο λωτός και η φράουλα, η οποία υποστηρίζει τον υγιή ιστό βοηθώντας το σώμα να αποβάλει τα γηρασμένα κύτταρα. Βρίσκεται επίσης στα μήλα, στα αγγούρια αλλά και στα κρεμμύδια)

-Piperlongumine (Ένα εκχύλισμα από το φυτό της Ασίας που υποστηρίζει τις σηνολυτικές και ανοσοποιητικές λειτουργίες για να βοηθήσει στη διαχείριση των αγχωμένων κυττάρων)

-Kουερσετίνη

-Συμπληρώματα διατροφής σενολυτικού τύπου

Αυτά τα συστατικά έχουν γίνει γνωστά ως «σενολυτικά».

Η λέξη senolytic μεταφράζεται χονδρικά στα λατινικά σε «καταστρέφοντας το παλιό», που σε αυτή την περίπτωση αναφέρεται σε παλιά γηρασμένα κύτταρα.

Και η έρευνα δείχνει ότι εάν κάποιος παίρνει σωστές ποσότητες σενολυτικών στα σωστά διαστήματα σε συνδυασμό με τη διαλειμματική νηστεία, τότε παλεύει ενάντια στη συσσώρευση γηρασμένων κυττάρων.

Αλλά υπάρχει ένας σωστός τρόπος και ένας λάθος τρόπος για να προσθέσετε σενολυτικά στη διατροφή σας.

Λοιπόν, με ποιον τρόπο μπορώ να πάρω Senolytics;

Πολλά από τα συστατικά που αναφέρονται είναι αρκετά ασαφή και δυσεύρετα. Δεν έχουμε ακόμη αναλυτικές μελέτες για δοσολογίες και αποδεδειγμένα συμπεράσματα από τη χρήση συμπληρωμάτων. Αυτό που μπορούμε να κατανοήσουμε όμως είναι ότι η προσθήκη στη διατροφή μας φυσικών τροφών όπως οι φράουλες, τα αγγούρια, οι λωτοί, τα κρεμμύδια και τα μήλα…θα βοηθήσουν τον οργανισμό μας να γεράσει με πιο αργό ρυθμό.

Πηγές πληροφοριών National Library of Medicine

Μοιραστείτε το

Picture of Ομάδα σύνταξης

Ομάδα σύνταξης

Οι πιο επίκαιρες και επιστημονικές πληροφορίες για καλή διατροφή και υγεία.

Η γνώμη σας