Η διατροφή με υψηλή πρωτεΐνη μειώνει τη ζωή

Πρωτεΐνη

Παίζει ρόλο η Πρωτεΐνη στην μακροζωία; Η διάρκεια ζωής και η μεταβολική υγεία επηρεάζονται από τα θρεπτικά συστατικά της διατροφής. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών ή η δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες/υψηλή σε υδατάνθρακες παίζει κρίσιμο ρόλο στη μακροζωία/μεταβολική υγεία. Επιπλέον, συγκεκριμένα αμινοξέα (AAs), συμπεριλαμβανομένης της μεθειονίνης ή των AAs διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAAs), σχετίζονται με τη ρύθμιση της διάρκειας ζωής/γήρανσης και του μεταβολισμού μέσω πολλαπλών μηχανισμών.

Επομένως, ο περιορισμός της μεθειονίνης ή των BCAA μπορεί να οδηγήσει σε οφέλη για τη μακροζωία/μεταβολική υγεία. Επιπλέον, επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης, ιδιαίτερα κόκκινου κρέατος, που περιέχει υψηλά επίπεδα μεθειονίνης και BCAA, μπορεί να σχετίζεται με την προώθηση ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Επομένως, μια δίαιτα χαμηλή σε ζωικές πρωτεΐνες, ιδιαίτερα μια δίαιτα χαμηλή σε κόκκινο κρέας, μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, ο υποσιτισμός, συμπεριλαμβανομένης της σαρκοπενίας/αδυναμίας λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης πρωτεϊνών, είναι επιβλαβής για τη μακροζωία/μεταβολική υγεία.

Ερευνητές στη Νότια Αυστραλία πιστεύουν ότι έχουν βρει το κλειδί για το γιατί οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι ανθυγιεινές και μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της διάρκειας ζωής.

Πρωτεΐνη: Γιατί η μεγάλες ποσότητες μειώνουν τη ζωή

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σκουλήκια και μύγες φρούτων για να διερευνήσουν πώς η διατροφή επηρέασε την ταχύτητα της πρωτεϊνοσύνθεσης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ξεκάθαρα ότι η επιτάχυνση της πρωτεϊνοσύνθεσης παρήγαγε περισσότερα σφάλματα και αυτό σχετίζεται με μικρότερη διάρκεια ζωής.

Τα ευρήματα των επιστημόνων του Ινστιτούτου Υγείας & Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αυστραλίας (SAHMRI) υποστηρίζουν επίσης την έρευνα που υποδηλώνει ότι οι υδατάνθρακες δεν είναι απαραίτητα οι δαίμονες της διατροφής.

Ο επικεφαλής του έρευνας της SAHMRI Nutrition and Metabolism Theme, καθηγητής Christopher Proud, είπε ότι η ομάδα του αναγνώρισε πώς η παροχή θρεπτικών συστατικών επηρεάζει τη μακροζωία.

«Η επιστήμη γνωρίζει εδώ και αρκετό καιρό ότι η υπερβολική κατανάλωση, ιδίως πρωτεϊνών, μειώνει τη διάρκεια ζωής· και τώρα ξέρουμε γιατί», είπε.

Τι λέει για την Πρωτεΐνη ο επικεφαλής

«Η προκύπτουσα συσσώρευση ελαττωματικών πρωτεϊνών στα κύτταρα θέτει σε κίνδυνο την υγεία και μειώνει τη διάρκεια ζωής».

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Current Biology, ενισχύει επίσης τους καθιερωμένους δεσμούς μεταξύ μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και μεγαλύτερης, πιο υγιεινής ζωής – ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία του εγκεφάλου.

«Οι υδατάνθρακες δέχονται πολύ κακή δημοσιότητα, ειδικά σε σχέση με τη δίαιτα, αλλά το κλειδί είναι η ισορροπία και η γνώση της διαφοράς μεταξύ των «καλών» και των «κακών» υδατανθράκων», είπε ο καθηγητής Proud.

“Η κατανάλωση υδατανθράκων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως αυτά που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, θα αποφέρει τα πιο υγιεινά οφέλη. Αυτό είναι παρόμοιο με την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή που έχει εδραιωμένους δεσμούς με τη μακροζωία.”

«Γνωρίζαμε ήδη ότι η χαμηλότερη πρόσληψη τροφής παρατείνει τη διάρκεια ζωής», είπε ο καθηγητής Proud.

«Αλλά στη μελέτη μας αυτή η επίδραση χάθηκε όταν αφαιρέσαμε τη σχέση με την οποία η διατροφή επηρεάζει την ακρίβεια της πρωτεϊνοσύνθεσης, αποκαλύπτοντας λοιπόν πώς ο υπερσιτισμός μπορεί να συντομεύσει τη διάρκεια ζωής.

«Δεδομένου ότι αυτός ο σύνδεσμος λειτουργεί και στους ανθρώπους, τα ευρήματά μας δείχνουν πώς η χαμηλότερη κατανάλωση πρωτεΐνης θα μπορούσε να προωθήσει τη μακροζωία στους ανθρώπους».

Πηγές:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8429371/

Current biology

Μοιραστείτε το

Ομάδα σύνταξης

Ομάδα σύνταξης

Οι πιο επίκαιρες και επιστημονικές πληροφορίες για καλή διατροφή και υγεία.

Η γνώμη σας