Κατανάλωση αλκοόλ: Είναι τελικά έγκυρες οι έρευνες;

Κατανάλωση αλκοόλ

H κατανάλωση αλκοόλ στην εποχή μας θεωρείται φυσιολογική. Αν πάτε σε ένα πάρτι ή σε μια επαγγελματική εκδήλωση, δεν θα εκπλαγείτε από το γεγονός ότι σερβίρονται αλκοολούχα ποτά. Στην πραγματικότητα, είναι αναμενόμενο και θεωρείται μη περίεργο. Η κατανάλωση αλκοόλ ήταν παρούσα σε όλη την ανθρώπινη ιστορία. Το ίδιο και τα αποτελέσματά του.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με πολλούς κινδύνους για την υγεία, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, ηπατικές ασθένειες και πεπτικά προβλήματα. Ωστόσο, οι επιπτώσεις στην υγεία από την ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ εξακολουθούν να αμφισβητούνται.

Τα πρώτα στοιχεία έδειξαν ότι η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με ευεργετικά αποτελέσματα όπως η μείωση των στεφανιαίων παθήσεων και ακόμη και η συνολική θνησιμότητα. Αυτή η άποψη αμφισβητήθηκε από μερικές πρόσφατα δημοσιευμένες έρευνες οι οποίες δεν δείχνουν άμεση σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ με μέτρο και ευεργετικών επιδράσεων στην καρδιά.

Αλκοόλ: Τι είναι η ελαφριά/μέτρια κατανάλωση;

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι έως και τέσσερα αλκοολούχα ποτά για τους άνδρες και τρία για τις γυναίκες κάθε μέρα και το πολύ 14 ποτά για τους άνδρες και 7 ποτά για τις γυναίκες την εβδομάδα. Κάτω από αυτό το εύρος θα θεωρείται ελαφριά κατανάλωση.

Γιατί υπάρχει ασυμφωνία στις αναφορές κινδύνων για την υγεία σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ;

Το προφανές:

Παράγοντες όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η ηλικία, η γενετική, οι εθνότητες, η συμπεριφορά και τα είδη των αλκοολούχων ποτών παίζουν μεγάλο ρόλο στον επηρεασμό των επιπτώσεων στην υγεία. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μια πλούσια οικογένεια έχει περισσότερους ιατρικούς πόρους και περισσότερες επιλογές επιλογής υγιεινού τρόπου ζωής, ο οποίος έχει μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με μια οικογένεια χαμηλής κοινωνικής-οικονομικής θέσης που καταναλώνει ακόμη και την ίδια ποσότητα αλκοόλ.

Ο ρυθμός μεταβολισμού του αλκοόλ διαφέρει σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και διαφορετικούς ανθρώπους. Συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων στερούνται ενός ενζύμου, της αλκοoλική αφυδρογονάσης , το οποίο μεταβολίζει το αλκοόλ. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία όταν πίνουν αλκοόλ. Οι διαφορετικοί παράγοντες είναι σημαντικοί κατά τη διεξαγωγή μιας μελέτης. Δεν δημιουργούνται όλα τα αλκοολούχα ποτά με τον ίδιο τρόπο. Τα φυτοχημικά, για παράδειγμα, μπορεί να περιέχουν πολυφαινόλες που έχουν ευεργετικά αποτελέσματα. Τα κοκτέιλ συνήθως περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με πολλές καρδιαγγειακές διαταραχές και διαβήτη. Είναι δύσκολο να ξεκαθαρίσουμε τις συνέπειες της ελαφριάς έως μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και τις επιπτώσεις στην υγεία.

Το λιγότερο προφανές:

Ο τρόπος διεξαγωγής μελετών και ερευνών έχει εξελιχθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες. Οι πρώτες μελέτες επικεντρώθηκαν στην ερμηνεία αποτελεσμάτων από περιορισμένους πόρους. Η έλλειψη αρκετών συμμετεχόντων και η έλλειψη συγκεκριμένων λεπτομερειών καθιστούν αδύνατη την αιτιώδη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και των κινδύνων για την υγεία. Το 2007, οι ερευνητές άρχισαν να ενθαρρύνουν μελέτες να χρησιμοποιούν μεγάλες και τυχαιοποιημένες δοκιμές όταν προσπαθούν να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στην υγεία. Μια πρόσφατη ανασκόπηση που μόλις δημοσιεύτηκε στο Circulation αμφισβήτησε τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης αλκοόλ και της μυοκαρδιοπάθειας και της καρδιακής ανεπάρκειας. Μετά την ανάλυση των σημερινών στοιχείων, προτείνουν ότι δεν υπάρχει σύνδεση με την ποσότητα αλκοόλ που προκαλεί μυοκαρδιοπάθεια και καρδιακή ανεπάρκεια. Μια άλλη ομάδα έδειξε ότι η χαμηλή πρόσληψη αλκοόλ δεν έχει οφέλη για την υγεία και η μέτρια πρόσληψη αλκοόλ σχετίζεται με δυσμενείς επιπτώσεις στην καρδιά.

Να πιείς ή να μην πιείς;

Δεν υπάρχει λύση που να ταιριάζει σε όλους. Τα τελευταία χρόνια πάντως όλο και περισσότεροι ανεξάρτητοι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν έχουν βρει ποτέ σε μελέτη τους, ευεργετική επίδραση του αλκοόλ ενώ αφήνουν αιχμές για μελέτες που δείχνουν τέτοια συμπεράσματα ότι χρηματοδοτούνται από πόρους που προέρχονται ακόμη και από βιομηχανίες αλκοόλ ή γίνονται με τρόπο που τα συμπεράσματα τους είναι επίπλαστα και παραπλανητικά. Για παράδειγμα μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε ακόμη και στο bbc ανέφερε ότι το κρασί μπορεί να επιδρά θετικά στην υγεία. Το μπορεί όμως εξαρτάται από μη σταθμισμένους παράγοντες και οδηγεί σε …παρανόηση.

Μοιραστείτε το

Ομάδα σύνταξης

Ομάδα σύνταξης

Οι πιο επίκαιρες και επιστημονικές πληροφορίες για καλή διατροφή και υγεία.

Η γνώμη σας