Κις λορέν με ζύμη από κόκκινες φακές!

κόκκινες φακές

Οι κόκκινες φακές είναι πεντανόστιμες και δεν γίνονται απλώς ένα μαγειρεμένο όσπριο αλλά μπορεί να γίνει εκπληκτική ζύμη!

Οι κόκκινες φακές έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και διαθέτουν καλά διατροφικά χαρακτηριστικά όπως πρωτεΐνη και βιταμίνες ενώ έχει χαμηλά λιπαρά.

Ποσότητα 100 γραμμαρίων
Θερμίδες 116
% Ημερήσια συνιστώμενη δόση*
Σύνολο λιπαρών 0.4 g0%
κορεσμένα λίπη 0.1 g0%
Χοληστερόλη 0 mg0%
Νάτριο 2 mg0%
Κάλιο 369 mg10%
Υδατάνθρακες 20 g6%
Φυτικές ίνες 8 g32%
Σάκχαρα 1.8 g
Πρωτεΐνη 9 g18%
Βιταμίνη C2%Ασβέστιο1%
Σίδηρο18%Βιταμίνη D0%
Βιταμίνη B610%
Μαγνήσιο9%

Υλικά που θα χρειαστούμε

  • 1 σακούλι κόκκινες φακές (προτιμήστε βιολογικές)
  • 1 κουτάλι μαγειρική σόδα
  • Ψίλιουμ αν θέλουμε το κις λορέν να είναι vegan ή 1 αυγό
  • 1 κ. γλ. αλάτι
  • 500γρ σπανάκι
  • 1 κρεμμύδι
  • Τυρί της επιλογής μας αν επιθυμούμε
  • 1 φλιτζανάκι άνηθο
  • Πιπέρι
  • Άλλα μυρωδικά της αρεσκείας μας
  • Ελαιόλαδο
  • Μισό φλιτζάνι αλεύρι καρύδας ή άλλο αλεύρι της επιλογής μας (το αλεύρι δεν είναι υποχρεωτικό αλλά με ελάχιστο αλεύρι η ζύμη γίνεται ομοιόμορφη και ψήνεται υπέροχα)

Εκτέλεση

-Προετοιμασία: Αδειάζουμε 2 ώρες πριν το σακούλι με τις κόκκινες φακές σε ένα γυάλινο σκεύος και τις καλύπτουμε με νερό. Φροντίστε να υπάρχει κενός χώρος σε ύψος καθώς φουσκώνουν, ώστε να μην υπερχειλίσουν από το σκεύος.

-Γέμιση: Ετοιμάζουμε τη γέμιση μας όπως θα κάναμε μια παραδοσιακή σπανακόπιτα. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε ένα σκεύος και σε μέτρια φωτιά τσιγαρίζουμε ελαφρώς το σπανάκι, το κρεμμύδι και τα μυρωδικά μας. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι όσο επιθυμούμε. Μόλις είναι έτοιμα τα βάζουμε σε τρυπητό σκεύος να στραγγίσουν και τα ανακατεύουμε με τυρί αν επιθυμούμε.

Ζύμη με κόκκινες φακές

Μετά από ένα δίωρο οι κόκκινες φακές μας είναι έτοιμες να γίνουν ζύμη. Στραγγίζουμε το νερό και τις βάζουμε λίγες-λίγες (περίπου μια γεμάτη χούφτα τη φορά) στο μούλτι μας. Αν το μούλτι είναι καλό μπορούμε να βάλουμε μεγαλύτερη ποσότητα ανά φορά. Αδειάζουμε κάθε λιωμένη ποσότητα σε ένα σκεύος. Μόλις τελειώσουμε την πολτοποίηση τους, έχουμε σχεδόν έτοιμη ζύμη. Προσθέτουμε 1 μεγάλη κουταλιά ψίλιουμ, λίγο αλάτι και αν θέλουμε λίγο πιπέρι. Προσθέτουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 1 κουταλιά σόδα. Πλάθουμε για περίπου 5 λεπτά τη ζύμη μας με το χέρι και σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι καρύδας. Η ζύμη μας θα γίνει αρκετά υγρή χωρίς προσθήκη νερού, μη σας ανησυχήσει αυτό.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας και αφήνουμε τη ζύμη 5-10 λεπτά να σταθεί στο σκεύος που την ετοιμάσαμε.

Σε ένα ταψί στρόγγυλο μεσαίου μεγέθους βάζουμε μια λαδόκολλά και επάνω αδειάζουμε τη ζύμη μας την οποία απλώνουμε ομοιόμορφα μέχρι τα τοιχώματα του ταψιού. Μπορούμε να πιέσουμε στα τοιχώματα να σχηματίσει ύψος και στην υπόλοιπη επιφάνεια να είναι πιο λεπτή. Πιέστε αρκετά τη ζύμη να κάτσει ομοιόμορφα. Θα δείτε ότι καθώς πιέζεται μέσα στο ταψί, γίνεται όλο και πιο πυκνή και στεγνή.

Στη συνέχεια πάνω στη ζύμη με τις κόκκινες φακές τοποθετούμε ομοιόμορφα τη γέμιση μας. Ψήνουμε στη μέση του φούρνου για περίπου 20-25 λεπτά στους 180. Μόλις τα τοιχώματα της ζύμης ροδίσουν, βγάζουμε το ταψί από του φούρνο και ανακατεύουμε ελαφρά τη γέμιση μας να ψηθεί και στο κάτω μέρος της. Τοποθετούμε το ταψί στον κάτω μέρος του φούρνου και γυρνάμε σε αέρα δυναμώνοντας λίγο τη θερμοκρασία (περίπου στους 200 βαθμούς). Με τον τρόπο αυτό το κις λορέν μας θα ψηθεί καλά και από κάτω και θα γίνει τραγανό αλλά δε θα σπάει! Ψήνουμε για άλλα 20-30 λεπτά προσέχοντας να μην καεί η γέμιση μας. Αν δούμε το σπανάκι μας να ψήνεται υπερβολικά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.

Το αποτέλεσμα:

Αφού βγάλουμε το ταψί αφήνουμε μισή ώρα να κρυώσει και στη συνέχεια αφαιρούμε το κις λορέν από τη λαδόκολλα. Κόβεται με μαχαίρι εύκολα και διατηρείται στο ψυγείο.

Μοιραστείτε το

Ομάδα σύνταξης

Ομάδα σύνταξης

Οι πιο επίκαιρες και επιστημονικές πληροφορίες για καλή διατροφή και υγεία.

Η γνώμη σας