Κολλαγόνο, τύποι, απορρόφηση και συμπληρώματα

κολλαγόνο

Το κολλαγόνο αντιπροσωπεύει το 30% της πρωτεΐνης του σώματός σας. Παρέχει δομή, υποστήριξη ή δύναμη στο δέρμα, τους μύες, τα οστά και τους συνδετικούς ιστούς σας. Η επιστημονική έρευνα λείπει για τα περισσότερα συμπληρώματα κολλαγόνου, αλλά μια καλά ισορροπημένη διατροφή δίνει στο σώμα σας τα ακατέργαστα συστατικά που χρειάζεται για να τον βοηθήσει να παράγει κολλαγόνο με φυσικό τρόπο.

Τι είναι το κολλαγόνο;

Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα σας. Αποτελεί περίπου το 30% της συνολικής πρωτεΐνης του. Το κολλαγόνο είναι το κύριο δομικό στοιχείο του δέρματος , των μυών, των οστών, των τενόντων και των συνδέσμων και άλλων συνδετικών ιστών του σώματός σας . Βρίσκεται επίσης στα όργανα, τα αιμοφόρα αγγεία και την εντερική επένδυση.

Οι πρωτεΐνες παρασκευάζονται από αμινοξέα . Τα κύρια αμινοξέα που παράγουν το κολλαγόνο είναι η προλίνη, η γλυκίνη και η υδροξυπρολίνη. Αυτά τα αμινοξέα ομαδοποιούνται για να σχηματίσουν πρωτεϊνικά ινίδια σε μια δομή τριπλής έλικας. Το σώμα σας χρειάζεται επίσης την κατάλληλη ποσότητα βιταμίνης C, ψευδάργυρου, χαλκού και μαγγανίου για να φτιάξει την τριπλή έλικα.

Τι κάνει το κολλαγόνο;

Ο κύριος ρόλος του κολλαγόνου είναι να παρέχει δομή, δύναμη και υποστήριξη σε όλο το σώμα σας.

Οι συγκεκριμένοι ρόλοι του κολλαγόνου περιλαμβάνουν:

  • Βοηθά τους ινοβλάστες να σχηματιστούν στο χόριο σας (μεσαίο στρώμα δέρματος), το οποίο βοηθά στην ανάπτυξη νέων κυττάρων.
  • Παίζει ρόλο στην αντικατάσταση των νεκρών κυττάρων του δέρματος.
  • Παροχή προστατευτικού καλύμματος για όργανα.
  • Δίνει δομή, δύναμη και ελαστικότητα στο δέρμα σας.
  • Βοηθά το αίμα σας να πήξει.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι κολλαγόνου;

Έχουν εντοπιστεί περίπου 28 τύποι τύπων κολλαγόνου. Διαφέρουν από τον τρόπο συναρμολόγησης των μορίων, τα κυτταρικά συστατικά που προστίθενται και τον τόπο χρήσης του κολλαγόνου στο σώμα σας. Όλα τα ινίδια κολλαγόνου έχουν τουλάχιστον μία δομή τριπλής έλικας.

Οι πέντε κύριοι τύποι κολλαγόνου και τι κάνουν είναι:

  • Τύπος Ι. Αυτός ο τύπος αποτελεί το 90% του κολλαγόνου του σώματός σας. Ο τύπος Ι είναι πυκνά συσκευασμένος και χρησιμοποιείται για να παρέχει δομή στο δέρμα, τα οστά, τους τένοντες και τους συνδέσμους σας.
  • Τύπος II. Αυτός ο τύπος βρίσκεται στον ελαστικό χόνδρο, ο οποίος παρέχει υποστήριξη της άρθρωσης.
  • Τύπος III. Αυτός ο τύπος βρίσκεται σε μύες, αρτηρίες και όργανα.
  • Τύπος IV. Αυτός ο τύπος βρίσκεται στα στρώματα του δέρματός σας.
  • Τύπος V. Αυτός ο τύπος βρίσκεται στον κερατοειδή χιτώνα των ματιών σας, σε ορισμένα στρώματα του δέρματος, στα μαλλιά και στον ιστό του πλακούντα.

Τι συμβαίνει με το κολλαγόνο καθώς μεγαλώνω;

Το σώμα σας παράγει λιγότερο κολλαγόνο καθώς μεγαλώνετε και το υπάρχον κολλαγόνο διασπάται με ταχύτερο ρυθμό. Το κολλαγόνο είναι επίσης χαμηλότερης ποιότητας από ό,τι όταν ήσασταν νεότεροι. Οι γυναίκες παρουσιάζουν σημαντική μείωση της παραγωγής κολλαγόνου μετά την εμμηνόπαυση. Είναι φυσιολογικό για όλους να παρουσιάζουν μείωση της παραγωγής κολλαγόνου μετά την ηλικία των 60 ετών.

Μπορώ να καταλάβω εάν το επίπεδο κολλαγόνου του σώματός μου μειώνεται;

Το κολλαγόνο δεν μπορεί να μετρηθεί – για παράδειγμα, σε μια εξέταση αίματος – αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι το επίπεδο κολλαγόνου σας μειώνεται. Αυτά τα σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Δέρμα που είναι ζαρωμένο χαλαρό.
  • Ενδείξεις γύρω από τα μάτια και το πρόσωπό σας.
  • Συρρίκνωση, αποδυνάμωση των μυών και μυϊκοί πόνοι.
  • Πιο άκαμπτοι, λιγότερο εύκαμπτοι τένοντες και σύνδεσμοι.
  • Πόνος στις αρθρώσεις ή οστεοαρθρίτιδα λόγω φθαρμένου χόνδρου.
  • Απώλεια κινητικότητας λόγω βλάβης ή δυσκαμψίας των αρθρώσεων.
  • Γαστρεντερικά προβλήματα λόγω λέπτυνσης της επένδυσης του πεπτικού σας συστήματος.
  • Προβλήματα με τη ροή του αίματος.

Ποιες συνήθειες μας βλάπτουν το κολλαγόνο;

Αποφύγετε αυτούς τους παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα κολλαγόνου στο σώμα σας:

  • Κάπνισμα. Το κάπνισμα μειώνει την παραγωγή κολλαγόνου. Καταστρέφει το κολλαγόνο και την ελαστίνη , οδηγώντας σε ρυτίδες και αργή επούλωση πληγών. Η νικοτίνη συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματός σας, εμποδίζοντας την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών.
  • Τρώτε πολύ ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Η ζάχαρη συνδέεται με πρωτεΐνες για να σχηματίσει προηγμένα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης. Αυτά τα μόρια καταστρέφουν τις κοντινές πρωτεΐνες και προκαλούν το κολλαγόνο να γίνεται αδύναμο, ξηρό και εύθραυστο.
  • Έκθεση στο υπεριώδες φως. Η υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία μειώνει την παραγωγή κολλαγόνου και προκάλεσε την ταχύτερη διάσπαση του κολλαγόνου. Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί ρυτίδες. Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και φοράτε πάντα αντηλιακό (SPF 30 και άνω) όταν βρίσκεστε έξω.

Ποιες ασθένειες και άλλοι παράγοντες βλάπτουν το κολλαγόνο;

Τα αυτοάνοσα νοσήματα (το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας επιτίθεται στον δικό του ιστό) μπορεί να βλάψουν το κολλαγόνο. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα , ο λύκος , η δερματομυοσίτιδα και το σκληρόδερμα είναι αυτοάνοσες ασθένειες του συνδετικού ιστού που είναι γνωστό ότι βλάπτουν το κολλαγόνο.

Οι γενετικές μεταλλάξεις μπορούν επίσης να βλάψουν το κολλαγόνο. Τα σφάλματα κατασκευής κολλαγόνου οδηγούν σε καταστάσεις όπως το σύνδρομο Ehlers-Danlos και η ατελής οστεογένεση .

Τα επίπεδα κολλαγόνου μειώνονται επίσης φυσικά με την ηλικία.

Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω την απώλεια κολλαγόνου του δέρματος για να επιβραδύνω τα σημάδια γήρανσης;

Για να επιβραδύνετε τις επιπτώσεις της γήρανσης του δέρματος, φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία βλάπτει το κολλαγόνο. Χρησιμοποιήστε προϊόντα με αντηλιακό παράγοντα προστασίας (SPF) 30 ή μεγαλύτερο. Φοράτε καπέλο με φαρδύ γείσο, γυαλιά ηλίου με προστασία UV και ελαφριά μακρυμάνικα πουκάμισα και παντελόνια ενώ βρίσκεστε έξω. Αναζητήστε ρούχα με ετικέτα παράγοντα υπεριώδους προστασίας για επιπλέον προστασία. Αποφύγετε τα σολάριουμ.

Τρώτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή, όπως η μεσογειακή διατροφή , η οποία είναι γεμάτη με λαχανικά, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και φρούτα και μέτρια ποσότητα θαλασσινών, κρεάτων, πουλερικών, γαλακτοκομικών και αυγών.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κολλαγόνο αυξάνει το επίπεδο κολλαγόνου στο σώμα μου;

Το κολλαγόνο δεν μπορεί να απορροφηθεί από το σώμα σας σε όλη του τη μορφή. Το σώμα σας διασπά τις πρωτεΐνες κολλαγόνου που τρώτε σε αμινοξέα. Έτσι, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κολλαγόνο δεν οδηγεί άμεσα σε υψηλότερα επίπεδα κολλαγόνου στο σώμα σας.

Ωστόσο, πολλά τρόφιμα που παρέχουν τα ακατέργαστα συστατικά που υποστηρίζουν την παραγωγή κολλαγόνου μπορούν να καταναλωθούν ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Αυτές οι τροφές περιέχουν τα αμινοξέα προλίνη και γλυκίνη. Για τη διαδικασία χρειάζονται επίσης βιταμίνη C, ψευδάργυρος και χαλκός. Τα τρόφιμα που περιέχουν αυτά τα αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα περιλαμβάνουν:

  • Βιταμίνη C. Η βιταμίνη C βρίσκεται στα πορτοκάλια, τις φράουλες, τις πιπεριές, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τις πατάτες.
  • Προλίνη. Η προλίνη βρίσκεται στα μανιτάρια, στο λάχανο, στα σπαράγγια, στα φιστίκια, στο σιτάρι, στα ψάρια, στα ασπράδια των αυγών και στο κρέας.
  • Γλυκίνη. Η γλυκίνη βρίσκεται στα κόκκινα κρέατα, τη γαλοπούλα, το δέρμα κοτόπουλου και χοιρινού, τα φιστίκια και τη γκρανόλα.
  • Χαλκός. Ο χαλκός βρίσκεται στο συκώτι, τον αστακό, τα στρείδια, τα μανιτάρια shiitake, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, τα φυλλώδη πράσινα, το τόφου και τη μαύρη σοκολάτα.
  • Ψευδάργυρος. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται στα στρείδια, στο κόκκινο κρέας, στα πουλερικά, στο χοιρινό, στα φασόλια, στα ρεβίθια, στους ξηρούς καρπούς, στο μπρόκολο, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα δημητριακά ολικής αλέσεως και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τι είναι τα πεπτίδια κολλαγόνου;

Τα πεπτίδια κολλαγόνου είναι μικρά κομμάτια ζωικού κολλαγόνου. Το κολλαγόνο δεν μπορεί να απορροφηθεί σε ολόκληρη τη μορφή. Πρέπει να διασπαστεί σε μικρότερα πεπτίδια ή αμινοξέα. Τα από του στόματος συμπληρώματα κολλαγόνου έρχονται με τη μορφή χαπιών και σκονών. Συνήθως περιέχουν δύο ή τρία αμινοξέα. Πωλούνται ως πεπτίδια κολλαγόνου ή υδρολυμένο κολλαγόνο. Τα πεπτίδια κολλαγόνου απορροφώνται μέσω του γαστρεντερικού σας σωλήνα.

Τι λέει η έρευνα για την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων κολλαγόνου;

Υπάρχει έλλειψη τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών συμπληρωμάτων διατροφής (το χρυσό πρότυπο για τη δοκιμή της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων). Οι λίγες τέτοιες μελέτες που έχουν γίνει έχουν βρει ότι τα πεπτίδια κολλαγόνου είναι πιθανώς αποτελεσματικά για τη βελτίωση της ενυδάτωσης και της ελαστικότητας του δέρματος. Είναι επίσης πιθανώς αποτελεσματικό για την ανακούφιση του πόνου και τη βελτίωση της λειτουργίας των αρθρώσεων σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος .

Σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την επιστήμη πίσω από τα συμπληρώματα:

  • Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δεν ρυθμίζει τα συμπληρώματα κολλαγόνου. Δεν απαιτούν τις διπλές τυφλές, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο, τυχαιοποιημένες δοκιμές που κάνουν τα φάρμακα για να εγκριθούν. Οι κατασκευαστές συμπληρωμάτων δεν χρειάζεται να αποδείξουν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή ή αποτελεσματικά πριν τα διαθέσουν στην αγορά.
  • Πολλές από τις μελέτες που διεξάγονται με συμπληρώματα χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία συμπληρωμάτων ή οι συγγραφείς της μελέτης έχουν οικονομικούς δεσμούς με τη βιομηχανία συμπληρωμάτων.
  • Δεν είναι γνωστό εάν τα συμπληρώματα κολλαγόνου θα κάνουν αυτό που προωθεί η ετικέτα.

Τέλος, να έχετε κατά νου ότι η κατάποση πεπτιδίων κολλαγόνου – από τρόφιμα ή συμπληρώματα – δεν μπορεί να κατευθυνθεί εκεί που θέλετε να χρησιμοποιηθούν. Το σώμα σας χρησιμοποιεί αυτά τα πεπτίδια για οτιδήποτε χρειάζεται, είτε είναι κολλαγόνο είτε πρωτεΐνη.

Μοιραστείτε το

Picture of Ομάδα σύνταξης

Ομάδα σύνταξης

Οι πιο επίκαιρες και επιστημονικές πληροφορίες για καλή διατροφή και υγεία.

Η γνώμη σας