Μαγνήσιο: Ποιες τροφές το περιέχουν και που μας ωφελεί

μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που συχνά δεν λαμβάνει την προσοχή που του αξίζει στον τομέα της διατροφής και της ευεξίας. Ωστόσο, αυτό το στοιχείο παίζει κρίσιμο ρόλο σε πολλές σωματικές λειτουργίες, καθώς συμβάλλει στη συνολική υγεία και ευεξία. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τον συναρπαστικό κόσμο του μαγνησίου και θα εμβαθύνουμε στο ποικίλο φάσμα των πλεονεκτημάτων που προσφέρει αλλά θα σας παρουσιάσουμε και τις τροφές που περιέχουν μαγνήσιο.

Αναλυτικότερα, ο οργανισμός μας απαιτεί μαγνήσιο σε σχετικά μεγάλες ποσότητες για να διατηρεί βέλτιστη υγεία. Ουσιαστικά, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε διάφορες βιοχημικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας, της λειτουργίας των μυών και των νεύρων και της υγείας των οστών.

Οφέλη για την υγεία

Παραγωγή ενέργειας

Το μαγνήσιο είναι ένας συμπαράγοντας στην παραγωγή της τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP), του πρωτογενούς ενεργειακού συστήματος του σώματος. ‘Ετσι, χωρίς επαρκή επίπεδα μαγνησίου, η παραγωγή ενέργειας επιβραδύνεται, οδηγώντας σε κόπωση και μειωμένη σωματική απόδοση.

Λειτουργία μυών και νεύρων

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη σύσπαση και τη χαλάρωση των μυών. Ακόμη, βοηθά στη ρύθμιση των νευρομυϊκών σημάτων, προλαμβάνοντας μυϊκές κράμπες και σπασμούς. Επίσης, η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου συμβάλλει σε ένα ήρεμο και ισορροπημένο νευρικό σύστημα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του στρες.

Υγεία των οστών

Αν και το ασβέστιο παίρνει συχνά τα φώτα της δημοσιότητας όταν πρόκειται για την υγεία των οστών, το μαγνήσιο είναι εξίσου σημαντικό. Παίζει ζωτικό ρόλο στον σχηματισμό και την πυκνότητα των οστών. Χωρίς αρκετό μαγνήσιο, το ασβέστιο μπορεί να μην χρησιμοποιηθεί σωστά, αυξάνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Υγεία της καρδιάς

Βοηθά στη διατήρηση ενός σταθερού καρδιακού παλμού και υποστηρίζει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Ανακούφιση από την ημικρανία

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ημικρανιών. Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα, οι μυοχαλαρωτικές ιδιότητες του μαγνησίου θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην πρόληψη της ημικρανίας.

Βελτιωμένος ύπνος

Το μαγνήσιο είναι γνωστό ότι προάγει τη χαλάρωση και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Ακόμη, λειτουργεί δεσμεύοντας τους υποδοχείς GABA στον εγκέφαλο, οι οποίοι έχουν μια ηρεμιστική δράση.

Πεπτική υγεία

Το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας χαλαρώνοντας τους μύες της πεπτικής οδού και προσελκύοντας νερό στα έντερα. Δηλαδή, κάνει τα κόπρανα πιο εύκολα να αποβληθούν.

Διαχείριση Διαβήτη

Το μαγνήσιο παίζει ρόλο στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και στη ρύθμιση της γλυκόζης. Τα επαρκή επίπεδα μαγνησίου μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 και στη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου σε άτομα με διαβήτη.

Μείωση του στρες

Το μαγνήσιο ή όπως συχνά το αποκαλούμε «ηρεμιστικό της φύσης» έχει την ικανότητα να χαλαρώνει το σώμα και το μυαλό. Συνεπώς, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων στρες και άγχους, προάγοντας την ψυχική ευεξία.

Αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις

Το μαγνήσιο αποδεδειγμένα διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής. Δηλαδή είναι ένας παράγοντας που καταπολεμά διάφορες ασθένειες.

Πώς να αυξήσετε την πρόσληψη μαγνησίου:

Διατροφή: Ενσωματώστε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο στα γεύματά σας. Αναλυτικά, δείτε στο κάτω μέρος τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο.

Συμπληρώματα: Εάν δυσκολεύεστε να αποκτήσετε αρκετό μαγνήσιο μέσω της διατροφής σας, τα συμπληρώματα είναι μια επιλογή. Όμως, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα συμπληρώματα για να προσδιορίσετε τη σωστή δοσολογία για τις ανάγκες σας.

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο

τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο
  • -Σπόροι κολοκύθας: Προτιμήστε βιολογικούς σπόρους κολοκύθας και καταναλώστε τους ως σνακ στην καθημερινή σας διατροφή
  • -Σπανάκι, Σέσκουλα ενώ αρκετά πλούσια σε μαγνήσιο είναι συνήθως και όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Αμύγδαλα
  • Αβοκάντο
  • -Μαύρη Σοκολάτα (Προτιμήστε χωρίς ζάχαρη και χωρίς χημικά γλυκαντικά. Μπορείτε να βρείτε σοκολάτα με βανίλια bourbon ή με στέβια αλλά διαβάστε προσεκτικά τα συστατικά. Συνήθως οι σοκολάτες με στέβια περιέχουν και έξτρα χημικά γλυκαντικά)
  • Όσπρια
  • Λιπαρά ψάρια

Μοιραστείτε το

Picture of Ομάδα σύνταξης

Ομάδα σύνταξης

Οι πιο επίκαιρες και επιστημονικές πληροφορίες για καλή διατροφή και υγεία.

Η γνώμη σας