Ο λιπώδης ιστός βοηθά στην αναγέννηση νεύρων

Η βλάβη στα περιφερικά νεύρα του σώματος μπορεί να προκαλέσει πόνο και κινητικές διαταραχές. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας διερεύνησαν πρόσφατα πώς τα κατεστραμμένα νεύρα μπορούν να αναγεννηθούν καλύτερα. Διαπίστωσαν ότι ο λιπώδης ιστός υποστηρίζει έντονα τα κύτταρα Schwann που απαιτούνται για επισκευή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell Metabolism.

Τα σώματά μας διασχίζονται από εκατομμύρια νευρικές ίνες που μεταδίδουν πληροφορίες.Αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε πράγματα όπως ο έλεγχος των μυών και να αντιλαμβανόμαστε αισθητηριακές εντυπώσεις.Τα περιφερικά νεύρα, όπως αυτά στα χέρια και τα πόδια μας, συχνά καταστρέφονται από οξείς τραυματισμούς, για παράδειγμα, σε ατυχήματα.Ως αποτέλεσμα, οι πληγέντες υποφέρουν από απώλεια μυϊκής δύναμης και αισθητηριακά προβλήματα όπως μούδιασμα.

Τα περιφερικά νεύρα έχουν ισχυρό αναγεννητικό δυναμικό, αλλά η πλήρης αποκατάσταση της λειτουργίας των νεύρων εξακολουθεί να είναι σπάνια για λόγους που δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί. Όταν ένα νεύρο συνθλίβεται ή κόβεται, οι μεμονωμένες νευρικές ίνες που επηρεάζονται από τη βλάβη αρχικά πεθαίνουν.

Κατ ‘αρχήν, έχουν την ικανότητα να αναπτυχθούν και να αναγεννηθούν πλήρως.Αυτό εξαρτάται από τα κύτταρα Schwann που περιβάλλουν τις νευρικές ίνες. Αυτά τα κύτταρα δεν πεθαίνουν μετά από νευρική βλάβη, αλλά αντίθετα είναι υπεύθυνα για το συντονισμό της διάσπασης και της αναγέννησης των νευρικών ινών στις αρχικές τους περιοχές.

Επομένως, τα κύτταρα Schwann διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διαδικασία επισκευής. Ήταν προηγουμένως άγνωστο πώς αυτά τα κύτταρα αντιμετωπίζουν το τεράστιο μεταβολικό φορτίο που σχετίζεται με τη διάσπαση και την ανοικοδόμηση του νευρικού ιστού.

Ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Λειψίας ανακάλυψαν τώρα ότι τα κύτταρα Schwann λαμβάνουν κρίσιμη υποστήριξη με την επισκευή των νεύρων από τον λιπώδη ιστό που περιβάλλει τα νεύρα στο σώμα.

Χρησιμοποιώντας γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, έδειξαν ότι η χημική λεπτίνη αγγελιοφόρος παίζει βασικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Η λεπτίνη παράγεται κυρίως από κύτταρα λιπώδους ιστού και είναι γνωστή για τα αποτελέσματα καταστολής της όρεξης στο πλαίσιο της διατροφής.

Παραδόξως, το τρέχον ερευνητικό πρόγραμμα έδειξε ότι η σηματοδότηση της λεπτίνης είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας στην επισκευή των κατεστραμμένων νεύρων από τα κύτταρα Schwann.

«Η λεπτίνη που προέρχεται από λιπώδη κύτταρα διεγείρει την ενεργειακή ισορροπία των κυττάρων Schwann ενεργοποιώντας τα μιτοχόνδρια τους», εξηγεί ο Δρ Robert Fledrich από το Ινστιτούτο Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας και ένας από τους δύο επικεφαλής της μελέτης.

«Ταυτόχρονα, τα μιτοχόνδρια των κυττάρων Schwann χρησιμοποιούν τμήματα του κατεστραμμένου νευρικού ιστού ως ενεργειακό υπόστρωμα, έτσι ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί επιτυχής αναγέννηση», προσθέτει η καθηγήτρια Ruth Stassart από το Ινστιτούτο Νευροπαθολογίας Paul Flechsig στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Λειψίας και συν-επικεφαλής της μελέτης.

Μοιραστείτε το

Picture of Ομάδα σύνταξης

Ομάδα σύνταξης

Οι πιο επίκαιρες και επιστημονικές πληροφορίες για καλή διατροφή και υγεία.

Η γνώμη σας