Οι κίνδυνοι της διαλειμματικής νηστείας

Κίνδυνοι διαλειμματικής

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της διαλειμματικής νηστείας; Η διαλειμματική νηστεία (fasting) μια τάση ευεξίας που υποστηρίζεται για τα αμέτρητα οφέλη της για την υγεία, έχει γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος της επιδίωξης πολλών ατόμων για απώλεια βάρους και γενική ευεξία.

Η Δρ Mindy Pelz, ένθερμη υπέρμαχος της νηστείας, σε πρόσφατο video της ανέλυσε και τα αρνητικά της διαλειμματικής τα οποία υποστηρίζονται και από επιστημονικές έρευνες. Αν έχετε μπει στα βαθειά της διαλειμματικής λοιπόν, αξίζει να προσέξετε τα παρακάτω. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αρνητικά που αναφέρει η γιατρός δεν είναι ο γενικός κανόνας αλλά είναι πιθανότητες που αν κάποιος προσέξει μπορεί να αποκλείσει.

Αύξηση βάρους

Παρά τον κυρίαρχο στόχο της απώλειας βάρους, ορισμένα άτομα βρίσκουν ότι παίρνουν βάρος κατά τη διάρκεια της διαλείπουσας νηστείας. Το πρόβλημα έγκειται στην ποικιλία και ποσότητα γευμάτων στη διάρκεια της νηστείας. Συγκεκριμένα, όπως είπε όσοι κάνουν διαλειμματική με «ένα γεύμα την ημέρα» (OMAD), και δεν κάνουν εναλλαγές στο πρόγραμμά τους, κινδυνεύουν περισσότερο με αύξηση βάρους.

Επιπλέον, η Δρ Pelz εισάγει την ιδέα ότι η αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της νηστείας μπορεί να συνδέεται με θέματα τοξικών, κάτι που αναφέρει συχνά. Προτρέπει τα άτομα να εξερευνήσουν στρατηγικές για να αποφεύγουν τοξικές ουσίες, όπως οργανικά τρόφιμα, φυσικές τροφές, μη επεξεργασμένα τρόφιμα κτλ.

Συμπτώματα που μοιάζουν με τη γρίπη

Αναγνωρίζοντας το αναπόφευκτο των συμπτωμάτων που μοιάζουν με γρίπη κατά τα αρχικά στάδια της διαλείπουσας νηστείας, η γιατρός αποδίδει αυτές τις αντιδράσεις σε μια διαδικασία αποτοξίνωσης μέσα στο σώμα. Γνωστή και ως «κετογρίππη», αυτή η φάση μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα όπως ομίχλη του εγκεφάλου, γαστρεντερικά προβλήματα, πόνο στις αρθρώσεις, κόπωση και εξανθήματα. Η Δρ Pelz καθησυχάζει ότι αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως μέρος του ταξιδιού του αρχάριου προς τη διαλείπουσα νηστεία και προσφέρει ιδέες για να τα ξεπεράσει ανοίγοντας μονοπάτια αποτοξίνωσης. Τα συμπτώματα αυτά όσο ο οργανισμός “καθαρίζει” και η αυτοφαγία κάνει το έργο της, υποχωρούν.

Κίνδυνοι διαλειμματικής: Προβλήματα θυρεοειδούς

Σε μια τολμηρή κίνηση, η Δρ Pelz πραγματεύεται το επίμαχο θέμα των προβλημάτων του θυρεοειδούς που σχετίζονται με τη διαλείπουσα νηστεία. Σε αντίθεση με τις επικρατούσες συμβουλές για την αποφυγή της νηστείας παρουσιάζει έρευνα που υποδηλώνει ότι η πρόσληψη θερμίδων είναι ένας κρίσιμος παράγοντας. Επικαλούμενη μια μελέτη που υποδεικνύει τον αρνητικό αντίκτυπο των ημερών εξαιρετικά χαμηλών θερμίδων στη λειτουργία του θυρεοειδούς, η Δρ Pelz συνιστά τη διατήρηση μιας ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης που υπερβαίνει τις 1.200 θερμίδες. Τονίζει την ανάγκη για μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των παραθύρων νηστείας και της κατανάλωσης θερμίδων για την προώθηση της βέλτιστης υγείας του θυρεοειδούς.

Γυναίκες και διαταραχές του εμμηνορροϊκού κύκλου

Οι κίνδυνοι της διαλειμματικής περιλαμβανάνουν και ορμονικά θέματα. Η τέταρτη ανησυχία που έθεσε η Δρ Pelz περιστρέφεται γύρω από τις διαταραχές του εμμηνορροϊκού κύκλου σε γυναίκες που ακολουθούν διαλείπουσα νηστεία. Υπογραμμίζει τη σημασία της προσαρμογής των στρατηγικών νηστείας σύμφωνα με τις ορμονικές διακυμάνσεις, τονίζοντας την ανάγκη για μια προσαρμοσμένη προσέγγιση. Η Δρ Pelz επισημαίνει ότι στο βιβλίο της “Fast Like a Girl” αλλά και σε πολλά video της, παρουσιάζει έναν ολοκληρωμένο οδηγό για γυναίκες που επιδιώκουν να αποτρέψουν θέματα όπως η κηλίδωση, η εξαφάνιση του κύκλου και τα σοβαρά συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS).

Μυϊκή απώλεια και η σημασία της πρωτεΐνης: Διαλύοντας μύθους

Η τελευταία ανησυχία που έθεσε η Δρ Pelz περιστρέφεται γύρω από την απώλεια μυών κατά τη διαλείπουσα νηστεία. Καταρρίπτει τον μύθο ότι η νηστεία οδηγεί εγγενώς σε απώλεια μυών και τονίζει τον κρίσιμο ρόλο της πρόσληψης πρωτεΐνης σε αυτό το πλαίσιο. Για την καταπολέμηση της μυϊκής απώλειας, συνιστά να ποικίλλουν τα μήκη νηστείας και να διασφαλίζεται επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης, παρέχοντας συγκεκριμένες οδηγίες για την ποσότητα που απαιτείται ανά κιλό σωματικού βάρους. Τονίζει ακόμη πόσο σημαντικό είναι να “σπάει” κανείς τη νηστεία αρχίζοντας με πρωτεϊνη στο πρώτο γεύμα του. Αυτό όπως επισημαίνει θα προστατέψει τους μυες και θα σταματήσει την όποια πιθανή απώλεια.

Συμπεράσματα

Η ειλικρινής εξερεύνηση της Δρ Mindy Pelz για τα πιθανά μειονεκτήματα της διαλείπουσας νηστείας χρησιμεύει ως πολύτιμος οδηγός για όσους πλοηγούνται σε αυτή τη δημοφιλή τάση για την υγεία. . Η νηστεία, όταν προσεγγίζεται με επίγνωση και τήρηση μιας καλά καθορισμένης φόρμουλας, μπορεί πράγματι να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την επίτευξη απώλειας βάρους, βελτιωμένων μεταβολικών δεικτών και συνολικής ευεξίας.

Δείτε τo video

(Μπορείτε να ενεργοποιήσετε υπότιτλους στο video και να επιλέξετε αυτόματη μετάφραση στα Ελληνικά, που θα σας δώσει μια σχετικά κατανοητή ελληνική απόδοση από το μηχανισμό του youtube)

Μοιραστείτε το

Ομάδα σύνταξης

Ομάδα σύνταξης

Οι πιο επίκαιρες και επιστημονικές πληροφορίες για καλή διατροφή και υγεία.

Η γνώμη σας