Ψωμί λιναρόσπορου χωρίς αυγά

ψωμί λιναρόσπορου

Ένα πραγματικά υγιεινό ψωμί λιναρόσπορου εύκολο, νόστιμο και απολαυστικό. Το ψωμί αυτό δεν έχει από φυσικού του γλουτένη, δε θα σας φουσκώσει ιδιαίτερα αλλά γίνεται πυκνό και κόβεται σε φέτες. Ο χρόνος προετοιμασίας του είναι 10 λεπτά.

Υλικά για ένα μεσαίο καρβέλι

  • 2,5 φλιτζάνια αλεύρι λιναρόσπορου

(Αν επιθυμείτε πιο αφράτη υφή μπορείτε να βάλετε 1,5 φλιτζάνια αλεύρι λιναρόσπορου και 1 φλιτζάνι αλεύρι καρύδας)

  • 1 κουτάλι γλυκού ξηρή μαγιά
  • 2 κουταλιές γλυκού ξύδι
  • 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
  • Χλιαρό νερό περίπου ένα νεροπότηρο
  • Μισό κουταλάκι αλάτι ή περισσότερο αν το θέλετε πιο αλμυρό.
  • 1 κουταλιά σούπας ψίλιουμ
  • Προαιρετικά σπασμένους σπόρους λιναρόσπορου σκούρου ή ξανθού.

Σημείωση: Αν θέλετε το ψωμί αυτό πιο υγρό εσωτερικά μπορείτε να το ψήσετε αμέσως στους 190 για περίπου 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο. Αν το θέλετε πιο ξηρό μέσα να μοιάζει περισσότερο σε σταρένιο ψωμί η υφή του, σκεπάστε το σε ένα σκεύος, αφήστε το όλη τη νύχτα και ψήστε το το πρωί.

Εκτέλεση

Ανακατέψτε σε ένα μπολ όλα τα ξηρά υλικά εκτός από το αλάτι και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε λίγο – λίγο το χλιαρό νερό και φτιάξτε τη ζύμη. Βρέξτε τα χέρια σας για να μη κολλήσει πάνω τους η ζύμη και ζυμώστε το. Αν η ζύμη σας δεν πλάθεται προσθέστε λίγο ακόμη αλεύρι, αν σας φαίνεται πολύ σφιχτή προσθέστε ελάχιστο έξτρα νερό. Η υφή του αρχικά είναι κολλώδης, συνήθως με λίγο ζύμωμα για 2-3 λεπτά σχηματίζεται κανονικά χωρίς να κολλάει.

Αν θέλετε να προσθέσετε σπόρους λιναρόσπορου πασπαλίστε το εξωτερικά ή προσθέστε εσωτερικά στη ζύμη πριν του δώσετε σχήμα.

Σχηματίστε το όπως θέλετε. Το ψωμί λιναρόσπορου μπορεί να ψηθεί είτε πάνω σε λαδόκολλα σε στρόγγυλο σχήμα είτε σε φόρμα. Αν το βάλετε σε φόρμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λαδόκολλα για να το βγάλετε πιο εύκολα όταν ψηθεί, διαφορετικά αλείψτε ελαφρά τη φόρμα με ελαιόλαδο.

Μερικά tips για το ψωμί λιναρόσπορου

-Προτιμήστε βιολογικά υλικά για το ψωμί λιναρόσπορου.

-Ψίλιουμ και μαγιά μπορείτε επίσης να βρείτε σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Δεν κοστίζουν ιδιαίτερα.

-Στο τέλος του ψησίματος για 5-10 λεπτά γυρίστε το φούρνο σας σε “αέρα” αν θέλετε να είναι το ψωμί πιο τραγανό εξωτερικά (να κάνει αυτό που λέμε κόρα).

-Αν το ψωμί δεν καταναλωθεί το πρώτο 24ωρο, μπορείτε να το διατηρήσετε για ως και 7 ημέρες στο ψυγείο

Ψωμί λιναρόσπορου: Θρεπτική αξία

Ανά 100 γραμμάρια ψωμιού, το ψωμί λιναρόσπορου έχει περίπου την παρακάτω διατροφική αξία

Θερμίδες273
Πρωτεΐνη 29g
Υδατάνθρακες3.1g
Σάκχαρα0
Φυτικές ίνες15.7g

Γιατί να προτιμήσετε ψωμί λιναρόσπορου

-Το ψωμί λιναρόσπορου έχει πραγματικά υγιεινά χαρακτηριστικά. Λόγω της υψηλής πρωτεΐνης, χαμηλούς υδατάνθρακες και πλούσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, είναι ιδανικό ψωμί για διαβητικούς, ειδικά όταν συνδυαστεί με γεύμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Είναι επίσης ιδανικό για όσους κάνουν διαλειμματική νηστεία ή κετογονική δίαιτα.

-Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του ψωμιού αυτού, είναι η εύκολη παρασκευή του, η φιλικότητα του προς την μικροχλωρίδα του εντέρου καθώς δεν περιέχει γλουτένη από φυσικού του και δεν έχει καμία χημική επεξεργασία.

-Ο λιναρόσπορος περιέχει ορισμένα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να έχουν διάφορα οφέλη για την υγεία.Όπως και άλλες φυτικές τροφές, ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά. Ο λιναρόσπορος είναι μια καλή πηγή λιγνάνων, οι οποίες φαίνεται να έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

-Ο λιναρόσπορος περιέχει σε πολύ καλές ποσότητες σίδηρο, Βιταμίνη D, Βιταμίνη Β6, ενώ 100γρ περιέχουν σχεδόν όσο μαγνήσιο χρειάζεται ο οργανισμός μας σε 1 ημέρα.

-Ο λιναρόσπορος περιέχει καλά λιπαρά σε μεγαλύτερο ποσοστό από κακά λιπαρά

Μοιραστείτε το

Picture of Ομάδα σύνταξης

Ομάδα σύνταξης

Οι πιο επίκαιρες και επιστημονικές πληροφορίες για καλή διατροφή και υγεία.

Η γνώμη σας