Ψωμί με αλεύρι από φαγόπυρο

αλεύρι από φαγόπυρο

Το φαγόπυρο από πολλούς θεωρείται υπερτροφή, το ίδιο και το αλεύρι από φαγόπυρο. Η γεύση του δεν αρέσει σε όλους όμως το αλεύρι του φτιαγμένο κατάλληλα για ψωμί γίνεται πεντανόστιμο και μοιάζει εκπληκτικά με χωριάτικο ψωμί ολικής άλεσης. Στη συνταγή αυτή θα το αναμείξουμε με λίγο αλεύρι από λιναρόσπορο για να γίνει το ψωμί μας ακόμη πιο υγιεινό και γευστικό.

Μελέτες δείχνουν ότι το φαγόπυρο είναι κατάλληλο και για διαβητικούς καθώς έχει διαλυτούς υδατάνθρακες που κάνει τα κύτταρα να ανταποκρίνονται περισσότερο στην ορμόνη ινσουλίνη και μπορεί να καθυστερήσει την πέψη της ζάχαρης. Περιέχει ακόμη φυτικές ίνες και πρωτεΐνη που θα βοηθήσουν να παραμείνει το σάκχαρο σας χαμηλά ενώ περιέχει και αντιοξειδωτικά.

Το αλέυρι από φαγόπυρο ανά 100 γρ. περιέχει:

  • 118kcal / 497kj.
  • 4.3g πρωτεΐνη
  • 1.2g λίπος
  • 21.3g υδατάνθρακες
  • 2.1g φυτικές ίνες
  • 65mg μαγνήσιο.

Υλικά για ένα μέτριο καρβέλι

  • 2 φλ. αλεύρι από φαγόπυρο
  • 1 φλ. αλεύρι λιναρόσπορου
  • 1 κουταλάκι γλυκού μαγιά
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιές μεγάλες ξύδι
  • 1 κουταλιά μεγάλη ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά μεγάλη ψίλιουμ
  • Αν θέλουμε προσθέτουμε και 1-2 κουταλιές σπασμένο σπόρο λιναρόσπορου
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό

Εκτέλεση για το ψωμί με αλεύρι από φαγόπυρο.

Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από τη μαγιά, το αλάτι και το νερό σε ένα σκεύος και τα ανακατεύουμε καλά. Ρίξτε τη μαγιά και ανακατέψτε ξανά.

Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό μας. Βρέχουμε τα χέρια μας και ζυμώνουμε. Αν η ζύμη μας βγει στεγνή προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. Τέλος, προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε ξανά.

Αν θέλουμε το ψωμί μας να βγει εσωτερικά πιο στεγνό και πιο όμοιο με αυτά του εμπορίου, αφήνουμε σκεπασμένη τη ζύμη για μερικές ώρες (πχ το βράδυ, και ψήνουμε το πρωί). Διαφορετικά ψήνουμε αμέσως σε προθερμασμένο φούρνο, για 45 λεπτά περίπου στους 190 βαθμούς, στη μέση του φούρνου.

Μπορούμε να τοποθετήσουμε τη ζύμη μας σε φόρμα ή να την πλάσουμε στρόγγυλη και να ψήσουμε πάνω σε λαδόκολλα σε ένα ταψί. Μπορείτε στο τέλος του ψησίματος για 5 λεπτά να γυρίσετε το φούρνο σε αέρα για να γίνει η κόρα του ψωμιού πιο τραγανή.

Μερικά tips για το ψωμί με αλεύρι από φαγόπυρο

Το αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε (και πριν το βγάλουμε από τη φόρμα αν ψήσετε εκεί). Το ψωμί διατηρείται εκτός ψυγείου για μερικές ημέρες σε προστατευμένο σκεύος ή ψωμιέρα αλλά διατηρείται και στο ψυγείο για πολλές ημέρες!

Μοιραστείτε το

Ομάδα σύνταξης

Ομάδα σύνταξης

Οι πιο επίκαιρες και επιστημονικές πληροφορίες για καλή διατροφή και υγεία.

Η γνώμη σας