Ψωμί με κεχρί: superfood απίθανο & vegan

Ψωμί με κεχρί

Ένα ψωμί με κεχρί, θρεπτικότατο & ιδανικό για vegan καθώς φουσκώνει αξιοπρεπώς χωρίς αυγά! Θα σας ενθουσιάσει. Αν ταλαιπωρείστε να πετύχετε ψωμί χωρίς γλουτένη με φυσική υφή, αφράτο μέσα, τραγανό από έξω…βρεθήκατε στη σωστή συνταγή.

Ψωμί με κεχρί: Γιατί είναι superfood

Το κεχρί εχει περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως νιασίνη. Περιέχει επίσης, φολικό οξύ, φώσφορο, μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και ψευδάργυρο.

To κεχρί είναι πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης (9,8-12%) και μαζί με το λιναρόσπορο συμπληρώνουν όλα τα αμινοξέα για πλήρη πρωτεΐνη.  Οι πρωτεΐνες του κεχριού είναι καλές πηγές  απαραίτητων αμινοξέων και ιδίως μεθειονίνης. Το κεχρί δεν περιέχει γλουτένη ενώ είναι πλούσιο σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες (5,2-15 %).

Το κεχρί είναι πλούσιο σε νιασίνη, η οποία είναι σημαντική για την υγιή λειτουργία του δέρματος και των οργάνων. Έχει επίσης βήτα-καροτίνη, ειδικά στους σκουρόχρωμους κόκκους, που μετατρέπονται σε βιταμίνη Α, βοηθά το σώμα σας να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Γιατί με λιναρόσπορο

Τα θρεπτικά συστατικά του λιναρόσπορου περιλαμβάνουν λιγνάνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα όπως το άλφα-λινολενικό οξύ (ALA) ή τα ωμέγα-3.

Ας δούμε λοιπόν τώρα πως θα κάνουμε πολύσπορο ψωμί με κεχρί και λιναρόσπορο. Προσοχή, το ψωμί με σκέτο αλεύρι από κεχρί δεν προτείνεται καθώς είναι δύσκολο να φουσκώσει και μόνο του θα στερηθεί πολύτιμα ολοκληρωμένα θρεπτικά συστατικά όπως η πρωτεΐνη.

Υλικά για 8-9 ψωμάκια σαν αυτά της φωτογραφίας

2 φλ. αλεύρι από κεχρί

2.φλ    αλεύρι λιναρόσπορου

Αν το θέλετε πολύσπορο και ακόμη πιο superfood μπορείτε να προσθέσετε μισό φλ αλεύρι αμυγδάλου και μισό φλ σπασμένο σπόρο λιναρόσπορου (ξανθό), αφαιρώντας την ανάλογη ποσότητα από τα άλευρα κεχριού και λιναρόσπορου.

2 κουταλιές ηλιόσπορο (προαιρετικά)

2 κοφτά κουταλάκια αλάτι

2 κουταλιές ελαιόλαδο

2 κουταλιές ξύδι

2 κουταλιές μαγιά

2 κουταλιές ψίλιουμ

Νερό περίπου 2 φλ.

(Στη συνταγή έχουμε χρησιμοποιήσει αποκλειστικά βιολογικά υλικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε 1 φλ νερό. Ανακατέψτε καλά μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό και στη συνέχεια προσθέστε αργά αργά μικρές ποσότητες από το 2ο φλ νερό. Ζυμώνετε παράλληλα και μόλις η ζύμη γίνει λασπώδης στο χέρι σας, δε χρειάζεται άλλο νερό.

Ζυμώστε για 3-4 λεπτά και στη συνέχεια πλάστε ψωμάκια. Τα ψωμάκια φουσκώνουν καλύτερα και γίνονται πιο αφράτα και στεγνά μέσα. Αν φτιάξετε μεγάλο καρβέλι είναι πιθανό να μη φουσκώσει και να γίνει πιο υγρό εσωτερικά.

Ψήστε σε λαδόκολλα στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά. Ανάλογα με το φούρνο, αν θέλετε μπορείτε να τα γυρίσετε στο μισό χρόνο και απο την άλλη πλευρά.

Μοιραστείτε το

Ομάδα σύνταξης

Ομάδα σύνταξης

Οι πιο επίκαιρες και επιστημονικές πληροφορίες για καλή διατροφή και υγεία.

Η γνώμη σας