Ρεβιθοκεφτέδες με αλεύρι ρεβιθιού

αλεύρι ρεβιθιού

Το αλεύρι ρεβιθιού είναι από πολλούς ένα συστατικό λατρεμένο και όχι τυχαία. Τα ρεβίθια επίσης είναι θρεπτικά και στην Ελλάδα και όχι μόνο, ιδιαιτέρως αγαπητά.

100 γρ ρεβιθιών περιέχουν

Θερμίδες 364
% Ημερήσια συνιστώμενη δόση*
Λιπαρά 6 g9%
Κορεσμένα λίπη 0.6 g3%
Χοληστερόλη 0 mg0%
Νάτριο 24 mg1%
Κάλιο 875 mg25%
Υδατάνθρακες 61 g20%
Φυτικές ίνες 17 g68%
Σάκχαρα 11 g
Πρωτεϊνη 19 g38%
Βιταμίνη C6%Ασβέστιο10%
Σίδηρο34%Βιταμίνη D0%
Βιταμίνη B625%
Μαγνήσιο28%

Η συνταγή αυτή είναι εξαιρετικά εύκολη και μπορεί να δεχτεί δεκάδες παραλλαγές. Για αρχή θα φτιάξουμε ένα μείγμα τύπου Τόφου από αλεύρι ρεβιθιού και θα προσθέσουμε τις γεύσεις που θέλουμε αρχικά.

Υλικά για 7 κεφτεδάκια

  • 1 φλ. αλεύρι ρεβιθιού (Θα βρείτε εύκολα αλεύρι ρεβιθιού σε καταστήματα βιολογικών)
  • 1φλ. νερό (ίδιο μέγεθος με τη φλ. που μετράμε το αλεύρι)
  • Μισό κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 1/3 κουταλάκι γλυκού πιπέρι
  • 1/3 κουταλάκι γλυκού σκόνη σκόρδου (προαιρετικά ή αντικαθιστούμε με πάπρικα ή άλλο μπαχαρικό της αρεσκείας μας)

Σημαντικό: Καθώς ετοιμάζουμε σε ένα μπολ τα υλικά πριν ρίξουμε το νερό, σε ένα σκεύος βάζουμε 1/3 του φλιτζανιού νερό (έξτρα, όχι από αυτό που θα βάλουμε στο μπολ) να βράζει. Χρησιμοποιούμε το ίδιο ακριβώς φλιτζάνι που μετρήσαμε το αλεύρι και το νερό μας πριν. Είναι σημαντικό για την πυκνότητα του μείγματος.

  • Για το β’ μέρος της συνταγής θα χρειαστούμε 1 κρεμμύδι, μισό κουταλάκι ρίγανη και 1 κουταλιά σούπας δυόσμο ή άλλα μυρωδικά της αρεσκείας σας

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα στεγνά υλικά και προσθέτουμε το 1φλ νερό ανακατεύοντας καλά να αποφύγουμε όσο γίνεται σβόλους. Στο λιγοστό νερό που βάλαμε να βράσει ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα μας από το μπολ και ανακατεύουμε σταθερά και συνεχόμενα με χαμηλή θερμοκρασία στο μάτι. Ανακατεύουμε για 4-7 λεπτά μέχρι το μείγμα μας να γίνει παχύρρευστο και αρκετά σφιχτό περίπου σαν ζύμη.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε γυάλινο σκεύος τύπου πυρέξ ή σε ταψάκι και το βάζουμε στο ψυγείο. Το μείγμα μας σε 1-2 ώρες θα έχει γίνει τύπου τόφου και μπορεί να καταναλωθεί όπως είναι σαν συνοδευτικό σαλάτας κτλ. Εμείς τώρα θα το κάνουμε ρεβιθοκεφτέδες.

Προσθέτουμε στο μείγμα μας τη ρίγανη και το δυόσμο και το κρεμμύδι αφού πρώτα το τρίψουμε στον τρίφτη ή σε μπλέντερ. Ανακατεύουμε το μείγμα καλά και σχηματίζουμε κεφτεδάκια. Τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο ή μπορούμε να τα ψήσουμε αφού τα αλείψουμε με ελαιόλαδο.

Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικής νοστιμιάς. Μπορείτε να κάνετε και τα πειράματα σας με εναλλαγές μυρωδικών και γεύσεων.

Μοιραστείτε το

Ομάδα σύνταξης

Ομάδα σύνταξης

Οι πιο επίκαιρες και επιστημονικές πληροφορίες για καλή διατροφή και υγεία.

Η γνώμη σας