Soft cookies vegan με ζύμη γλυκοπατάτας!

soft cookies

Υγιεινά soft cookies με βάση γλυκοπατάτα, γεμάτα γεύση, βιταμίνες και με ελάχιστη ή καθόλου ζάχαρη! Ετοιμάζονται γρήγορα, μπορείτε να κάνετε όσες παραλλαγές θέλετε και να προσθέσετε αγαπημένες γεύσεις. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει και τα παιδιά σας ή οι φίλοι σας θα ξετρελαθούν.

Θα χρειαστούμε φυσικά 1 γλυκοπατάτα μεγάλου μεγέθους ή δυο μικρές. Προτιμήστε βιολογικές καθώς είναι πιο γλυκές και έχετε ακόμη καλύτερη γεύση.

Υλικά για τα soft cookies

  • 1 μεγάλη γλυκοπατάτα
  • 2 ώριμες μπανάνες
  • 1 φλιτζανάκι κανέλλα Κεϋλάνης (προσοχή, αν βάλετε κανέλλα κάσια η γεύση μπορεί να είναι πιο πικρή και η αναλογία να πρέπει να προσαρμοστεί)
  • 1 κουταλιά baking powder
  • 2/3 γιαουρτιού vegan αλλοωσ προτιμήστε πρόβειο με πέτσα ή παραδοσιακό με πλήρη λιπαρά
  • 1 πολύ γεμάτη κουταλιά ψίλιουμ
  • Λάδι καρύδας (virgin)
  • Προαιρετικά 1 κ. γλ ζάχαρη ή στέβια ή μέλι
  • Σταφίδες ή αν θέλετε κομματάκια ξηρών καρπών ή ινδοκάρυδο και γενικότερα όποια γεύση σας “δένει”
  • 2 κουταλιές βανίλια bourdon
  • Μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη ή κουβερτούρα της επιλογής σας με ζάχαρη (προτιμήστε λεπτή σοκολάτα για να κόβεται εύκολα με το χέρι. Στη συνταγή μας χρησιμοποιήσαμε βιολογική σοκολάτα 100% χωρίς προσθήκη γλυκαντικού.
  • 1 φλ. αλεύρι καρύδας ή αμυγδάλου

Εκτέλεση

Βράζουμε τη γλυκοπατάτα μέχρι να τρυπιέται με το πηρούνι μας και την μεταφέρουμε σε ένα σκεύος. Καθαρίζουμε και τις μπανάνες μας και μαζί με τη γλυκοπατάτα τα κάνουμε πουρέ είτε με πηρούνι είτε στο μούλτι.

Προσθέτουμε στον πουρέ μας το γιαούρτι, το αλεύρι, την κανέλα, το ψίλιουμ και το baking powder, την βανίλια bourdon και ζυμώνουμε. Προσθέτουμε 2 μεγάλες κουταλιές λάδι καρύδας, τις υπόλοιπες γεύσεις μας αν βάλουμε πχ σταφίδες και το γλυκαντικό της επιλογής μας αν το θέλουμε. Ζυμώνουμε για 3-4 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας. Σε ένα ταψί απλώνουμε λαδόκολλα.

Πλάθουμε τα soft cookies μας στο σχήμα που θέλουμε και τα τοποθετούμε ένα ένα στο ταψί μας. Ψήνουμε στους 180 για περίπου 30 λεπτά στη μέση του φούρνου. Μόλις αρχίσουν να σκληραίνουν εξωτερικά, βγάζουμε το ταψί μας προσεκτικά και τοποθετούμε από ένα κομματάκι σοκολάτας πάνω στο κάθε μπισκότο. Ξαναβάζουμε το ταψί μας και γυρνάμε το φούρνο σε αέρα. Τα μπισκότα μας θα αρχίσουν να δείχνουν πιο ψημένα και η σοκολάτα θα λιώνει. Μόλις τα μπισκότα μας δείχνουν εξωτερικά σαν αυτά της φωτογραφίας, είναι έτοιμα (θα χρειαστούν περίπου 10-20 λεπτά από τη στιγμή που γυρίσουμε το φούρνο σε αέρα).

Τα βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε να κρυώσουν. Διατηρούνται για μέρες στο ψυγείο χωρίς να χαλάσει η υφή τους! Τα soft cookies γίνονται τραγανά εξωτερικά και όσο πρέπει υγρά εσωτερικά σα να έχουν γέμιση.

Μοιραστείτε το

Ομάδα σύνταξης

Ομάδα σύνταξης

Οι πιο επίκαιρες και επιστημονικές πληροφορίες για καλή διατροφή και υγεία.

Η γνώμη σας