Σοκολατόπιτα με σως μήλου vegan με ζάχαρη χουρμά

Αυτή η σοκολατόπιτα είναι γλυκιά αλλά δεν περιέχει ζάχαρη. Περιέχει ζάχαρη από χουρμά που είναι και χαμηλότερου γλυκαιμικού δείκτη από την γνωστή ζάχαρη αλλά κυρίως…μεταβολίζεται αργά με αποτέλεσμα να μην αυξάνει τη γλυκόζη ιδιαίτερα.

Αν έχετε αγανακτήσει με τα χημικά γλυκαντικά που βλάπτουν την υγεία και δεν θέλετε τη στέβια επειδή αλλάζει τη γεύση…δοκιμάστε τη ζάχαρη χουρμά και θα μας θυμηθείτε!

Στη συνταγή θα χρησιμοποιήσουμε βιολογικά υλικά, και θα χρησιμοποιήσουμε 2 ειδών άλευρα, από αμύγδαλο και από κεχρί. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο από αμύγδαλο καθώς το αλεύρι από κεχρί δε θα προσθέσει κάτι στη γεύση, θα δώσει όμως λίγο λιγότερες θερμίδες καθώς και ένα πλήθος βιταμινών και θα κάνει την σοκολατόπιτα ακόμα πιο υγιεινή. Αυτό που σίγουρα πρέπει να αναζητήσετε για να «δέσει» η σοκολατένια γεύση της συνταγής είναι η πάστα χουρμά-χαρουπιού που αν τη βάλετε στην κουζίνα σας, θα σας καταπλήξει στη ζαχαροπλαστική.

Υλικά για τη βάση

2 φλ αλεύρι αμυγδάλου

1 φλ αλεύρι από κεχρί

½ φλ κακάο βιολογικό

2 κουταλιές σούπας πάστα χουρμά-χαρουπιού

2 κουταλιές γλ. Μέλι

2 κουταλιές γλ. Ζάχαρη χουρμά λιωμένες σε λίγες κουταλιές νερό

Μισό λεμόνι στυμμένο

Ξύσμα από μισό λεμόνι

½ κ. γλυκού Βανίλια μπερμπόν

2 κ. γλυκού ψίλιουμ (αν δεν είστε vegan μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ασπράδι 2 αυγών)

1 κ. γλυκού baking powder

Υλικά για τη σως

4-5 μήλα γλυκά, καθαρισμένα κομμένα σε λεπτά μικρά κομματάκια

1/3 φλ κακάο βιολογικό

1 ξυλάκι γαρύφαλλου

3 κουταλιές κανέλα Κεϋλάνης

½ φλ χυμό μήλου χωρίς ζάχαρη

3 κουταλιές γλυκού ζάχαρη χουρμά

Εκτέλεση για τη βάση

Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και προσθέτουμε νερό, 1 φλ. Θέλουμε η ζύμη μας να είναι αφρός, χαλαρή και να στέκεται στο κουτάλι σαν μουσκεμένη φρυγανιά. Αν βγει πιο στεγνή, προσθέστε αργά αργά περισσότερο νερό.

Ψήνουμε για 15-20 λεπτά στους 170 βαθμούς. Η ζύμη δε πρέπει να στεγνώσει, μόλις το πάνω μέρος είναι στέρεο, τρυπήστε με μαχαίρι και αν βγει σχετικά υγρό αλλά χωρίς να μείνουν κομμάτια της ζύμης, είναι έτοιμη.

Εκτέλεση για τη σως

Βάλτε σε χαμηλή φωτιά σε ένα σκεύος τα κομματάκια μήλου και το χυμό μήλου. Μόλις αρχίσουν να σιγοβράσουν προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε για 3-4 λέπτα. Αφήστε την για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να είναι πηχτή όπως στη φωτογραφία. Αν σας στεγνώσει και πάει να κολλήσει προσθέστε λίγο ακόμα χυμό μήλου.

Μόλις είναι έτοιμη, σβήστε τη φωτιά και αφήστε την σε άλλο σημείο. Μόλις είναι χλυαρή και είναι έτοιμη η βάση απλώστε την πάνω στη σοκολατόπιτα.

Καλή σας όρεξη!

Μοιραστείτε το

Ομάδα σύνταξης

Ομάδα σύνταξης

Οι πιο επίκαιρες και επιστημονικές πληροφορίες για καλή διατροφή και υγεία.

Η γνώμη σας