Σπλαχνικό λίπος και διαλειμματική

Σπλαχνικό λίπος

Το σπλαχνικό λίπος είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού σήμερα, λόγω της κακής διατροφής.

Τι είναι το σπλαχνικό λίπος

Το σπλαχνικό λίπος είναι ένα είδος λίπους που αποθηκεύεται μέσα στην κοιλιά, γύρω από τα βασικά εσωτερικά όργανα, όπως το ήπαρ, το πάγκρεας και τα έντερα. Όταν αποθηκεύεται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας.

Η υπερβολική ποσότητα σπλαχνικού λίπους μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβής για την υγεία. Έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για πολλές χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και ορισμένους τύπους καρκίνου. Επιπλέον, έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για αρτηριακή πίεση, άνοια, ορμονικές ανισορροπίες και αντίσταση στην ινσουλίνη, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2.

Σπλαχνικό λίπος και απώλεια

Η απώλεια σπλαχνικού λίπους μπορεί να είναι μια πρόκληση, αλλά η διαλείπουσα νηστεία έχει αποδειχθεί ότι είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος.

Η διαλειμματική ή διαλείπουσα νηστεία έχει βρεθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη στόχευση του σπλαχνικού λίπους λόγω της υψηλής συγκέντρωσης βήτα3 αδρενικών υποδοχέων που υπάρχουν σε αυτόν τον τύπο λίπους. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Metabolism έδειξε ότι το σπλαχνικό μας λίπος περιέχει μεγαλύτερο αριθμό βήτα3 αδρενικών υποδοχέων σε σύγκριση με άλλους τύπους λίπους. Αυτοί οι υποδοχείς ανταποκρίνονται καλά στις αιχμές της αδρεναλίνης που συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της νηστείας.

Όταν νηστεύουμε, το σώμα μας βιώνει μια απότομη αύξηση της αδρεναλίνης και των κατεχολαμινών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ενεργοποίηση αυτών των υποδοχέων και την προώθηση της καύσης λίπους.

Η νηστεία λειτουργεί ως στρεσογόνος παράγοντας για το σώμα μας, πυροδοτώντας μια αντίδραση μάχης ή φυγής. Όταν στερούμαστε θερμίδες, το σώμα μας περνά σε κατάσταση σοκ, οδηγώντας σε απότομη αύξηση της αδρεναλίνης. Αυτή η ακίδα χρησιμεύει ως μια κλήση αφύπνισης για το σώμα μας να βγει έξω και να βρει τροφή. Αυτός ο οξύς παράγοντας άγχους είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργοποίηση των βήτα3 αδρενικών υποδοχέων στο σπλαχνικό λίπος και την προώθηση της λιπόλυσης.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η νηστεία δεν πρέπει να γίνει χρόνια συνήθεια. Εάν νηστεύουμε συνεχώς χωρίς να κάνουμε διάλειμμα , η απότομη αύξηση της αδρεναλίνης γίνεται λιγότερο έντονη και η αποτελεσματικότητα της στόχευσης του σπλαχνικού λίπους μειώνεται. Η νηστεία θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί στρεσογόνο παράγοντα για να διατηρήσει την επίδρασή της στο σπλαχνικό λίπος.

Διατήρηση του Συντελεστή Σοκ

Για να διασφαλίσουμε ότι η νηστεία παραμένει αποτελεσματική στη στόχευση του σπλαχνικού λίπους, πρέπει να τη διατηρήσουμε προκλητική. Ακριβώς όπως με τη διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης, όπου στοχεύουμε σε αιχμές υψηλής έντασης που ακολουθούνται από αποκατάσταση, η διαλειμματική νηστεία θα πρέπει να προσεγγίζεται με παρόμοιο τρόπο.

Θα πρέπει να είναι υψηλής έντασης διαλειμματική νηστεία. Στο μεταξύ των ημερών νηστείας, είναι σημαντικό να τρώτε σχετικά κανονικά και να ακολουθείτε ένα υγιεινό διατροφικό μοτίβο που ταιριάζει στις προτιμήσεις σας. Είτε πρόκειται για κετο, βίγκαν ή για χορτοφάγους, η πρόσληψη θερμίδων θα πρέπει να είναι σχετικά φυσιολογική.

Με αυτόν τον τρόπο, η διαλείπουσα νηστεία γίνεται το σοκ στο σύστημα που συνεχίζει να ανεβάζει τα επίπεδα αδρεναλίνης.

Ο Ρόλος της Κέτωσης

Ένα άλλο όφελος της περιοδικής νηστείας είναι η ικανότητά της να προάγει την κέτωση. Το σπλαχνικό λίπος βρίσκεται κοντά στο ήπαρ και όταν νηστεύουμε περιοδικά, τα λιπαρά οξέα μπορούν να απελευθερωθούν από το σπλαχνικό λίπος και να φτάσουν γρήγορα στο ήπαρ για να σχηματίσουν κετόνες. Αυτός ο οξύς στρεσογόνος παράγοντας επιτρέπει την ταχύτερη μετάβαση σε μια κετογονική κατάσταση κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Παρανοήσεις

Υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο σπλαχνικό λίπος. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Όταν νηστεύουμε περιοδικά, το λίπος μπορεί να περάσει πρώτα από μια περιοχή σταδιοποίησης του σπλαχνικού λίπους επειδή είναι πιο κοντά στο συκώτι. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποθηκεύουμε λίπος μακροπρόθεσμα. Σημαίνει απλώς ότι το λίπος απελευθερώνεται από το σπλαχνικό λίπος και χρησιμοποιείται ως καύσιμο.

Συμπερασματικά

Η διαλείπουσα νηστεία είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη στόχευση του σπλαχνικού λίπους. Διατηρώντας τη νηστεία ως οξύ στρεσογόνο παράγοντα και διατηρώντας τον παράγοντα σοκ, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τους βήτα3 αδρενικούς υποδοχείς στο σπλαχνικό λίπος και να προωθήσουμε την καύση λίπους.

Είναι σημαντικό να κάνουμε τη νηστεία δύσκολη προσθέτοντας ένταση άσκησης ή κάνοντας διαλείμματα από τη νηστεία για να επιτρέψουμε στο σώμα μας να αποκατασταθεί και να συνεχίσει να απολαμβάνει τα οφέλη. Θυμηθείτε, η διαλείπουσα νηστεία δεν πρέπει να γίνεται εύκολη.

Θα πρέπει να είναι ένας στρεσογόνος παράγοντας που κρατά το σώμα μας στα πόδια του και προωθεί την απώλεια λίπους. Έτσι, αν η νηστεία αρχίζει να αισθάνεται εύκολη, ήρθε η ώρα να τη δυσκολέψετε ξανά. Είτε πρόκειται για άσκηση είτε για διαλείμματα, η διατήρηση του παράγοντα σοκ είναι το κλειδί.

Μοιραστείτε το

Picture of Ομάδα σύνταξης

Ομάδα σύνταξης

Οι πιο επίκαιρες και επιστημονικές πληροφορίες για καλή διατροφή και υγεία.

Η γνώμη σας