Συμπλήρωμα ασβεστίου και κίνδυνοι

συμπλήρωμα ασβεστίου

Είναι αθώο το συμπλήρωμα ασβεστίου; Η γοητεία των συμπληρωμάτων ασβεστίου για την υγεία των οστών ήταν μια μακροχρόνια πεποίθηση, αλλά πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να κρύβουν κρυφούς κινδύνους. Σε ένα βίντεο του στο YouTube “Μελέτη ανακαλύπτει ότι αυτό το συμπλήρωμα περιέχει μόλυβδο | Τι κάνουμε τώρα;” ο Thomas DeLauer γνωστός για τις πάντα επιστημονικά τεκμηριωμένες παρουσιάσεις του,εμβαθύνει στους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τη λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου.

Η διπλή φύση του ασβεστίου

Στην αρχή, ο Thomas DeLauer αναγνωρίζει το παράδοξο που περιβάλλει το ασβέστιο. Ενώ το διαιτητικό ασβέστιο έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, τα συμπληρώματα ασβεστίου φαίνεται να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Η μελέτη της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η οποία περιελάμβανε περισσότερα από 5.400 άτομα με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αποκάλυψε ότι η αύξηση του ασβεστίου μέσω της διατροφής βελτίωσε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ωστόσο, το ίδιο όφελος δεν παρατηρήθηκε με τα συμπληρώματα ασβεστίου.

Συμπλήρωμα ασβεστίου – Το κύριο αίνιγμα

Το πραγματικό σοκ προέρχεται από την αποκάλυψη ότι τα περισσότερα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να είναι μολυσμένα με μόλυβδο. Επικαλούμενος ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ένωση Δημόσιας Υγείας, ο διάσημος αθλητής και αναλυτής σε θέματα διατροφής, υπογραμμίζει ότι αναλύθηκαν επτά κορυφαία συμπληρώματα ασβεστίου, δείχνοντας συγκεντρώσεις μολύβδου που κυμαίνονται από 0,03 έως 8,8 μικρογραμμάρια ανά γραμμάριο. Λαμβάνοντας υπόψη τη γνωστή τοξικότητα του μολύβδου, αυτή η ανακάλυψη εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των συμπληρωμάτων ασβεστίου που καταναλώνονται συνήθως.

Νευροτοξικές Επιδράσεις Μολύβδου

Η τοξικότητα του μολύβδου έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία. Ο Thomas DeLauer δίνει έμφαση στην κατάσταση του μολύβδου ως βαριάς νευροτοξίνης, ικανής να επηρεάσει τον εγκέφαλο και να προκαλέσει νευροβιολογικές διαταραχές. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τα παιδιά των οποίων ο εγκέφαλος βρίσκεται ακόμη σε στάδια διαμόρφωσης. Επιπλέον, ο μόλυβδος παρεμβαίνει στη σηματοδότηση του ασβεστίου, μια ζωτική διαδικασία για τη μετάδοση των νεύρων, επιδεινώνοντας τους κινδύνους του.

Πέτρες στα νεφρά και καρδιαγγειακοί κίνδυνοι

Ο ομιλητής εμβαθύνει περαιτέρω σε μελέτες που υποδηλώνουν αυξημένους κινδύνους για πέτρες στα νεφρά που σχετίζονται με συμπληρώματα ασβεστίου. Η έρευνα της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας τονίζει αυτόν τον κίνδυνο, διαφοροποιώντας το διατροφικό ασβέστιο και το ασβέστιο που προέρχεται από συμπληρώματα. Αυτή η αποκάλυψη προσθέτει άλλο ένα στρώμα πολυπλοκότητας στο ήδη αμφιλεγόμενο θέμα της συμπλήρωσης ασβεστίου.

Εν μέσω των ανησυχιών σχετικά με το ασβέστιο, ο ομιλητής προτείνει μια αλλαγή της εστίασης προς άλλα βασικά μέταλλα. Το μαγνήσιο, το κάλιο και ο ψευδάργυρος συνιστώνται ως βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις. Ο παρουσιαστής υποστηρίζει ότι αυτά τα μέταλλα, όταν συμπληρώνονται κατάλληλα, μπορούν να προσφέρουν οφέλη για την υγεία χωρίς τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με το ασβέστιο.

Ανησυχίες για το γάλα και την ενίσχυση

Η συζήτηση επεκτείνεται στα εμπλουτισμένα τρόφιμα, ιδιαίτερα στο γάλα, μια κοινή πηγή ασβεστίου. Ο ομιλητής συνιστά προσοχή, ειδικά όταν δίνετε γάλα σε παιδιά, καθώς μπορεί να συμβάλει στην έκθεση σε μόλυβδο. Υπογραμμίζει την ανάγκη οι καταναλωτές να είναι προσεκτικοί σχετικά με τις διατροφικές τους επιλογές και ειδικά σε προϊόντα εμπλουτισμένα με διάφορες ουσίες όπως το γάλα με το “έξτρα ασβέστιο”.

Υγεία των οστών και ο ρόλος των βιταμινών

Η υγεία των οστών δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το ασβέστιο. Αντίθετα, η εστίαση μετατοπίζεται στους συνεργιστικούς ρόλους των βιταμινών D και K2. Η βιταμίνη D, που λαμβάνεται κατά προτίμηση μέσω διατροφικών πηγών όπως το μουρουνέλαιο, προτείνεται για μεσημεριανή κατανάλωση. Εν τω μεταξύ, η βιταμίνη Κ2 τονίζεται για την ικανότητά της να ενισχύει τη συνέργεια μεταξύ της βιταμίνης D και του ασβεστίου, διευκολύνοντας τον σωστό σχηματισμό οστών.

Ασβέστιο, Μαγνήσιο και Νευροδιαβίβαση

Διερευνάται η περίπλοκη σχέση μεταξύ ασβεστίου και μαγνησίου στη νευροδιαβίβαση. Ο ομιλητής εξηγεί πώς μια ανισορροπία μεταξύ αυτών των μετάλλων μπορεί να οδηγήσει σε διεγερτικές αποκρίσεις στον εγκέφαλο, συμβάλλοντας δυνητικά στο άγχος. Αυτή η μηχανιστική κατανόηση προσθέτει βάθος στο επιχείρημα κατά των συμπληρωμάτων ασβεστίου.

Συσχέτιση με άνοια

Εμβαθύνει σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neurology, αποκαλύπτοντας μια συσχέτιση μεταξύ της λήψης συμπληρωμάτων ασβεστίου και της άνοιας. Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 700 γυναίκες χωρίς άνοια σε διάστημα πέντε ετών, δείχνει αυξημένο κίνδυνο άνοιας σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο ή εγκεφαλικό. Ενώ οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί παραμένουν ασαφείς, τα ευρήματα αμφισβητούν περαιτέρω την ασφάλεια των συμπληρωμάτων ασβεστίου.

Συμπέρασμα και συστάσεις

Συμπερασματικά, στην παρουσίαση του συνθέτει τις παρουσιαζόμενες πληροφορίες. Η προτεινόμενη προσέγγιση περιλαμβάνει τη λήψη ασβεστίου από γαλακτοκομικά μη εμπλουτισμένα, βιταμίνη D από διατροφικές πηγές όπως το μουρουνέλαιο και την άμεση συμπλήρωση βιταμίνης Κ2 ΜΚ7.

Δείτε το video

(Μπορείτε να ενεργοποιήσετε υπότιτλους στο video και να επιλέξετε αυτόματη μετάφραση στα Ελληνικά, που θα σας δώσει μια σχετικά κατανοητή ελληνική απόδοση από το μηχανισμό του youtube)

Μοιραστείτε το

Ομάδα σύνταξης

Ομάδα σύνταξης

Οι πιο επίκαιρες και επιστημονικές πληροφορίες για καλή διατροφή και υγεία.

Η γνώμη σας