Τα κορεσμένα λίπη μπορεί να επηρεάσουν τη δημιουργία αναμνήσεων

Νέα έρευνα υποδεικνύει μερικούς τρόπους με τους οποίους οι λιπαρές τροφές (με κορεσμένα λίπη) επηρεάζουν τα κύτταρα του εγκεφάλου, ένα εύρημα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξήγηση της σχέσης μεταξύ μιας διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και της εξασθενημένης μνήμης — ειδικά καθώς γερνάμε.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Οχάιο σε καλλιέργειες κυττάρων βρήκε ότι το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ DHA μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου από τις επιπτώσεις μιας ανθυγιεινής διατροφής, περιορίζοντας τη φλεγμονή που προκαλείται από το λίπος στην κυτταρική πηγή.

Ξεχωριστά πειράματα που χρησιμοποιούν εγκεφαλικό ιστό από γερασμένα ποντίκια έδειξαν ότι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να οδηγήσει συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύτταρα να υπερβάλουν τη διαχείριση της κυτταρικής σηματοδότησης με τρόπο που παρεμποδίζει τη δημιουργία νέων αναμνήσεων.

Το ίδιο εργαστήριο βρήκε σε μια προηγούμενη μελέτη σε ηλικιωμένους αρουραίους ότι μια δίαιτα με εξαιρετικά επεξεργασμένα συστατικά οδήγησε σε μια ισχυρή φλεγμονώδη απόκριση στον εγκέφαλο που συνοδευόταν από συμπεριφορικά σημάδια απώλειας μνήμης — και ότι τα συμπληρώματα DHA απέτρεψαν αυτά τα προβλήματα.

«Το ωραίο με αυτό το έγγραφο είναι ότι για πρώτη φορά, αρχίζουμε πραγματικά να ξεχωρίζουμε αυτά τα πράγματα ανά τύπο κυττάρου», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Ruth Barrientos.

“Το εργαστήριό μας και άλλοι έχουν συχνά εξετάσει ολόκληρο τον ιστό του ιππόκαμπου για να παρατηρήσουν την απόκριση του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη σε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Αλλά ήμασταν περίεργοι για το ποιοι τύποι κυττάρων επηρεάζονται περισσότερο ή λιγότερο από αυτά τα κορεσμένα λιπαρά οξέα , και αυτή είναι η πρώτη μας προσπάθεια για να το προσδιορίσουμε αυτό.”

Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Frontiers in Cellular Neuroscience.

Για αυτήν την εργασία, οι ερευνητές εστίασαν στη μικρογλοία, στα κύτταρα του εγκεφάλου που προάγουν τη φλεγμονή και στους νευρώνες του ιππόκαμπου, που είναι σημαντικοί για τη μάθηση και τη μνήμη. Χρησιμοποίησαν απαθανατισμένα κύτταρα — αντίγραφα κυττάρων που ελήφθησαν από ζωικό ιστό που τροποποιούνται ώστε να διαιρούνται συνεχώς και να ανταποκρίνονται μόνο σε εργαστηριακή διέγερση, πράγμα που σημαίνει ότι η συμπεριφορά τους μπορεί να μην ταιριάζει ακριβώς με εκείνη των πρωτογενών κυττάρων του ίδιου τύπου.

Οι ερευνητές εξέθεσαν αυτά τα μοντέλα μικρογλοίας και νευρώνων στο παλμιτικό οξύ, το πιο άφθονο κορεσμένο λιπαρό οξύ σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως το λαρδί, το λίπος, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, για να παρατηρήσουν πώς επηρέασε την ενεργοποίηση των γονιδίων στα κύτταρα καθώς και τη λειτουργία των μιτοχονδρίων, τις δομές. μέσα στα κύτταρα που έχουν πρωταρχικό μεταβολικό ρόλο παραγωγής ενέργειας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το παλμιτικό οξύ προκάλεσε αλλαγές γονιδιακής έκφρασης που συνδέονται με αύξηση της φλεγμονής τόσο στη μικρογλοία όσο και στους νευρώνες, αν και η μικρογλοία είχε ένα ευρύτερο φάσμα προσβεβλημένων φλεγμονωδών γονιδίων. Η προεπεξεργασία αυτών των κυττάρων με μια δόση DHA, ένα από τα δύο ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε ψάρια και άλλα θαλασσινά και διαθέσιμα σε μορφή συμπληρώματος, είχε ισχυρή προστατευτική δράση έναντι της αυξημένης φλεγμονής και στους δύο τύπους κυττάρων.

«Προηγούμενες εργασίες έχουν δείξει ότι το DHA είναι προστατευτικό στον εγκέφαλο και ότι το παλμιτικό οξύ ήταν επιζήμιο για τα εγκεφαλικά κύτταρα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που εξετάσαμε πώς το DHA μπορεί να προστατεύσει άμεσα από τις επιδράσεις του παλμιτικού οξέος σε αυτά τα μικρογλοία και βλέπουμε ότι υπάρχει ένα ισχυρό προστατευτικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Michael Butler, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο εργαστήριο του Barrientos.

Όσον αφορά τα μιτοχόνδρια, ωστόσο, το DHA δεν απέτρεψε την απώλεια της λειτουργίας που ακολούθησε την έκθεση στο παλμιτικό οξύ.

Υπενθυμίζεται ότι τροφές με κορεσμένα λίπη είναι το κρέας κυρίως το επεξεργασμένο (π.χ λουκάνικα, μπέργκερς, αλλαντικά), τα παϊδάκια αρνιού, το γάλα, το βούτυρο, διάφορα λάδια (όχι το ελαιόλαδο), τα κέικ εμπορίου, τα μπισκότα και κρουασάν που περιέχουν κορεσμένα λίπη κ.α.

Μοιραστείτε το

Picture of Ομάδα σύνταξης

Ομάδα σύνταξης

Οι πιο επίκαιρες και επιστημονικές πληροφορίες για καλή διατροφή και υγεία.

Η γνώμη σας