Θεραπεία του διαβήτη – Τι λέει ο ανατρεπτικός Τζέισον Φανγκ

θεραπεία του διαβήτη

Για τη θεραπεία του διαβήτη (τύπου 2) μιλά συχνά σε συνεντεύξεις του ο ανατρεπτικός και παγκοσμίου φήμης γιατρός Τζέισον Φανγκ. Ο ίδιος έχει προκαλέσει ουκ ολίγες φορές αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα, με τις ερωτήσεις και τα συμπεράσματα του.

Ο Τζέισον Φανγκ είναι (γεννημένος το 1973) και είναι Καναδός νεφρολόγος και υποστηρικτής της λειτουργικής ιατρικής που προωθεί μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ενώ υποστηρίζει θερμά και τη διαλειμματική νηστεία (fasting). Ο Fung αμφισβητεί τις τρέχουσες οδηγίες για τα λιπαρά. Ο ίδιος έχει γράψει αρκετά βιβλία, κάποια από τα οποία είχαν μεγάλες πωλήσεις, ενώ είναι διευθυντής του οργανισμού “Συνεργασία για τη δημόσια υγεία”.

Θεραπεία του διαβήτη – Τι συμβαίνει

Αναφερόμενος στο διαβήτη τύπου 2 , ο Φάνγκ αναφέρει ότι δεν πρόκειται για ασθένεια που αφορά την ηλικία, αλλά τον τρόπο ζωής και τη διατροφή. Αναρωτιέται συχνά γιατί ο διαβήτης αντιμετωπίζεται με φάρμακα, όταν τα φάρμακα αυτά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα υγείας και δε θεραπεύουν την ασθένεια.

Η Ινσουλίνη είναι αυτή που εν τέλει προκαλεί διαβήτη, δίνουμε στους διαβητικούς ινσουλίνη. Είναι σαν να αντιμετωπίζουμε τους αλκοολικούς με περισσότερο αλκοόλ, σημειώνει συχνά.

Όλες οι έρευνες, σημειώνει ο γιατρός, δείχνουν ότι η απώλεια βάρους, θεραπεύει το διαβήτη τύπου 2. Αντιθέτως, υποστηρίζει, έχουμε συγκριτικές έρευνες που δείχνουν ότι η αντιμετώπιση με φάρμακα επιδεινώνει την υγεία των ανθρώπων. “Για ποιο λόγο δε λέμε στον κόσμο να χάσει βάρος και να γίνει καλά;” αναρωτιέται ο ίδιος.

Ο Τζέισον Φανγκ τονίζει ακόμη ότι διαβήτη προκαλούν οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες ακόμη και σε ανθρώπους που δεν είναι υπέρβαροι. Αυτό συμβαίνει λόγω του σπλαχνικού λίπους, κυρίως λόγω λίπους στο συκώτι. Το συκώτι μας δυστυχώς δε μπορούμε να το γυμνάσουμε, ακόμη κι αν είμαστε αθλητικοί ή γυμνασμένοι, δηλώνει ο γιατρός αλλά μπορούμε να διώξουμε το λίπος αυτό με διατροφή, συμπληρώνει.

Η σημερινή αντιμετώπιση με φάρμακα δεν είναι θεραπεία του διαβήτ,η σύμφωνα με τον Τζέισον Φανγκ, αλλά απλώς μείωση της γλυκόζης στο αίμα. Οι έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και οι άνθρωποι που διατηρούν τη γλυκόζη τους χαμηλά με θεραπευτικές αγωγές, έχουν τις ίδιες παρενέργειες από το διαβήτη με όσους δεν λαμβάνουν φάρμακα και έχουν διαβήτη τύπου 2 με αρρύθμιστη γλυκόζη στο αίμα!

“Δίνουμε σε παχύσαρκους Ινσουλίνη και παίρνουν βάρος, ενώ το αυξημένο βάρος προκαλεί διαβήτη. Οι βιομηχανίες φαρμάκων πλουτίζουν και ο κόσμος δεν θεραπεύεται” δηλώνει.

Πως γίνεται πραγματική θεραπεία του διαβήτη

Ο Τζέισον Φανγκ υποστηρίζει ότι η διαλειμματική νηστεία σε συνδυασμό με διατροφή χωρίς επεξεργασμένους υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και καλό λίπος μπορεί να ανατρέψει σε 3 μόνο μήνες το διαβήτη τύπου 2 ακόμη και σε ανθρώπους που ασθενούν 10 και 15 χρόνια, και αυτό χωρίς φάρμακα.

Εξηγεί σε συνεντεύξεις του ότι ο πρώτος λόγος για την επιδημία του διαβήτη 2 στον πλανήτη, είναι η ζάχαρη. Φέρνει ως παράδειγμα την Κίνα όπου ενώ οι άνθρωποι κατανάλωναν για αιώνες τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως το ρύζι, δεν είχαν έξαρση διαβήτη. Όταν η ζάχαρη έγινε τρόπος ζωής στην Κίνα…τότε ο διαβήτης εμφανίστηκε σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Οι φυσικοί υδατάνθρακες (φρούτα, λαχανικά κτλ) ακόμη και όταν έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη δεν προκαλούν διαβήτη, σημειώνει. Αντιθέτως η ζάχαρη σε συνδυασμό με επεξεργασμένους υδατάνθρακες ευθύνονται για την έξαρση του.

Η διατροφή που περιγράφει αφορά όχι μόνο παχύσαρκους διαβητικούς αλλά και όσους χωρίς να είναι υπέρβαροι αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 λόγω σπλαχνικού λίπους.

Bασικές αρχές της δίαιτας Jason Fung για τον διαβήτη

Διαλειμματική νηστεία – Fasting: Δίνει έμφαση στη χρήση της διαλειμματικής νηστείας ως ισχυρό εργαλείο για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η Διαλειμματική νηστεία περιλαμβάνει την εναλλαγή μεταξύ των περιόδων φαγητού και νηστείας. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, δύο θεμελιώδεις παράγοντες του διαβήτη.

Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και υψηλών λιπαρών (LCHF): Προωθεί μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ως τρόπο σταθεροποίησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτή η δίαιτα περιορίζει την κατανάλωση ζαχαρούχων και αμυλούχων τροφών, ενώ ενθαρρύνει τα υγιή λίπη όπως το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί. Με την ελαχιστοποίηση της πρόσληψης υδατανθράκων, το σώμα εξαρτάται λιγότερο από την ινσουλίνη για την επεξεργασία της γλυκόζης.

Χρονικά περιορισμένη διατροφή: Εκτός από τη διαλειμματική νηστεία, προτείνει φαγητό με περιορισμένο χρόνο, όπου τα γεύματα καταναλώνονται μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάθε μέρα. Αυτό ουσιαστικά είναι είδος διαλειμματικής νηστείας , με πιο δημοφιλές το 16/8 , δηλαδή 16 ώρες αφαγίας και 8 ώρες με 2 έως 3 γεύματα στο παραπάνω πλαίσιο τροφών. Αυτό βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής ινσουλίνης και επιτρέπει στο σώμα να καίει το αποθηκευμένο λίπος για ενέργεια.

Αποφυγή Επεξεργασμένων Τροφίμων: Υποστηρίζει την αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων, τα οποία συχνά περιέχουν κρυμμένα σάκχαρα και ανθυγιεινά λίπη καθώς και πλήθος χημικών.

Η επιστήμη πίσω από την προσέγγιση του Fung

Η δίαιτα Jason Fung για τον διαβήτη βασίζεται σε επιστημονική έρευνα που υποστηρίζει την αποτελεσματικότητά της. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η διαλειμματική νηστεία και μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές βελτιώσεις στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, στην απώλεια βάρους και ακόμη και στην αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Μοιραστείτε το

Ομάδα σύνταξης

Ομάδα σύνταξης

Οι πιο επίκαιρες και επιστημονικές πληροφορίες για καλή διατροφή και υγεία.

Η γνώμη σας