Το φθόριο στο νερό και τα διαλύματα μπορεί να μας αρρωσταίνει…

φθόριο

Μας αρρωσταίνει το φθόριο; Συμπεράσματα που προκαλούν αγανάκτηση και ανησυχία παρουσιάζει ο γνωστός ερευνητής στον τομέα της βιολογίας, Δρ. Νάθαν Μπράϊαν.

Ο Nathan Bryan είναι βιομηχανικός ερευνητής και επίκουρος καθηγητής στο Baylor College of Medicine. Έλαβε προπτυχιακό στη βιοχημεία από το Πανεπιστήμιο του Τέξας και διδακτορικό από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα. Μελετά την αποκατάσταση του μονοξειδίου του αζώτου στους ανθρώπους.

Τι λέει για το φθόριο

Ο ερευνητής έχει πρόσφατα συγκεντρώσει την προσοχή για την εργασία του που διερευνά τη σύνδεση μεταξύ της έκθεσης σε φθόριο και της φλεγμονής του μονοξειδίου του αζώτου. Το μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) είναι ένα σηματοδοτικό μόριο στο σώμα μας, με ποικίλες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της αγγειοδιαστολής και της ρύθμισης των ανοσολογικών αποκρίσεων. Η φλεγμονή είναι μια φυσική αντίδραση του ανοσοποιητικού, αλλά η υπερβολική ή χρόνια φλεγμονή μπορεί να συμβάλει σε διάφορα προβλήματα υγείας.

Η έρευνα του Δρ. Bryan έχει προτείνει ότι η έκθεση σε φθόριο μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή και τη ρύθμιση του μονοξειδίου του αζώτου του σώματος, οδηγώντας δυνητικά σε φλεγμονώδεις αποκρίσεις. O ίδιος αναφέρει ότι προκαλεί σοβαρές ασθένειες σχεδόν σε όλα μας τα όργανα, μεταξύ των ασθενειών αναφέρει τον διαβήτη, καρδιακά προβλήματα, ανικανότητα στύσης στους άντρες, μεταβολικά προβλήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, προβλήματα πίεσης κ.α.

Η έρευνα έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή και συνεχίζεται για περαιτέρω διερεύνηση των πιθανών συνδέσεων μεταξύ του φθορίου, του μονοξειδίου του αζώτου και της φλεγμονής.

Νερό, οδοντόκρεμες και διαλύματα στόματος

Το φθόριο χρησιμοποιείται στο δημόσιο νερό σε πολλές χώρες ενώ βρίσκεται συνήθως σε στοματικά διαλύματα που χρησιμοποιούνται συχνά για την “υγιεινή” του στόματος καθώς και σε οδοντόκρεμες. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα ευρήματα των μελετών αλλά αξίζει να αναφέρουμε πριν, ότι σε συνέντευξη του ο Δρ. Μπράιαν αναφέρθηκε σε ένα πείραμα που έγινε σε ομάδα ανθρώπων, όπου για 1 εβδομάδα τους χορηγήθηκε στοματικό διάλυμα με φθόριο. Όλοι οι συμμετέχοντες απέκτησαν σε μερικές ημέρες αυξημένη πίεση! Μάλιστα ανάμεσα τους ήταν άνθρωποι που έκαναν υγιεινή διατροφή και ασκούνταν.

Φθόριο: Αλληλεπίδραση με το μονοξειδίο του αζώτου

Η έρευνα του Δρ Nathan Bryan πρότεινε ότι το φθόριο μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή και τη χρήση του μονοξειδίου του αζώτου από το σώμα. Ενώ οι ακριβείς μηχανισμοί βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση, αρκετές μελέτες έχουν προτείνει πιθανές συνδέσεις:

-Μειωμένη παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου: Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε φθόριο μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής μονοξειδίου του αζώτου, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία και τη ρύθμιση των αιμοφόρων αγγείων.

-Οξειδωτικό στρες: Το φθόριο έχει συσχετιστεί με το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να διαταράξει τη σηματοδότηση του μονοξειδίου του αζώτου και να προάγει τη φλεγμονή.

Ανοσολογική απορρύθμιση: Η χρόνια έκθεση σε φθόριο μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να ρυθμίζει τη φλεγμονή, οδηγώντας δυνητικά σε φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Το έργο του Δρ. Bryan έχει προκαλέσει ενδιαφέρον για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία της μακροχρόνιας έκθεσης σε φθόριο, ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλά επίπεδα φθορίου στο πόσιμο νερό. Μεγάλη σημασία δίνει ο ίδιος στα βακτήρια του στόματος μας τα οποία καταστρέφονται ολικά από το φθόριο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει φυσική άμυνα στο στόμα μας για είσοδο κακών βακτηρίων!

Ο ρόλος του μονοξειδίου του αζώτου στο σώμα

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον ρόλο του μονοξειδίου του αζώτου στο σώμα. Το μονοξείδιο του αζώτου είναι ένα μόριο που παράγεται από διάφορα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των ενδοθηλιακών κυττάρων που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία. Παίζει ζωτικό ρόλο σε:

Αγγειοδιαστολή: Το μονοξείδιο του αζώτου χαλαρώνει και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, βοηθώντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της ροής του αίματος.

Ανοσολογική λειτουργία: Το μονοξείδιο του αζώτου εμπλέκεται στις ανοσολογικές αποκρίσεις του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της φλεγμονής.

Νευροδιαβίβαση: Το μονοξείδιο του αζώτου δρα ως σηματοδοτικό μόριο στο νευρικό σύστημα, επηρεάζοντας διαδικασίες όπως η μνήμη και η μάθηση.

Επούλωση τραυμάτων: Το μονοξείδιο του αζώτου είναι σημαντικό για την επούλωση πληγών και την επισκευή των ιστών.

Μια από τις συνεντεύξεις του Δρ. Μπράιαν παρακάτω

Μοιραστείτε το

Picture of Ομάδα σύνταξης

Ομάδα σύνταξης

Οι πιο επίκαιρες και επιστημονικές πληροφορίες για καλή διατροφή και υγεία.

Η γνώμη σας