Χαλαρό δέρμα μετά την απώλεια βάρους

χαλαρό δέρμα

Χαλαρό δέρμα μετά την απώλεια βάρους; Το λέμε και κρεμασμένο δέρμα. Αυτό το άρθρο θα σας δώσει μερικές ιδέες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Συχνά παραγνωρισμένη συνέπεια της σημαντικής απώλειας βάρους είναι η ανάπτυξη χαλαρού, περιττού δέρματος. Το πρόβλημα αυτό είναι σύνηθες φαινόμενο μεταξύ των ατόμων που έχουν χάσει βάρος μέσω ανθυγιεινών μεθόδων, πολύ γρήγορα ή ως αποτέλεσμα κακής γενετικής ή προηγούμενων διατροφικών συνηθειών.

Κατανοώντας το χαλαρό δέρμα

Το πρώτο και πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να καταλάβετε για το χαλαρό δέρμα μετά την απώλεια βάρους είναι ότι δεν υπάρχει άμεση λύση. Η παχυσαρκία είναι συχνά μια κατάσταση που αναπτύσσεται για αρκετά χρόνια και η απώλεια βάρους μπορεί να διαρκέσει μήνες, αν όχι χρόνια. Ως εκ τούτου, τυχόν χαλαρό δέρμα που μπορεί να μείνει πίσω δεν θα εξαφανιστεί εν μία νυκτί, μέσα σε μια εβδομάδα ή ακόμα και μέσα σε ένα μήνα.

Εκτός από την απώλεια ελαστίνης και κολλαγόνου, αλλάζει και η σύνθεση του κολλαγόνου που απομένει στο δέρμα. Μετά την απώλεια βάρους, το δέρμα σας περιέχει λιγότερο κολλαγόνο και η σύνθεσή του αλλάζει. Η σύνθεση του δέρματός σας καθορίζεται επίσης από άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, το ιστορικό καπνίσματος, η γενική υγεία και το οικογενειακό ιστορικό.

Ωστόσο, υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να βελτιώσετε σταδιακά την κατάσταση του δέρματός σας, να μειώσετε τη σημασία του στη ζωή σας και τελικά να φτάσετε σε ένα σημείο όπου είστε ικανοποιημένοι.

Απομυθοποίηση γρήγορων διορθώσεων

Επιδιώκοντας πιο σφιχτό δέρμα, πολλά άτομα πέφτουν θύματα υποσχέσεων για άμεσα αποτελέσματα. Ωστόσο, κρέμες, λοσιόν, χάπια και άλλα προϊόντα που ισχυρίζονται ότι συσφίγγουν το δέρμα σας δεν αποτελούν αποτελεσματικές λύσεις για τόσο έντονες περιπτώσεις.

Ο ρόλος της διατροφής στην υγεία του δέρματος

Το δέρμα σας είναι κυριολεκτικά φτιαγμένο από αυτό που έχετε φάει τους τελευταίους τρεις μήνες. Εάν έχετε χάσει βάρος μέσω ανθυγιεινών μεθόδων ή δίαιτων, είναι πιθανό να έχετε χαλαρό, περιττό δέρμα.

Σε τρεις μήνες από τώρα, θα έχετε αντικαταστήσει πλήρως κάθε κύτταρο του δέρματος που έχετε. Θέλετε αυτό το δέρμα να είναι κατασκευασμένο από την καλύτερη ποιότητα τροφής που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να βάλετε στο σώμα σας. Αυτό θα βοηθήσει το δέρμα να επανορθώσει και σταδιακά να μειώσει κάποια από τη χαλαρότητά του.

Η πολύ σημαντική ιδέα εδώ είναι ότι το δέρμα σας είναι φτιαγμένο από αυτό που τρώτε, οπότε πρέπει να τρώτε το σωστό φαγητό.

Αυτοφαγία και υγεία του δέρματος

Η αυτοφαγία, ένας συνδυασμός δύο ελληνικών λέξεων που σημαίνουν «αυτοφαγία», είναι μια ισχυρή έννοια για όσους έχουν χαλαρό δέρμα και δεν θέλουν να καταφύγουν σε χειρουργική επέμβαση. Όταν αρχίζετε να νηστεύετε κατά διαστήματα, πιθανώς περίπου 16 έως 18 ώρες, η αυτοφαγία ξεκινά πραγματικά.

Η αυτοφαγία βελτιώνει τη διαδικασία επιδιόρθωσης του κατεστραμμένου DNA, προστατεύει από το οξειδωτικό στρες και αποτρέπει περαιτέρω βλάβες στα κύτταρα. Εξαλείφοντας τα κατεστραμμένα κύτταρα και προωθώντας την ανάπτυξη νέων κυττάρων, η αυτοφαγία συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς δέρματος.

Η αυτοφαγία είναι μια ζωτικής σημασίας διαδικασία για την επιβίωση των κυττάρων και διατηρεί την ομοιόσταση ανακυκλώνοντας ή αποσυναρμολογώντας περιττά ή δυσλειτουργικά κυτταρικά συστατικά. Η αυτοφαγία βελτιώνει την ακεραιότητα του δέρματος, ρυθμίζοντας την επιδερμική διαφοροποίηση και τη συστατική μελάγχρωση.

Όταν το σώμα σας ξεμείνει από υδατάνθρακες, αρχίζει να καίει λίπος. Μπορεί να νομίζετε ότι το χαλαρό, περιττό δέρμα είναι απλώς δέρμα, αλλά υπάρχει ακόμα λίπος εκεί. Καθώς συνεχίζετε να αφομοιώνετε αυτόματα το λίπος από αυτό το δέρμα, το δέρμα σας θα συνεχίσει να συσφίγγεται. Αλλά όταν το σώμα σας χωνεύει αυτόματα το λίπος, χωνεύει επίσης αυτόματα την πρωτεΐνη μέσα και γύρω από αυτό το λίπος και μέρος αυτής της πρωτεΐνης είναι το περιττό, χαλαρό δέρμα.

Το σώμα σας είναι απόλυτα ικανό να αφομοιώνει ή να ανακυκλώνει αυτόματα αυτό το χαλαρό δέρμα, αλλά πρέπει να του δώσετε την ευκαιρία να το κάνει. Συνεπώς με διαλειμματική νηστεία μπορείτε να βελτιώσετε ορατά και σε μερικούς μήνες το χαλαρό δέρμα.

Χρήσιμα tips

Αν βρίσκεστε στο ιδανικό σας βάρος και δε θέλετε να χάσετε βάρος παρά μόνο να συσφίξετε το χαλαρό δέρμα, τότε μπορείτε να κάνετε διαλειμματική νηστεία ανά διαστήματα και στο χρονικό παράθυρο που τρώτε, να φροντίσετε ώστε με 3 γεύματα να λαμβάνετε όσες θερμίδες χρειάζεστε για διατήρηση βάρους.

Φροντίστε επίσης να λαμβάνετε καλής ποιότητας πλήρη πρωτεΐνη από τροφές. Στο δέρμα σας θα βοηθήσει επίσης και η πρόσληψη κολλαγόνου είτε μέσω τροφών (κρέας) είτε με συμπλήρωμα.

Συμπέρασμα

Η αντιμετώπιση της χαλάρωσης του δέρματος μετά την απώλεια βάρους είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή, επιμονή και δέσμευση για υγιεινές συνήθειες. Κατανοώντας το ρόλο της διατροφής και της αυτοφαγίας στην υγεία του δέρματος και αποφεύγοντας τις αναποτελεσματικές γρήγορες λύσεις, μπορείτε να βελτιώσετε σταδιακά την εμφάνιση και την ελαστικότητα του δέρματός σας. Θυμηθείτε, το δέρμα σας αντικατοπτρίζει τη γενική υγεία σας και η θρέψη του σώματός σας με τροφές υψηλής ποιότητας δεν θα ωφελήσει μόνο το δέρμα σας αλλά και τη συνολική σας ευεξία.

Μοιραστείτε το

Picture of Ομάδα σύνταξης

Ομάδα σύνταξης

Οι πιο επίκαιρες και επιστημονικές πληροφορίες για καλή διατροφή και υγεία.

Η γνώμη σας