Εξερευνώντας τις μεθόδους fasting (διαλειμματικής νηστείας)

fasting

Τα τελευταία χρόνια, το fasting (διαλειμματική νηστεία) έχει γίνει δημοφιλής ως μέθοδος απώλειας βάρους, βελτίωσης της μεταβολικής υγείας και μακροζωίας. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι νηστείας, η καθεμία με τα δικά της οφέλη και εκτιμήσεις. Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους fasting και θα εξερευνήσουμε τα μοναδικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν.

Διαλείπουσα Νηστεία – Intermittent fasting

Η διαλείπουσα νηστεία (IF) είναι μια διατροφική προσέγγιση που εναλλάσσεται μεταξύ περιόδων φαγητού και νηστείας. Αυτή η μέθοδος δεν επικεντρώνεται τόσο σε συγκεκριμένες τροφές για κατανάλωση, αλλά εστιάζει στο πότε πρέπει να φάτε. Ακολουθούν μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τύπους διαλείπουσας νηστείας:

Μέθοδος 16/8

Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει νηστεία για 16 ώρες και φαγητό κατά τη διάρκεια ενός παραθύρου 8 ωρών. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν βολικό να παραλείπουν το πρωινό και να τρώνε το πρώτο τους γεύμα γύρω στο μεσημέρι και μετά να τελειώνουν το φαγητό μέχρι τις 8 μ.μ ή να τρώνε πρωινό και να σταματούν τα γεύματα νωρίς το απόγευμα. Νεότερες έρευνες έχουν δείξει ότι με παραλλαγή 18/6 δηλαδή 18 ώρες αφαγίας και 6 ώρες παράθυρο φαγητού, η καύση λίπους είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Οφέλη:

-Απώλεια βάρους: Ο περιορισμός του παραθύρου διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων και στην προώθηση της απώλειας βάρους.
-Βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη: Το IF μπορεί να ενισχύσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 καθώς δίνεται χρόνος στον οργανισμό να μεταβολίσει τις τροφές που φάγατε και να διατηρήσει τα επίπεδα γλυκόζης χαμηλότερα από ότι αν τρώγατε μικρά συχνά γεύματα.
-Κυτταρική επιδιόρθωση: Οι περίοδοι νηστείας προάγουν την αυτοφαγία, μια διαδικασία που βοηθά στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων. Η αυτοφαγία σύμφωνα με ειδικούς του fasting ξεκινά μετά τις 12-14 ώρες νηστείας και αυξάνεται σταδιακά.

Δίαιτα 5:2

Σε αυτήν την προσέγγιση, τα άτομα τρώνε κανονικά για πέντε ημέρες την εβδομάδα ενώ για τις άλλες δυο ημέρες ακολουθούν μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων (περίπου 500-600 θερμίδες) ή με 24ωρο αφαγίας για 1 ημέρα και 4 ώρες φαγητού την επόμενη.

Οφέλη:

-Απώλεια βάρους: Ο περιορισμός των θερμίδων τις ημέρες της νηστείας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.
-Απλότητα: Αυτή η μέθοδος είναι εύκολο να ακολουθηθεί αφού απαιτεί μόνο δύο ημέρες περιορισμού θερμίδων την εβδομάδα.

Εναλλασσόμενο fasting

Αυτή η μέθοδος fasting εναλλάσσεται μεταξύ ημερών κανονικής διατροφής και ημερών νηστείας ή κατανάλωσης πολύ λίγων θερμίδων. Για παράδειγμα 24 ώρες αφαγίας και 24 ώρες με γεύματα.

Οφέλη:

-Απώλεια βάρους: Η εναλλασσόμενη νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου.
-Βελτιωμένη υγεία της καρδιάς: Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βελτιώσει τους δείκτες καρδιαγγειακής υγείας.

-Αυτοφαγία: Κατά την 24ωρη αποχή από το φαγητό αυξάνεται η αυτοφαγία στον οργανισμό.

Νηστεία νερού

Η νηστεία στο νερό είναι μια πιο ακραία μορφή νηστείας που περιλαμβάνει την αποχή από όλα τα τρόφιμα και τα ποτά εκτός από το νερό για μια συγκεκριμένη περίοδο. Συνήθως, αυτός ο τύπος νηστείας γίνεται για 24 ώρες έως αρκετές ημέρες. Για περισσότερες από 36-48 ώρες αφαγίας θα πρέπει να έχετε μεγάλη εμπειρία στο fasting και να ζητήσετε συμβουλές ειδικών. Θα πρέπει να μην καταπονείτε τον οργανισμό σας και ενδεχομένως να απαιτούνται ειδικά συμπληρώματα για τον οργανισμό σας. Το ακραίο fasting μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες ηλεκτρολυτών και άλλους κινδύνους για την υγεία εάν δεν γίνει σωστά

Οφέλη

-Αυτοφαγία: Η παρατεταμένη νηστεία μόνο με νερό μπορεί να προάγει τη βαθιά αυτοφαγία, οδηγώντας σε κυτταρική επισκευή και αναζωογόνηση.
-Απώλεια βάρους: Χωρίς πρόσληψη θερμίδων, το σώμα βασίζεται στο αποθηκευμένο λίπος για ενέργεια, οδηγώντας σε σημαντική απώλεια βάρους.
-Διανοητική διαύγεια: Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν βελτιωμένη πνευματική διαύγεια και εστίαση κατά τη διάρκεια νηστείας στο νερό.

Το fasting αυξάνει τους οπαδούς του

Το fasting έχει κερδίσει δημοτικότητα ως μια ευέλικτη και δυνητικά ευεργετική προσέγγιση για την υγεία και την ευεξία. Οι διάφορες μέθοδοι fasting προσφέρουν μοναδικά πλεονεκτήματα, από την απώλεια βάρους μέχρι τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας και την κυτταρική αποκατάσταση. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε σχήμα νηστείας, ειδικά για παρατεταμένες ή πιο ακραίες μορφές νηστείας.

Μοιραστείτε το

Picture of Ομάδα σύνταξης

Ομάδα σύνταξης

Οι πιο επίκαιρες και επιστημονικές πληροφορίες για καλή διατροφή και υγεία.

Η γνώμη σας