Ντεκαφεϊνέ: Οι κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζετε

Ντεκαφεϊνέ

Βλάπτει ο ντεκαφεϊνέ την υγεία; Ο καφές, ένα ρόφημα που λατρεύουν εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, έχει πολλές επιβεβαιωμένες πλέον ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας αλλά και ένα κακό μυστικό κρυμμένο : ο ντεκαφεϊνέ καφές, περιέχει χημικές ουσίες που κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία.

Ενώ ο καφές χωρίς καφεΐνη έχει αναγνωριστεί ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική του κανονικού καφέ, είναι σημαντικό να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία αφαίρεσης της καφεΐνης του και στις χημικές ουσίες που εμπλέκονται.

Κατανόηση του ντεκαφεϊνέ

Η αποκαφεΐνωση είναι η διαδικασία αφαίρεσης της καφεΐνης από τους κόκκους καφέ για να παραχθεί ένα πιο ήπιο, λιγότερο διεγερτικό ρόφημα. Διάφορες μέθοδοι χρησιμοποιούνται σε αυτή τη διαδικασία, και μία από τις πιο κοινές μεθόδους περιλαμβάνει τη χρήση χημικών ουσιών. Οι δύο κύριες μέθοδοι χημικής αποκαφεϊνοποίησης είναι η μέθοδος άμεσου διαλύτη και η μέθοδος έμμεσου διαλύτη.

Η μέθοδος άμεσου διαλύτη περιλαμβάνει την εμβάπτιση των πράσινων κόκκων καφέ σε έναν χημικό διαλύτη, συνήθως χλωριούχο μεθυλένιο ή οξικό αιθυλεστέρα. Αυτοί οι διαλύτες βοηθούν στη διάλυση και την εξαγωγή της καφεΐνης από τους κόκκους. Μόλις αφαιρεθεί η καφεΐνη, οι κόκκοι μαγειρεύονται στον ατμό ή μουλιάζονται σε νερό για να εξαλειφθούν τυχόν εναπομείναντα χημικά.

Στη μέθοδο του έμμεσου διαλύτη, οι κόκκοι καφέ μουλιάζονται σε νερό για να εξαχθεί η καφεΐνη. Αυτό το πλούσιο σε καφεΐνη νερό επεξεργάζεται στη συνέχεια με έναν χημικό διαλύτη για την απομάκρυνση της καφεΐνης. Τέλος, οι κόκκοι μουλιάζονται στο νερό χωρίς καφεΐνη, επαναπορροφώντας τις γεύσεις και τα έλαια που χάνονται κατά τη διαδικασία αποκαφεΐνης.

Οι χημικές ουσίες στον καφέ χωρίς καφεΐνη

Η άμεση και η έμμεση μέθοδος διαλυτών βασίζονται σε χημικούς διαλύτες για την αφαίρεση της καφεΐνης από τους κόκκους καφέ. Το χλωριούχο μεθυλένιο και ο οξικός αιθυλεστέρας είναι οι πιο συνηθισμένοι διαλύτες που χρησιμοποιούνται στην αφαίρεση καφεΐνης και εγείρουν ανησυχίες σε άτομα που έχουν επίγνωση της υγείας τους.

Μεθυλενοχλωρίδιο
Το μεθυλενοχλωρίδιο, γνωστό και ως διχλωρομεθάνιο, είναι μια πτητική οργανική ένωση και μια πιθανή καρκινογόνος ουσία. Η εισπνοή αναθυμιάσεων χλωριούχου μεθυλενίου ή η έκθεση σε αυτό για παρατεταμένες περιόδους σε βιομηχανικά περιβάλλοντα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων προβλημάτων υγείας. Αν και οι κανονισμοί στις περισσότερες χώρες θέτουν όρια για το υπολειμματικό χλωριούχο μεθυλένιο στον καφέ χωρίς καφεΐνη, οι ανησυχίες σχετικά με την πιθανή παρουσία του εξακολουθούν να παραμένουν.

Το μεθυλενοχλωρίδιο είναι το κύριο συστατικό του διαβρωτικού χρώματος, το οποίο τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων περιγράφουν ως “ένα άχρωμο υγρό που μπορεί να βλάψει τα μάτια, το δέρμα, το συκώτι και την καρδιά. Η έκθεση μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, ζάλη, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα των άκρων και ναυτία. Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Η σοβαρή έκθεση μπορεί να προκαλέσει απώλεια συνείδησης και θάνατο.”

Το χλωριούχο μεθυλένιο προστέθηκε επίσης πρόσφατα στη Λίστα Πρότασης 65 της Πολιτείας της Καλιφόρνια, η οποία απαιτεί από τις επιχειρήσεις να καθορίσουν εάν πρέπει να παρέχουν προειδοποίηση σχετικά με την έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες.

Οξεικός αιθυλεστέρας
Ο οξικός αιθυλεστέρας, ένας άλλος κοινός διαλύτης, θεωρείται γενικά ασφαλής για κατανάλωση και έχει χαμηλότερα επίπεδα τοξικότητας σε σύγκριση με το μεθυλενοχλωρίδιο. Βρίσκεται φυσικά στα φρούτα και χρησιμοποιείται σε διάφορα προϊόντα διατροφής. Παρά τη χαμηλότερη τοξικότητά του, ορισμένα άτομα μπορεί να είναι ευαίσθητα στον οξικό αιθυλεστέρα και μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες σε ορισμένες περιπτώσεις.

Προβλήματα υγείας

Ενώ οι χημικοί διαλύτες που χρησιμοποιούνται στην αποκαφεΐνωση θεωρούνται γενικά ασφαλείς όταν χρησιμοποιούνται σωστά και σύμφωνα με τους κανονισμούς, οι ανησυχίες σχετικά με πιθανούς κινδύνους για την υγεία εξακολουθούν να υφίστανται. Αυτές οι ανησυχίες επικεντρώνονται κυρίως στην υπολειμματική παρουσία αυτών των χημικών ουσιών στον καφέ χωρίς καφεΐνη και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία που μπορεί να προκύψουν από την κατανάλωσή τους.

Η Clean Label Project, μια μη κερδοσκοπική ομάδα υπεράσπισης των καταναλωτών που διεξάγει έρευνα ασφάλειας σε τρόφιμα και καταναλωτικά προϊόντα, διεξήγαγε μια έρευνα στις ΗΠΑ για περισσότερα από 20 από τα προϊόντα χωρίς καφεΐνη με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην αγορά. Λένε ότι από αυτά, σχεδόν το 40% περιείχε « ίχνη χλωριούχου μεθυλενίου». Το Clean Label Project υποδηλώνει επίσης ότι το χλωριούχο μεθυλένιο έχει συσχετιστεί με αναπαραγωγική βλάβη.

Υπολειμματικά Χημικά
Μια σημαντική ανησυχία λοιπόν είναι η παρουσία υπολειμματικών χημικών ουσιών, συγκεκριμένα χλωριούχου μεθυλενίου, στον καφέ χωρίς καφεΐνη.

Ευαισθησίες και αλλεργίες
Μια άλλη ανησυχία είναι η πιθανότητα για τα άτομα να αναπτύξουν ευαισθησία ή αλλεργία στον οξικό αιθυλεστέρα ή σε άλλες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία αποκαφεϊνοποίησης. Αν και αυτό είναι σχετικά σπάνιο, υπογραμμίζει την ανάγκη για διαφάνεια στην επισήμανση και τη σημασία της επίγνωσης των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στην ντεκαφεϊνέ.

Περιβαλλοντική επίπτωση
Πέρα από τις προσωπικές ανησυχίες για την υγεία, αξίζει να εξεταστεί ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος των μεθόδων ντεκαφεϊνέ που χρησιμοποιούν χημικούς διαλύτες. Η απόρριψη χημικών ουσιών όπως το χλωριούχο μεθυλένιο και ο οξικός αιθυλεστέρας μπορεί να είναι επιβλαβής για το περιβάλλον, συμβάλλοντας στη ρύπανση και στα οικολογικά προβλήματα.

Μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση: Διαδικασία νερού

Ως απάντηση στις ανησυχίες σχετικά με τη χρήση χημικών διαλυτών στην ντεκαφεϊνέ, μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση γνωστή ως Swiss Water Process έχει αποκτήσει δημοτικότητα. Αυτή η μέθοδος βασίζεται αποκλειστικά στο νερό, τη θερμοκρασία και το χρόνο για την αφαίρεση της καφεΐνης από τους κόκκους καφέ, εξαλείφοντας την ανάγκη για χημικούς διαλύτες εντελώς. Η Swiss Water Process αναγνωρίζεται για την ικανότητά της να παράγει καφέ χωρίς καφεΐνη με πλούσιο γευστικό προφίλ και ελάχιστους κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον.

Η Swiss Water Process έχει συγκεντρώσει αφοσιωμένους θαυμαστές μεταξύ εκείνων που δίνουν προτεραιότητα στις φυσικές μεθόδους αφαίρεσης καφεΐνης και επιθυμούν να αποφύγουν τυχόν κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με χημικούς διαλύτες.

Συνήθως τέτοιας ποιότητας ντεκαφεϊνέ οι καταναλωτές μπορούν να εντοπίσουν σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Η συσκευασία θα πρέπει να αναγράφει τη μέθοδο για να είστε βέβαιοι.

Πηγές πληροφοριών

  1. U.S. Food and Drug Administration. (2018). CFR – Code of Federal Regulations Title 21. Retrieved from https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/cfrsearch.cfm?fr=173.255
  2. U.S. Environmental Protection Agency. (2016). Methylene Chloride Hazard Summary. Retrieved from https://www.epa.gov/sites/default/files/2016-09/documents/methylene-chloride.pdf
  3. U.S. Environmental Protection Agency. (2016). Ethyl Acetate Hazard Summary. Retrieved from https://www.epa.gov/sites/default/files/2016-09/documents/ethyl-acetate.pdf
  4. Coffee Confidential. (n.d.). Decaffeination. Retrieved from https://www.coffeeconfidential.org/health/decaffeination/
  5. Swiss Water Process. (n.d.). The Swiss Water Process. Retrieved from https://www.swisswater.com/process
  6. U.S. Food and Drug Administration. (2019). CFR – Code of Federal Regulations Title 21. Retrieved from https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?CFRPart=182&showFR=1

Μοιραστείτε το

Picture of Ομάδα σύνταξης

Ομάδα σύνταξης

Οι πιο επίκαιρες και επιστημονικές πληροφορίες για καλή διατροφή και υγεία.

Η γνώμη σας