Ο καφές και πως βοηθά το μεταβολισμό μας

καφές

Ο καφές, αυτό το αρωματικό ελιξίριο που λατρεύουν εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, έχει εδώ και καιρό την ιδιότητα μιας αγαπημένης πρωινής τελετουργίας και όχι μόνο. Γνωρίζατε όμως ότι αυτό το πανταχού παρόν ρόφημα προσφέρει κάτι περισσότερο από ένα απλό χτύπημα καφεΐνης και ένα αρωματικό τράνταγμα στις αισθήσεις σας; Ο καφές φημίζεται επίσης για τις δυνατότητές του να ενισχύει την καύση λίπους και να προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. I. Η ώθηση του μεταβολισμού.

Ο καφές περιέχει πολλά συστατικά, όπως καφεΐνη, χλωρογενικό οξύ, διτερπένια και τριγωνελίνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες του καφέ, όπως τα χλωρογενικά οξέα, έχουν πολλές ιδιότητες που προάγουν την υγεία, όπως αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές και αντιυπερτασικές ιδιότητες. Για αρκετά χρόνια ο καφές θεωρήθηκε μια μη υγιεινή συνήθεια λόγω της καφεΐνης η οποία μπορεί να γίνει εθιστική και με συχνή κατανάλωση να προκαλέσει νευρικές διαταραχές, διαταραχές ύπνου και άλλα. Αυτό όμως αφορά ακραία κατανάλωση καφέ ή καφέ λίγες ώρες πριν τον ύπνο.

Αν ο καφές χρησιμοποιηθεί με μέτρο και δεν καταναλωθεί λίγες ώρες πριν τον ύπνο, μπορεί να γίνει ένας ισχυρός σύμμαχος του μεταβολισμού σας, αρκεί να είναι καθαρός, καλής ποιότητας και να μη περιέχει πλήθος χημικών που εξαφανίζουν όλες τις ευεργετικές ουσίες του. Αξίζει επίσης να γνωρίζεται ότι ο ντεκαφεϊνέ καφές τις περισσότερες φορές περιέχει επιβλαβή χημικά και λειτουργεί αρνητικά για την υγεία. Περισσότερα για τον ντεκαφεϊνέ μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τις ευεργετικές ιδιότητες του καλού καφέ στην υγεία μας.

Καφεΐνη: Ο καταλύτης

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ο καφές διαφημίζεται ως πρωταθλητής στην καύση λίπους είναι η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη. Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό διεγερτικό που δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνοντας την εγρήγορση και ενισχύοντας τις γνωστικές λειτουργίες. Το πιο σημαντικό, ανεβάζει το μεταβολισμό σας. Όταν καταναλώνετε καφεΐνη, ενεργοποιεί την απελευθέρωση αδρεναλίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για πολλές φυσιολογικές αποκρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου καρδιακού ρυθμού και της απελευθέρωσης λιπαρών οξέων από τους λιπώδεις ιστούς. Αυτή η απελευθέρωση λιπαρών οξέων στην κυκλοφορία του αίματος είναι ένα κρίσιμο βήμα στη διαδικασία καύσης λίπους.

Βελτιωμένη φυσική απόδοση

Οι επιδράσεις της καφεΐνης στην καύση λίπους επεκτείνονται στη σφαίρα της σωματικής απόδοσης. Οι αθλητές και οι λάτρεις της φυσικής κατάστασης συχνά στρέφονται στον καφέ ως ενισχυτικό πριν την προπόνηση, καθώς έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την αντοχή, αυξάνει την ανοχή στον πόνο και προάγει την οξείδωση του λίπους. Όταν κάνετε σωματική δραστηριότητα μετά από ένα φλιτζάνι καφέ, το σώμα σας καίει περισσότερο λίπος για ενέργεια, καθιστώντας τη ρουτίνα άσκησής σας πιο αποτελεσματική στο να χάσετε αυτά τα περιττά κιλά.

Αντιοξειδωτικά σε αφθονία

Ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα σας από την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της συνολικής υγείας και έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Ένα φλιτζάνι καφέ καλής ποιότητας (συνήθως οργανικός καφές) περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, καθιστώντας το μια σημαντική διατροφική πηγή αυτών των ευεργετικών ενώσεων.

Μειωμένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2

Πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση καφέ με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από αυτό το προστατευτικό αποτέλεσμα δεν είναι πλήρως κατανοητοί, αλλά μπορεί να σχετίζεται με την ικανότητα του καφέ να ενισχύει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι άνθρωποι που πίνουν καλής ποιότητας καφέ έχουν συχνά πιο σταθερά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2.

Βελτιωμένη υγεία του εγκεφάλου

Ο καφές δεν είναι απλώς μια επιλογή για το σώμα σας. παρέχει επίσης μια γνωστική ώθηση. Η καφεΐνη στον καφέ μπορεί να ενισχύσει την εγρήγορση, τη συγκέντρωση και τη γνωστική λειτουργία. Η τακτική κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Τα αντιοξειδωτικά του καφέ παίζουν επίσης ρόλο στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από βλάβες.

Καρδιαγγειακά Οφέλη

Σε αντίθεση με την εσφαλμένη αντίληψη ότι ο καφές είναι επιβλαβής για την υγεία της καρδιάς, η μέτρια κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί με πολλά καρδιαγγειακά οφέλη. Έρευνες δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Τα αντιοξειδωτικά του καφέ συμβάλλουν σε αυτό το προστατευτικό αποτέλεσμα μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Υγεία του ήπατος

Ο καφές είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για την υγεία του ήπατος. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ηπατικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του ήπατος και της κίρρωσης. Η ικανότητα του καφέ να προστατεύει το συκώτι μπορεί να αποδοθεί στην ικανότητά του να μειώνει τη φλεγμονή, να μειώνει τη συσσώρευση λίπους και να ενισχύει τη λειτουργία των ηπατικών ενζύμων.

Ο Καφές στη ζωή μας

Ενώ ο καφές προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, είναι απαραίτητο να επιτύχετε μια ισορροπία. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες όπως αϋπνία, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και άγχος. Επιπλέον, η ατομική ανοχή στην καφεΐνη ποικίλλει ευρέως, επομένως είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να προσαρμόζετε ανάλογα την κατανάλωση καφέ. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η μέτρια κατανάλωση καφέ 3 φλιτζάνια την ημέρα θεωρείται ασφαλής και συνδέεται με τα περισσότερα οφέλη για την υγεία.

Σημαντική σημείωση για την ποιότητα του καφέ

Δεν είναι όλοι οι καφέδες ίσοι. Τα οφέλη για την υγεία που συνδέονται με τον καφέ προέρχονται από υψηλής ποιότητας, φρεσκοκομμένο καφέ, από οργανικούς καφέδες κτλ. Επιλέξτε προσεκτικά για να απολαύσετε τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σε δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Πηγές πληροφοριών

  1. Astrup, A., Toubro, S., Cannon, S., Hein, P., & Madsen, J. (1990). Thermogenic synergism between ephedrine and caffeine in healthy volunteers: a double-blind, placebo-controlled study. Metabolism, 39(2), 164-178.
  2. Higdon, J. V., & Frei, B. (2006). Coffee and health: a review of recent human research. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 46(2), 101-123.
  3. van Dam, R. M., & Hu, F. B. (2005). Coffee consumption and risk of type 2 diabetes: a systematic review. JAMA, 294(1), 97-104.
  4. Grosso, G., Stepaniak, U., Micek, A., Kozela, M., Stefler, D., Bobak, M., & Pajak, A. (2016). Coffee consumption and risk of hypertension in the Polish arm of the HAPIEE cohort study. European Journal of Nutrition, 55(4), 1507-1520.
  5. Ding, M., Satija, A., Bhupathiraju, S. N., Hu, Y., Sun, Q., Han, J., … & Qi, L. (2015). Association of coffee consumption with total and cause-specific mortality in three large prospective cohorts. Circulation, 132(24), 2305-2315.

Μοιραστείτε το

Picture of Ομάδα σύνταξης

Ομάδα σύνταξης

Οι πιο επίκαιρες και επιστημονικές πληροφορίες για καλή διατροφή και υγεία.

Η γνώμη σας